Uważana jest za jedną z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej niedocenianych ryb. Ma ona białe, delikatne mięso i wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Jej dodatkowym atutem jest atrakcyjny smak i duża uniwersalność. Jak przyrządzić sieję, żeby zachwycała swoim smakiem i dlaczego warto po nią sięgać?

Dlaczego warto jeść sieję? | Fot.123RF/Picsel/yarvin

Spis treści:

Sieja to ryba, o której wiele osób nigdy nie słyszało, a tymczasem okazuje się, że jest ona jedną z najzdrowszych słodkowodnych ryb. Ma ona niezwykle delikatne, białe mięso, które kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych – począwszy od łatwo przyswajalnego białka po cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Jej dodatkowym atutem jest to, że jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się również w diecie dzieci i seniorów. Jak przyrządzić sieję, żeby zachwycała swoim smakiem? I dlaczego warto wdrożyć ją do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.  

Sieja – co to za ryba 

Czym jest sieja? Co to za ryba i gdzie występuje? Jest to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny łososiowatych, blisko spokrewniony z łososiem, pstrągiem i sielawą. Występuje ona głównie w chłodnych jeziorach i rzekach Europy, w tym w Polsce, zwłaszcza na Mazurach i Suwalszczyźnie, choć równie dobrze można natknąć się na nią w morzach o niskim stopniu zasolenia, włączają w to Bałtyk. Żyje ona w czystych, dobrze natlenionych wodach i jest wrażliwa na zanieczyszczenia, dlatego jej obecność świadczy o wysokiej jakości środowiska wodnego. 

Sieja ma wydłużone, srebrzyste ciało, delikatne łuski i stosunkowo małą głowę. Może ona osiągać długość do 50 cm, choć niektóre osobniki dorastają nawet do 60 cm. Jej mięso jest chude i bardzo smaczne. W porównaniu z innymi rybami słodkowodnymi wyróżnia się ono wyjątkową delikatnością i dużą zawartością kwasów omega-3. W Polsce sieja jest objęta częściową ochroną i jest coraz rzadziej spotykana w naturze. Hodowle tej ryby istnieją, jednak są nieliczne i trudne do prowadzenia ze względu na wymagające warunki środowiskowe. 

Sprawdź także: Najzdrowsza ze słodkowodnych ryb. Jak przyrządzić pstrąga?

Jakie właściwości ma sieja 

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma sieja? Okazuje się, że są one naprawdę liczne, a to wszystko za sprawą zawartych w niej substancji odżywczych. Sieja stanowi wartościowe źródło białka – spożywając jej 100-gramową porcję, dostarczysz sobie aż 22 g tego makroskładnika. Ponadto można znaleźć w niej rozmaite witaminy i minerały, w tym potas, miedź, selen, cynk, magnez, żelazo, witaminy A i D oraz niektóre witaminy z grupy B. Nie sposób nie wspomnieć również o wysokiej zawartości kwasów omega-3, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie. Co dokładnie mają ci one do zaoferowania?  

Kwasy omega-3 to prawdziwy skarb dla twojego układu krążenia. Według doniesień naukowych wykazują one działanie przeciwmiażdżycowe, redukują ciśnienie tętnicze oraz przyczyniają się do poprawy przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. W świecie nauki ich regularne spożywanie powiązano z niższym ryzykiem występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca.  

Wdrożenie źródeł kwasów omega-3 do jadłospisu pomoże ci również zmniejszyć stany zapalne w organizmie i uchronić się przed rozwojem zespołu metabolicznego. Ponadto może ono korzystnie wpłynąć na twoje funkcje poznawcze, w tym pamięć. Co ciekawe, niektóre badania naukowe wykazały, że kwasy omega-3 pozytywnie oddziałują na nastrój i łagodzą objawy depresji. Takie działanie zaobserwowano m.in. u seniorów oraz kobiet w okresie okołoporodowym.  

Sieja zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Jej dodatkowym atutem jest to, że jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna – spożywając jej 100-gramową porcję, dostarczysz sobie zaledwie ok. 140 kcal.  

Jak przyrządzić sieję 

Jak przyrządzić sieję, żeby zachwycała swoim smakiem? Możliwości są naprawdę liczne. Jej mięso jest na tyle delikatne w smaku, że idealnie komponuje się ono z rozmaitymi dodatkami, w tym warzywami, ziołami i przyprawami. Na obiad możesz zaserwować ją z ziemniakami – i to zarówno tymi w wersji gotowanej, jak i pieczonej czy w postaci purée. Doskonale pasują do niej również różnego rodzaje kasze, w tym jaglana, pęczak i kuskus, oraz sosy, zwłaszcza te koperkowe i jogurtowe. Jeśli chodzi o rodzaj obróbki termicznej, to masz do wyboru każdą opcję – świetnie nadaje się ona do pieczenia, duszenia i grillowania. Równie dobrze możesz usmażyć ją na patelni i podać w chrupiącej panierce. Ciekawym przysmakiem z siei są także gałki rybne, które stanowią smaczną alternatywę dla pulpetów 

Źródła: ekologia.pl, vitapedia.pl, nutrionio.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Owoc idealny dla kobiet. Hamuje osteoporozę, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu >>

Uznawane za najzdrowsze danie świata. Ma mało kalorii, dużo pomaga schudnąć >>

Najmniej doceniany owoc przez Polaków. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, dobrze działa na jelita i ma dużo błonnika >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym danie...

Odsłon: 262

30 min
6
Dania główne Biała smażona z cebulą

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...

Odsłon: 201

15 min
2
15 min
5
30 min
23