Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kiszenie kapusty: najważniejsze tajniki kiszenia

Na pierwszy rzut oka kiszenie kapusty wydaje się być dość skomplikowanym procesem. Jaką kapustę wybrać, która mieszanka przypraw będzie odpowiednia i w czym najlepiej ją ukisić? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj sekret smacznej i aromatycznej kiszonej kapusty.

Fot. 123RF/Picsel

Kiszona kapusta uznawana jest za jeden z fundamentów polskiej kuchni. Stanowi nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale również składnik szeregu dań, w tym kapuśniaku, bigosu, pierogów, łazanek czy pasztecików. Kapuściane menu jest naprawdę imponujące. Aby wszystkie dania z powyższej listy wyszły równie smaczne, do ich przygotowania najlepiej użyć kapusty domowej roboty. Jak się za to zabrać?

Jak kisić kapustę: jaką odmianę wybrać?

Jak kisić kapustę? Sprawdzony przepis to nie wszystko. Pierwszym krokiem do doskonałej potrawy jest wybór odpowiedniego produktu bazowego, czyli dobrej jakości kapusty. Do kiszenia perfekcyjnie nadają się wszystkie trzy odmiany warzywa, które można znaleźć na polskim rynku - biała, pekińska i czerwona. Co ciekawe, w ich obrębie do wyboru jest po kilka podgatunków.

Jakie odmiany polecamy? Nasze typy to: novoton, ambrozja, adelko lub liberator. Jeśli gubisz się w rodzajach kapusty, najlepiej skup się na znalezieniu takiej, która charakteryzuje się dużą główką i zwartą strukturą liści. Możesz również postawić na odmiany zimowe. Unikaj zielonych główek, które mogą w rezultacie spowodować, że kiszona przekąska będzie gorzka w smaku.

Domowa kiszona kapusta: w czym można ją ukisić?

Wybór naczynia do kiszenia warzywa nie ma dużego znaczenia w kontekście smaku potrawy. Domowa kiszona kapusta może być przygotowana w beczce, dużym wiadrze lub słoikach. Tak naprawdę warto kierować się praktycznością naczynia, a także jego ustawnością.

Wyznacz w swojej kuchni miejsce, w którym będzie stała kiszonka. Wiedząc, jaki obszar masz do dyspozycji, zabierz się za dobór pojemników. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań. Możesz postawić zarówno na drewniane, jak i kamionkowe beczki, ceramiczne garnki, wiaderka z plastiku, a nawet specjalne worki. Do wyboru, do koloru.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić kiszoną kapustę krok po kroku

Kupiłeś już kapustę i przygotowałeś pojemnik do jej przechowywania? W takim razie czas zabrać się do pracy. Jak zrobić kiszoną kapustę? Zacznij od oczyszczenia główki z zepsutych liści i dokładnego umycia produktu.

Kapustę możesz pokroić ręcznie lub użyć do tego szatkownicy. Do surówki możesz również dołożyć rozdrobnioną marchewkę. Następnie dodaj mieszankę przypraw. My polecamy połączenie kminku, majeranku i koperku.

Tak przygotowaną surówkę umieść warstwami w wybranym naczyniu. Każdą warstwę kapusty należy zasypać solą, a następnie odstawić kiszonkę na ok. godzinę do zmięknięcia. W kolejnym kroku rozdziel warzywa do dwóch naczyń i ugniataj jedną część kapusty specjalnym ubijakiem tak, aby ta puściła jak najwięcej soku. Następnie dokładaj po trochu mieszanki z drugiego pojemnika i kontynuuj ubijanie.

Przed kiszeniem wymierz porcję kapusty w taki sposób, aby pozostało trochę miejsca między kiszonką a wieczkiem. Proces fermentacji spowoduje, że objętość przekąski się zwiększy. Dodatkowa przestrzeń zapobiegnie wylaniu się soku z pojemnika.

Jak kisić kapustę: odpowiednia ilość soli i proces fermentacji

Sól i długość fermentacji to dwie kluczowe kwestie, o których warto pamiętać, kisząc kapustę. Na jeden kilogram surówki przypada ok. jedna łyżka stołowa soli, czyli mniej więcej 15-20 gramów. Nie warto przekraczać zalecanej porcji, ponieważ danie może stracić charakterystyczny kapuściany posmak.

Proces fermentacji zajmuje ok. 10 dni. W tym czasie pojemnik powinien być przechowywany w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Jeżeli zdarzy się tak, że kapusta zacznie kipieć (czasami nawet po kilku godzinach od rozpoczęcia fermentacji), nie otwieraj naczynia. Zamiast tego, wstaw je do miski, do której sok będzie mógł swobodnie spływać. W początkowej fazie fermentacji nie wolno uchylać wieczka, aby nie zaburzać procesów zachodzących w kapuście.

Kiedy surówka zwiększa swoją objętość? Ma to miejsce po ok. trzech dniach od rozpoczęcia kiszenia. Właśnie wtedy należy odprowadzić nagromadzony gaz. Od tego momentu ugniataj kiszonkę każdego dnia, używając do tego wyparzonego narzędzia. Regularne wykonywanie tego rytuału spowoduje wydzielanie się soku, który stworzy warstwę ochronną dla surówki. Dzięki niej unikniesz rozwoju bakterii i pleśni na powierzchni kapusty.

Gdy kiszenie kapusty jest zakończone, możesz przenieść danie do słoików. Pamiętaj, aby wcześniej poddać je pasteryzacji. Ułóż kapustę dosyć ciasno, a potem zalej ją sokiem. Tak przygotowane domowe przetwory należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy.

Uwielbiasz kwaśną kapustę? W takim razie przełóż ją do słoików dopiero po 12 dniach. Temperatura pomieszczenia, w której trzymasz kapustę, ma ogromne znaczenie. Im wyższa temperatura, tym szybszy proces fermentacji.

Zobacz: Kapuśniak z pomidorami

Jak podawać kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest wyśmienitym dodatkiem do dań opartych na rybach. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie panierowanego filetu, a także grillowanej ryby. Nie lubisz ryb? Podaj surówkę razem z warzywnymi kotlecikami i sosem grzybowym!

Do kapusty możesz dodać łyżeczkę majonezu, który sprawi, że ta stanie się kremowa. Równie ciekawym połączeniem będzie mieszanka majonezu i jogurtu w proporcji jeden do dwóch. Ten niepozorny dodatek może stać się idealnym trikiem, aby przemycić nieco zdrowych kiszonek do jadłospisu twoich dzieci.

Kiszenie kapusty: zdrowotne właściwości surówki

Domowe kiszonki to nieoceniony sposób na poprawę odporności. Jak to możliwe? Są one naturalnymi probiotykami, które poprawiają mikrobiotę jelitową. Ta z kolei jest ważnym elementem odpowiedzi immunologicznej, gdy w twoim organizmie zostaje wykryty stan zapalny.

Kwas mlekowy to związek chemiczny, który wytwarza się w kapuście pod wpływem procesu rozkładu cukrów i fermentacji. Jest on nie tylko głównym sprawcą kwaśnego posmaku tej potrawy, ale odpowiada także za poprawę mikroflory bakteryjnej twoich jelit.

Kogo powinno zainteresować kiszenie kapusty? Sok z kapusty polecany jest w szczególności dla osób, które zmagają się z wrzodami i nadżerkami żołądka. Łagodzi on działanie kwasów żołądkowych i ma właściwości detoksykujące.

Kiszona kapusta reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest cukrzykom i osobom zmagającym się z insulinoopornością. Dodatkowo wykazano, że ten przysmak ma ochronny wpływ na ludzki organizm, działając prewencyjnie na takie przypadłości, jak rak jajników, prostaty czy piersi, a także choroby układu hormonalnego.

 

1. Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Jak kisić kapustę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jesienne kompozycje na balkon i taras - kapusta ozdobna »

Kiszone pomidory są cenne dla zdrowia. Dlaczego warto je zrobić? »

Czy można jeść ziemniaki z pędami? Oto odpowiedź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Mini chickenburgery

Mini Chickenburgery na imprezę to świetny pomysł na imprezową przekąskę lecz...

Odsłon: 55

30 min
2
Sałatki Sałatka ananasowa

Smaczna, szybka i prosta sałatka na różne okazje. Polecam

Odsłon: 17447

15 min
57

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16