Łosoś z piekarnika – pomysł na smaczny i szybki obiad

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Zwykle najczęściej kupowaną odmianą jest łosoś norweski z Atlantyku. Rzadziej znaleźć można dzikiego łososia bałtyckiego. Ceny tej ryby rosną, a jednak my niezwykle chętnie po nią sięgamy. Dlaczego? Bo jest przepyszna i bardzo łatwa do przygotowania.

Fot. 123RF/Picsel

Łosoś z piekarnika to jeden z pomysłów na obiad, który będzie szybki i smaczny. Należy jednak wiedzieć, jak przygotować go poprawnie, by ryba nie okazała się zbyt sucha, a dodatki były odpowiednio dobrane. Jak upiec łososia idealnego?

Łosoś z piekarnika - bogate źródło witamin

Łosoś jest rybą nie tylko smaczną, ale przede wszystkim bogatą w składniki odżywcze i mineralne. To doskonałe źródło białka łatwego do przyswojenia - dużo lepsze niż czerwone mięso. Wszystko dzięki temu, że łosoś zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią istotny element naszej diety, chroniąc serce i pomagając uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Nie uświadczymy w nim zbyt wielkich ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które, spożywane w nadmiarze, stanowią czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i serca. W łososiu znajdziemy także witaminy z grupy B oraz witaminę A i E, a także witaminę D, która jest niezwykle istotna dla organizmu - zwłaszcza zimą.

Łosoś to też mnóstwo potasu, fosforu, selenu, żelaza czy magnezu oraz oczywiście jodu. Łosoś z piekarnika będzie jednak lepszą opcją niż łosoś smażony. Chociażby biorąc pod uwagę kaloryczność tych dań. Doskonałym sposobem na przyrządzenie łososia jest także ugotowanie go na parze. Dziś jednak zajmiemy się rybą z piekarnika. Jak ją przyrządzić, by była pyszna i soczysta?

 

Sprawdź: Jak kupić zdrowego łososia?

Łosoś pieczony w piekarniku - jak przygotować tę rybę?

Łosoś pieczony w piekarniku jest bardzo prosty do przygotowania. Wiele zależy jednak od tego, jaką rybę kupujecie. Czy decydujecie się na gotowe filety, czy też dzwonki? Czy ryba posiada skórę?

Przede wszystkim przed przyprawieniem łososia należy pozbyć się z niego wszystkich ości. Nawet jeśli jest to filet, prawdopodobnie posiada jeszcze kilka „pasażerów na gapę", których nie chcemy podczas obiadu. Jak sobie z nimi poradzić? Wystarczy delikatnie dotykać rybę, by wyczuć, w którym miejscu znajdują się ości, a następnie wyjąć je za pomocą pęsety.

Jeśli kupiliście rybę w dzwonkach, prawdopodobnie ma więcej ości niż filet. Z kolei ryba ze skórą może być dla niektórych problemem bądź okazją, by zapiec ją właśnie w takiej formie. Skóra z łososia jest smaczna i delikatna, nie musicie się jej pozbywać. Jeśli chcecie jednak jeść wyłącznie mięso, bez skóry, wybierzcie ostry nóż i odkrójcie ją tak, by nie uszczknąć zbyt dużej części mięsa. Tak przygotowany łosoś może zostać poddany obróbce, by po kilku minutach skończyć na naszych talerzach w formie pysznego obiadu.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Łosoś pieczony - czym go przyprawić?

Łosoś to ryba, która nie przepada za zbyt intensywnymi przyprawami, które mogą zamaskować jej naturalny smak. Zresztą chyba żadna ryba tego nie lubi. Jeśli chcecie cieszyć się soczystym łososiem o naturalnym aromacie i smaku, wybierzcie wyłącznie odrobinę soli i pieprzu, którym nasmarujecie filet.

Zdecydujcie się na sól dobrej jakości - na przykład morską czy różową. Doskonałym dodatkiem do łososia jest także cytryna bądź limonka. Możecie skropić nią rybę przed pieczeniem bądź przygotować ja pokrojoną w ćwiartki na talerzu, by każdy mógł skropić ją sokiem według własnych potrzeb. Jednym z najczęściej pojawiających się w towarzystwie łososia ziół jest z kolei koperek.

Jeśli pieczecie łososia w całości, możecie do środka włożyć masło i duże ilości kopru. Gwarantujemy - będzie pysznie. Łosoś pieczony komponuje się świetnie także z ziołami prowansalskimi oraz bazylią, a nawet melisą. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić z ilością ziół ani nie łączyć ze sobą zbyt wielu przypraw, gdyż te mogą z łatwością przyćmić naturalny smak ryby.

Łosoś z pieca - jak go zrobić?

Łosoś z pieca to prawdziwy przysmak, o ile oczywiście zostanie odpowiednio przygotowany. Istnieje kilka sposobów na to, by okiełznać łososia i dobrze go upiec. Najprostszym z nich jest oczywiście oprószenie go solą i pieprzem, a następnie włożenie do naczynia żaroodpornego. Taki łosoś będzie pyszny i soczysty już po 20-30 minutach.

Czas zależy od wielkości ryby. Łososia można piec także bez przykrycia na kratce lub blaszce do pieczenia. W takich warunkach wystarczy mu 15-20 minut. Jeśli po raz pierwszy pieczecie łososia, zacznijcie od niższej temperatury - 180 stopni. Dzięki temu wyczujecie, jak ta ryba reaguje na obróbkę termiczną w piekarniku. Zwiększcie temperaturę, jeśli zależy wam na pięknym przyrumienieniu od zewnątrz ryby. To świetny sposób zwłaszcza wtedy, gdy pieczecie łososia ze skórką.

Wtedy dobrze jest położyć go skórką do góry, na blaszce wyłożonej papierem bądź właśnie w naczyniu żaroodpornym. Najlepszą metodą pieczenia łososia, choć przeznaczoną dla osób nieliczących kalorii, jest położenie na rybę kawałków masła, na przykład koperkowego. Taki łosoś będzie jeszcze bardziej soczysty.

Łosoś pieczony w folii

Istnieje jeszcze jeden sposób pieczenia łososia, który jest równie prosty i bardzo popularny. Wszystko dzięki temu, iż umożliwia zachowanie soków z łososia w środku ryby, co sprawia, że jest ona wręcz rozpływająca się w ustach. To także dobry sposób na pieczenie łososia w przygotowanej wcześniej marynacie.

Łosoś pieczony w folii, bo o nim mowa, nie wymaga wiele pracy. Wystarczy przygotowane wcześniej kawałki łososia zawinąć w folię aluminiową tak, by ryba nie była odkryta. Nie zaciskajcie jej jednak mocno - zostawcie trochę miejsca na parę. Następnie należy włożyć zawiniątko do piekarnika - w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce. Pieczcie go przez 20 do 40 minut, w zależności od wielkości łososia.

Zobacz: Cytrynowy tatar z łososia

Łosoś pieczony z warzywami

Łosoś pieczony z warzywami to świetny pomysł na obiad. Wykonanie go też nie należy do najtrudniejszych - wystarczy pokroić wybrane warzywa, a następnie położyć na nich łososia i oczywiście zapiec całość w piekarniku.

Jakie warzywa do takiego dania wybrać? Doskonale sprawdzi się tu papryka, cukinia, cebula i czosnek, a także brokuły, szparagi i pomidorki koktajlowe. Łosoś bardzo lubi się także z oliwkami i kaparami, które z kolei najlepiej zapiekać z czosnkiem, pomidorkami i cukinią.

Pamiętajcie, by decydować się na takie warzywa, którym - tak samo jak rybie - nie trzeba zbyt dużo czasu w piekarniku. Zrezygnujcie zatem z ziemniaków, które dochodzą w piekarniku dłużej, niż ryba. Takie danie najlepiej podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem tagiatelle i odrobiną oliwy.

Ile piec łososia?

Ile piec łososia? To zależy od wielkości ryby. Jeśli jest ona duża i gruba, będzie piec się prawdopodobnie od 30 do nawet 40 minut w zależności od wybranej metody. Łosoś nie potrzebuje jednak zbyt dużo czasu w piekarniku. Mniejszy kawałek można upiec nawet w 15 minut.

Łosoś pieczony to jedno z najlepszych dań na szybko, jakie można przygotować. Potrzebujecie do tego tylko ryby dobrej jakości, warzyw i piekarnika. To takie proste!

1. Lekki łosoś pieczony

Zdrowy łosoś z piekarnika

Zdrowy łosoś z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pieczony łosoś po staropolsku

Pieczony łosoś po staropolsku

Jak zrobić łososia po staropolsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Łosoś pieczony w sosie miętowym

Łosoś pieczony w sosie miętowym

Jak zrobić łososia z piekarnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Łosoś pieczony w musztardzie

Łosoś pieczony w musztardzie

Łosoś pieczony w musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

Łosoś z warzywami

Łosoś na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pieczony łosoś z ziołami i cytryną

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów

Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów

Łosoś na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 6594

>60 min
21
>60 min
8
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2