Spis treści:
- Jesiotr - co to za ryba
- Jakie wartości odżywcze ma jesiotr?
- Właściwości zdrowotne jesiotra
- Kto powinien jeść jesiotra?
- Jesiotr w kuchni - co zrobić
Jesiotr - co to za ryba
Jesiotr jest rybą należącą do rodziny jesiotrowatych. Ryba charakteryzuje się dużym rozmiarem i długą żywotnością. Niektóre osobniki jesiotra mogą przeżyć nawet 100 lat. Jesiotr może osiągać nawet do 2 metrów długości i 100 kilogramów wagi. Ciało ryby jest wydłużone i wrzecionowate. Ubarwienie jesiotra może być ciemnobrązowe lub szare.
Jesiotr nie żyje w Polsce w naturalnym środowisku. Moglibyśmy go za to spotkać w rzekach Chin, Kazachstanu i Rosji. W naszym regionie jesiotr jest hodowany na mięso oraz kawior w łowiskach komercyjnych.
Jakie wartości odżywcze ma jesiotr
Mięso jesiotra jest białe i smaczne. Jedząc je, nie trzeba martwić się o ości, gdyż ryba jest ich praktycznie pozbawiona. Jesiotr zawiera dużo składników odżywczych, białka i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedząc jesiotra, dostarczymy do organizmu:
- fosfor;
- potas;
- selen;
- witaminę A;
- witaminę B12;
- kwas foliowy;
- kwasy omega-3.
Na 100 gramów jesiotra spożywamy 108 kilokalorii, prawie 17 gramów biała oraz 4 gramy tłuszczu. Ze względu na taki skład jesiotr jest zdrową rybą, która sprawdzi się nawet na diecie odchudzającej.
Właściwości zdrowotne jesiotra
Jesiotr zawiera składniki odżywcze, które spożywane z rybą pozytywnie wpłyną na poprawę zdrowia. Między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe jesiotra korzystnie zadziałają na układ krążenia. Jesiotr obniży ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oznacza to, że zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru i chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina A w jesiotrze uzupełni niedobory tego składnika w organizmie. Poprawi się jakość widzenia i zapobiegnie zachorowaniu na m.in. ślepotę zmierzchową czy martwicę rogówki. Witamina A z jesiotra wpłynie też pozytywnie na stan skóry, włosów oraz paznokci.
Kto powinien jeść jesiotra?
Jesiotra powinny jeść przede wszystkim kobiety w ciąży, ze względu na zawartość w rybie kwasu foliowego. Składnik pozytywnie wpływa na rozwój płodu.
Jedzenie jesiotra zaleca się także osobom, które są aktywnie fizyczne i zależy im na dostarczeniu dużej ilości białka. Dodatkowo ta ryba bogata w białko nada się dla osób, które są na diecie odchudzającej. Składnik jesiotra nasyci na długi czas, a do tego nie dostarczy dużej ilości niezdrowych tłuszczy.
Jesiotr w kuchni - co zrobić
Jesiotra można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia ryby jest upieczenie jej. Jesiotra można upiec zarówno w piekarniku, jak i na grillu, a później podawać go z cytryną. Mięso jesiotra będzie pyszne i soczyste.
Pyszny jest także jesiotr wędzony. Wędzenie to tradycyjny sposób przygotowania tej ryby. Taki sposób przygotowywania jesiotra wydobywa i podkreśla jego aromat. W takiej postaci jesiotr może być jedzony na ciepło i na zimno.
2. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze
Zobacz przepisJesiotr pieczony w niskiej temperaturze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ryba zapiekana w warzywach i majonezie
Zobacz przepisRyba zapiekana w warzywach i majonezie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową
Zobacz przepisJesiotr z salsą cytrynowo - koperkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jesiotr marynowany w sosie teryaki
Zobacz przepisRyba marynowana w sosie teryaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »