Ewa_Gotuje

Lepszy wzrok, cholesterol w normie, zdrowe jelita... Borówka amerykańska to remedium na wiele schorzeń

Najlepiej smakują zerwane prosto z krzewu. Okazuje się, że właśnie takie są też najzdrowsze. Odkryj właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej, która bogata jest w wiele wartości odżywczych. Już garść owoców dziennie wpływa korzystnie na organizm, poprawiając jego funkcjonowanie. Przekonaj się, co można zrobić z borówką amerykańską w kuchni.

Do właściwości prozdrowotnych borówki amerykańskiej należy silne działanie przeciwnowotworowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Borówki, jagody, jeżyny, maliny - to pyszne i soczyste owoce, które uwielbiamy dodawać do ulubionych deserów, sosów czy przekąsek. Co można zrobić w kuchni z borówki amerykańskiej? Ta kuzynka czarnej jagody leśnej ma szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je wszystkie poznać, podobnie jak wartości odżywcze i jej pochodzenie. 

Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Borówka amerykańska - pochodzenie

Borówka amerykańska określana jest też jako borówka wysoka. To silnie rozgałęziony krzew z rodziny wrzosowatych, osiągający do dwóch i pół metra wysokości. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej, ale licznie uprawiany jest także w Polsce. Kwitnie od kwietnia do maja, a jego owoce dojrzewają od połowy lipca do września

Jagody borówki amerykańskiej to niewielkie owoce, które przybierają nieco spłaszczony kształt i ciemnoniebieską lub granatową barwę. Są większe, jędrne i bardzo soczyste. W smaku - zazwyczaj słodkie. Można je jeść surowe lub po obróbce cieplnej (podgrzaniu i mrożeniu).

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Choć większość Polaków sięga po nią głównie ze względu na pyszny smak, warto też poznać wartości odżywcze borówki amerykańskiej. Te są liczne i wykazują prozdrowotne właściwości. Borówka amerykańska to prawdziwa bomba witaminowa. Jej owoce są bogatym źródłem witamin A, C, E, PP i tych z grupy B. Zawierają także błonnik i szereg mikroelementów, m.in. potas, cynk, selen, magnez, miedź, żelazo i wapń. 

Do cennych wartości odżywczych borówki amerykańskiej zaliczyć też można dużą dawkę silnych antyoksydantów. Co więcej, owoce tego krzewu są niskokaloryczne a bogate w składniki niezbędne dla organizmu, więc to rewelacyjny produkt dietetyczny

Zobacz: Puszyste i lekkie ciasto na białkach z owocami leśnymi

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej

Składniki odżywcze zawarte w borówkach wysokich sprawiają, że owoce te mają liczne właściwości prozdrowotne. Borówki amerykańskie korzystnie wpływają na wzrok (zarówno zmniejszają zmęczenie narządu wzroku, jak i poprawiają widzenie o zmierzchu), a także pomagają zlikwidować i uchronić się przed miażdżycą. Błonnik zawarty w borówkach obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa stężenie cholesterolu HDL, co zmniejsza z kolei wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego.

Silne antyoksydanty zwalczają też niekorzystne działanie wolnych rodników, a więc odmładzają organizm (poprawiają koncentrację, kondycję fizyczną) i wykazują właściwości przeciwnowotworowe

Owoce borówki amerykańskiej korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego - usprawniają procesy trawienne, działają przeciwbiegunkowo, niszczą pasożyty i usuwają toksyny z organizmu. 

Kto powinien jeść borówkę amerykańską?

Właściwości prozdrowotne borówek są tak korzystne dla organizmu, że wszyscy chcą je spożywać. Są jednak szczególne grupy osób, którym zaleca się regularne sięganie po borówkę amerykańską. Kto powinien ją jeść? Ze względu na niską kaloryczność i niewielki indeks glikemiczny (IG = 53) są wskazane w diecie osób, które chorują na cukrzycę i insulinooporność. Co więcej, mogą po nią sięgać wszyscy na diecie redukcyjnej oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, tzn. chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.

Borówka amerykańska w kuchni - co można zrobić?

Co można zrobić z borówki amerykańskiej w kuchni? To tak uniwersalne owoce, że pomysłów nasuwa się naprawdę sporo! Pamiętaj, że świeże owoce możesz przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni, co jest ich kolejną zaletą. 

Najzdrowsze będą oczywiście te surowe - można je jeść po dokładnym umyciu. Jeśli mamy ich dużo, warto przyrządzić z nich pyszne przetwory na jesień i zimę. Borówka amerykańska wspaniale nadaje się na soki, dżemy i konfitury. Świeże owoce z kolei wykorzystaj jako dodatek do naleśników i wypieków (ciast, muffinek, placuszków) lub dekorację lodów, jogurtu, owsianki.

Więcej przepisów na dania z borówkami amerykańskimi znajdziesz poniżej:

1. Fit owsianka z lodówki

 Fit owsianka z lodówki Zobacz przepis

Owsianka z borówką amerykańską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem

 Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem Zobacz przepis

Muffinki z borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierogi z borówkami

 Pierogi z borówkami Zobacz przepis

Pierogi z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dżem z borówki amerykańskiej

 Dżem z borówki amerykańskiej Zobacz przepis

Dżem z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl z borówki amerykańskiej

 Koktajl z borówki amerykańskiej Zobacz przepis

Koktajl z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Lody o smaku borówkowym

 Lody o smaku borówkowym Zobacz przepis

Lody o smaku borówkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tarta z płatkami owsianymi i borówką

 Tarta z płatkami owsianymi i borówką Zobacz przepis

Tarta z płatkami owsianymi i borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Miniserniczki z borówkami na ciepło

 Miniserniczki z borówkami na ciepło Zobacz przepis

Sernik z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

 Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi Zobacz przepis

Sernik na zimno z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 204

30 min
5
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 103

30 min
7
15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133339

15 min
144

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3