Knedle na 12 sposobów

Babcie najczęściej serwowały je z truskawkami lub śliwkami. Jednak robiąc knedle, nie warto ograniczać się wyłącznie do tych dwóch wariantów.

Fot. 123RF/Picsel

Masę na knedle najlepiej zrobić z ziemniaków, które zostały ugotowane w mundurkach. Ten prosty zabieg sprawi, iż kartofle wchłoną mniej wody, masa będzie bardziej sypka, a my nie będziemy musieli dodawać do ciasta sporej ilości mąki.

Aby ciasto na knedle było całkowicie gładkie, zrezygnujmy z używania tradycyjnego tłuczka. Zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy, sięgając po praskę do ziemniaków lub gęsto sitko.

Pamiętajmy, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Intensywne zagniatanie może spowodować, iż będzie ono twarde i zbyt mocno zbite.

Które ziemniaki najlepiej nadają się na knedle?

Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W najpopularniejszej wersji jest to ciasto ziemniaczane. I to właśnie od jakości tego warzywa zależy końcowy efekt.

Ziemniaki na knedle powinny być możliwie jak najbardziej mączyste, czyli zawierać bardzo dużo skrobi. Dzięki temu, będziemy mogli znacząco zminimalizować ilość mąki dodawanej do ciasta, a nasze knedle będą zdecydowanie delikatniejsze.

Jak rozpoznać mączną odmianę ziemniaków? Najłatwiejszym rozwiązaniem jest oczywiście poproszenie o poradę sprzedawcy, który najlepiej zna odmiany jakimi handluje. Możesz również przekroić ziemniaka na pół - jeśli po ponownym złożeniu obie części skleją się ze sobą, oznacza to, iż masz do czynienia z warzywem o dużej zawartości skrobi.

Warto również zapamiętać nazwy odmian mączystych. Należą do nich chociażby Bryza, Ibis, Gracja lub Tajfun. Czasem kryją się one pod enigmatycznym oznaczeniem „Typ C".

Reklama

Jakie nadzienie do knedli?

Najpopularniejszą odmianą knedli są te z truskawkami lub śliwkami. Nie poprzestawajmy jednak wyłącznie na nich. Równie ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie moreli, jagód lub wiśni.

Pamiętajmy, aby owoce umyć, wypestkować i zwrócić uwagę, czy przypadkiem nie ukryły się w nich insekty. Warto wybierać twardsze i większe egzemplarze, gdyż w ten sposób zachowają one swój kształt w trakcie gotowania. Wiele przepisów zaleca wcześniejsze obtoczenie owoców w cukrze. W ten sposób wewnątrz powstanie smakowity syrop.

W wielu domach serwuje się także knedle w wersji wytrawnej. Mogą one kryć w sobie farsz serowy, warzywny lub mięsny. W tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza fantazja kulinarna.

Aby zrobić mistrzowskie knedle, potrzebujesz sprawdzonego i niezawodnego przepisu. Skąd go wziąć? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Knedle ze śliwkami

Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Knedle z twarogiem, orzechami i cytryną

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Knedle bawarskie

Fot. Pularda  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Knedle z truskawkami

Fot. rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Knedle ze szpinakiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Knedle z mięsem

Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Knedle z morelami

Fot. cos-pysznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Knedle z pieczarkami

Fot. kasia-p na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Knedle z bryndzą

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Knedle ze świeżymi grzybami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Knedle z pokrzywami i boczkiem

Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Knedle z kapustą i grzybami

Fot. kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6