Najlepsze przepisy na ogórki

Awokado to kulinarny hit ostatnich lat - owoc zdrowy i bardzo smaczny. Naukowcy ostrzegają jednak, że nie wszyscy powinni włączać go do diety.

Fot. 123RF/Picsel

Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku Ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc i, co więcej, jest wyjątkowo zdrowe.

W jaki sposób awokado wpływa na nasze zdrowie?

Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze zniszczeniami spowodowanymi np. przez promieniowanie słoneczne. Dodatkowo, awokado to także potężna dawka niacyny, którą dodaje się do wielu drogich kosmetyków. Witamina ta doskonale nawilża cerę i zwalcza trądzik, a jej niedobór powoduje bardzo bolesne zmiany skórne.

Co więcej, awokado usprawnia funkcjonowanie organizmu, a badania udowodniły nawet jego działanie antynowotworowe. Owoc ten obfituje w witaminy - A, E, C, D, B oraz kwas foliowy. Włączając go do codziennej diety uzupełnimy niedobory potasu, wapnia, czy żelaza. Jednak to nie jedyne rewelacje naukowców. Podczas testów wykazano, iż osoby jedzące połówkę awokado podczas obiadu, czuły się bardziej najedzone i rzadziej sięgały po dodatkowe przekąski między posiłkami.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Kto powinien unikać awokado?

Mogłoby się wydawać, że awokado jest cudownym remedium na większość dolegliwości. Jak jednak donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge, nie wszyscy mogą się nim beztrosko zajadać. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż niektórzy ludzie mogą posiadać nietypową mutację, sprawiającą, iż nie powinni spożywać znacznych ilości obecnego m.in. w awokado cholesterolu HDL-C (nazywanego potocznie „dobrym cholesterolem").

Badacze z Cambridge zaznaczają, że mutacja ta występuje średnio u jednego na 1700 badanych. W przypadku tych osób, spożywanie produktów zawierających „dobry cholesterol" może wiązać się z nawet osiemdziesięcioprocentowym wzrostem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.

Szansa na lek?

Naukowcy mają dla nas także dobre informacje. Ich najnowsze odkrycie może przyczynić się do lepszego zrozumienia wpływu cholesterolu na nasz organizm. Co więcej, badacze przekonują, iż ułatwi im to opracowanie leków, chroniących nas przez atakami serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.

Sprawdź, w jaki sposób możesz wykorzystać awokado.

Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik cappuccino

Miłośnicy kawy pokochają ten sernik cappuccino. Kruchy spód i aksamitna masa...

Odsłon: 7285

60 min
10
15 min
9
Przetwory Ogórki w zalewie curry

Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezow...

Odsłon: 1992

60 min
5
Przetwory Włoszczyzna na zimę w słoikach

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...

Odsłon: 52501

>60 min
146
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 3800

30 min
4
Desery Ciasto lemoniadowe

Ciasto lemoniadowe nieprzypadkowo się tak nazywa. W jego składzie znajduje si...

Odsłon: 38559

30 min
54