Spis treści:
- Borówka amerykańska - pochodzenie
- Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
- Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej
- Kto powinien jeść borówkę amerykańską?
- Borówka amerykańska w kuchni - co można zrobić?
Borówki, jagody, jeżyny, maliny - to pyszne i soczyste owoce, które uwielbiamy dodawać do ulubionych deserów, sosów czy przekąsek. Co można zrobić w kuchni z borówki amerykańskiej? Ta kuzynka czarnej jagody leśnej ma szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je wszystkie poznać, podobnie jak wartości odżywcze i jej pochodzenie.
Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Borówka amerykańska - pochodzenie
Borówka amerykańska określana jest też jako borówka wysoka. To silnie rozgałęziony krzew z rodziny wrzosowatych, osiągający do dwóch i pół metra wysokości. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej, ale licznie uprawiany jest także w Polsce. Kwitnie od kwietnia do maja, a jego owoce dojrzewają od połowy lipca do września.
Jagody borówki amerykańskiej to niewielkie owoce, które przybierają nieco spłaszczony kształt i ciemnoniebieską lub granatową barwę. Są większe, jędrne i bardzo soczyste. W smaku - zazwyczaj słodkie. Można je jeść surowe lub po obróbce cieplnej (podgrzaniu i mrożeniu).
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Choć większość Polaków sięga po nią głównie ze względu na pyszny smak, warto też poznać wartości odżywcze borówki amerykańskiej. Te są liczne i wykazują prozdrowotne właściwości. Borówka amerykańska to prawdziwa bomba witaminowa. Jej owoce są bogatym źródłem witamin A, C, E, PP i tych z grupy B. Zawierają także błonnik i szereg mikroelementów, m.in. potas, cynk, selen, magnez, miedź, żelazo i wapń.
Do cennych wartości odżywczych borówki amerykańskiej zaliczyć też można dużą dawkę silnych antyoksydantów. Co więcej, owoce tego krzewu są niskokaloryczne a bogate w składniki niezbędne dla organizmu, więc to rewelacyjny produkt dietetyczny.
Zobacz: Puszyste i lekkie ciasto na białkach z owocami leśnymi
Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej
Składniki odżywcze zawarte w borówkach wysokich sprawiają, że owoce te mają liczne właściwości prozdrowotne. Borówki amerykańskie korzystnie wpływają na wzrok (zarówno zmniejszają zmęczenie narządu wzroku, jak i poprawiają widzenie o zmierzchu), a także pomagają zlikwidować i uchronić się przed miażdżycą. Błonnik zawarty w borówkach obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa stężenie cholesterolu HDL, co zmniejsza z kolei wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego.
Silne antyoksydanty zwalczają też niekorzystne działanie wolnych rodników, a więc odmładzają organizm (poprawiają koncentrację, kondycję fizyczną) i wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Owoce borówki amerykańskiej korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego - usprawniają procesy trawienne, działają przeciwbiegunkowo, niszczą pasożyty i usuwają toksyny z organizmu.
Kto powinien jeść borówkę amerykańską?
Właściwości prozdrowotne borówek są tak korzystne dla organizmu, że wszyscy chcą je spożywać. Są jednak szczególne grupy osób, którym zaleca się regularne sięganie po borówkę amerykańską. Kto powinien ją jeść? Ze względu na niską kaloryczność i niewielki indeks glikemiczny (IG = 53) są wskazane w diecie osób, które chorują na cukrzycę i insulinooporność. Co więcej, mogą po nią sięgać wszyscy na diecie redukcyjnej oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, tzn. chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.
Borówka amerykańska w kuchni - co można zrobić?
Co można zrobić z borówki amerykańskiej w kuchni? To tak uniwersalne owoce, że pomysłów nasuwa się naprawdę sporo! Pamiętaj, że świeże owoce możesz przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni, co jest ich kolejną zaletą.
Najzdrowsze będą oczywiście te surowe - można je jeść po dokładnym umyciu. Jeśli mamy ich dużo, warto przyrządzić z nich pyszne przetwory na jesień i zimę. Borówka amerykańska wspaniale nadaje się na soki, dżemy i konfitury. Świeże owoce z kolei wykorzystaj jako dodatek do naleśników i wypieków (ciast, muffinek, placuszków) lub dekorację lodów, jogurtu, owsianki.
Więcej przepisów na dania z borówkami amerykańskimi znajdziesz poniżej:
1. Fit owsianka z lodówki

Owsianka z borówką amerykańską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem

Muffinki z borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Koktajl z borówki amerykańskiej

Koktajl z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Lody o smaku borówkowym

Lody o smaku borówkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Tarta z płatkami owsianymi i borówką

Tarta z płatkami owsianymi i borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Miniserniczki z borówkami na ciepło

Sernik z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

Sernik na zimno z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »
Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »
Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »