Maksimum białka, minimum tłuszczu. Ta morska ryba powinna często gościć na talerzach

Masz ochotę na świeże i lekkie danie z rybą w roli głównej? Jeśli odpowiedź brzmi tak, koniecznie spróbuj labraksa (okonia morskiego). Co to za ryba? Z jakimi dodatkami komponuje się najlepiej? Jak ją serwować, żeby zachwycała swoim smakiem? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Labraks, zwany także okoniem morskim, zyskał popularność dzięki niezwykle delikatnemu mięsu, które współgra z rozmaitymi dodatkami. Jest to ryba, która w warunkach naturalnych osiąga ogromne rozmiary - najdłuższe okazy dorastają nawet do ponad jednego metra długości i mogą ważyć kilkanaście kilogramów.  

Okoń morski występuje w basenie Morza Śródziemnego i Czarnego, ale nie tylko. Jego siedliska znajdują się również w północno-wschodniej części Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim. Największą popularnością ryba ta cieszy się we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Grecji i na Wyspach Kanaryjskich. Mieszkańcy tych ostatnich mogą poszczycić się zaawansowaną infrastrukturą hodowlaną w postaci wyspecjalizowanych farm morskich. Labraksa hoduje się w tzw. sadzach. Są to specjalne klatki zbudowane z desek i naciągniętych sieci, które umieszcza się na pływakach umożliwiających ciągły przepływ świeżej wody.  

Labraks to domena kuchni śródziemnomorskiej - zazwyczaj serwuje się go w formie grillowanej, smażonej lub zapiekanej oraz w towarzystwie pieczonych warzyw. Oprócz licznych walorów smakowych produkt ten może poszczycić się mnóstwem prozdrowotnych substancji.

Sprawdź także: Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? W takim wydaniu jeszcze ich nie jedliście

Labraks - wartości odżywcze i właściwości

Po głowie chodzi ci soczysta przekąska z labraksa? Wartości odżywcze tej ryby są naprawdę imponujące, zatem przyrządzaj ją jak najczęściej! Jej mięso obfituje w pełnowartościowe białko, które składa się z łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych. Są one o tyle istotne, że ludzki organizm nie jest w stanie syntetyzować ich samodzielnie. Zawarta w nim lizyna utrzymuje układ mięśniowo-szkieletowy w dobrej kondycji i bierze udział w produkcji enzymów oraz hormonów. 

Co jeszcze można znaleźć w mięsie okonia morskiego? Jednym z jego charakterystycznych cech jest obecność pokaźnej ilości argininy, która wspomaga proces oczyszczania ciała z toksyn. Labraks to również zdrowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który odgrywa ważną rolę, wspierając zarówno układ immunologiczny, jak i sercowo-naczyniowy.  

Jakie inne właściwości wykazuje kwas DHA? Odpowiada on za poprawę mikrobiomu jelitowego, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, chroni tętnice przed gromadzeniem się złogów miażdżycowych i pozytywnie wpływa na równowagę hormonalną. Jest on także substratem w produkcji dopaminy i serotoniny, które mają ogromny udział w dobrym funkcjonowaniu układu nerwowego. 

Labraks to źródło naturalnego selenu, dlatego jest szczególnie polecany pacjentom ze stwierdzoną chorobą tarczycy, w tym niedoczynnością oraz Hashimoto. Spożywając 100 g jego mięsa, pokryjesz aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Jest on silnym stymulantem dla układu odpornościowego i chroni komórki przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Okoń morski posiada takie minerały jak magnez, sód, potas oraz fosfor. Na uwagę zasługuje także zawartość witaminy D, która zmniejsza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, osteoporozy oraz zaburzeń nastroju. Z kolei obecność witaminy B6 sprawia, że labraks to remedium na dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. 

Labraks - przepisy 

Nie wiesz, jak wykorzystać w kuchni labraksa? Przepisy, które znajdziesz poniżej, nie wymagają użycia wielu składników oraz doświadczenia kulinarnego. Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci, a szybko wyczarujesz przepyszne przekąski i dania obiadowe z okoniem morskim w roli głównej! 

Pieczony labraks 

Pieczony labraks to jedna z najczęściej spotykanych potraw na bazie tej ryby. Wariant ten jest szczególnie ceniony wśród miłośników opcji peskatariańskich ze względu na swój wyjątkowy aromat i delikatne mięso. Jak przyrządzić go krok po kroku? 

Do realizacji przepisu potrzebujesz patroszonego okonia morskiego, marchewek, cebuli, czerwonej papryki, ziemniaków, natki pietruszki, oleju oraz soli i pieprzu. Obierz warzywa i pokrój marchewki w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w talarki. Umieść je w misce, skrop olejem i oprósz solą. Po wymieszaniu wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego i posyp natką pietruszki. 

Obróbkę labraksa rozpocznij od umycia ryby i posypania jej solą zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Delikatnie połóż go na warzywach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Okoń będzie gotowy do spożycia po około 35 minutach. Danie najlepiej serwować na gorąco w towarzystwie młodych ziemniaków posypanych koperkiem. 

Smażony labraks w ziołach 

Gustujesz w smażonych rybach? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać labraksa z patelni. Co będzie ci potrzebne do jego przygotowania? Na liście zakupów umieść główny składnik, świeży rozmaryn, tymianek, cytrynę, czosnek, masło, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. 

Wypatrosz rybę, umyj, oczyść i pozbądź się płetw oraz głowy. Osusz ją papierowym ręcznikiem i zrób kilka głębokich nacięć wzdłuż. Oprósz ją ulubionymi przyprawami, skrop oliwą z oliwek i polej sokiem z cytryny. Powtórz tę czynność również po stronie brzusznej. Nacięcia wypełnij rozmarynem i tymiankiem. Pozostaw rybę na 30 minut do zamarynowania. 

Rozgrzej masło na patelni, podsmażając na nim kilka ząbków czosnku. Gdy jej zawartość przestanie się pienić, połóż na niej ryby i smaż po około pięć-sześć minut z każdej strony. Gotowy labraks powinien być zarumieniony. Podczas smażenia nie zapomnij o polewaniu go gorącym masłem. Przełóż gotowe danie na talerz i ponownie skrop sokiem z cytryny. Tak przyrządzoną rybę podawaj z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami. 

Grillowany labraks ze świeżą salsą 

Nie lubisz przysmaków rybnych z patelni ani z piekarnika? Dla takich osób jak ty przygotowaliśmy dodatkowy przepis na grillowanego labraksa ze świeżą salsą. Do jego podania potrzebujesz niewielkich ryb, cytryny, kolendry, oliwy z oliwek, szalotki, grejpfruta, awokado oraz soli i pieprzu. 

Wykonaj nacięcia wzdłuż ryb i umieść w nich plasterki cytryny. Oprósz je z obu stron ulubionymi przyprawami i umieść na grillu. Następnie wyczaruj salsę przy pomocy pokrojonego grejpfruta, awokado i szalotki. Na samym końcu dodaj do nich oliwę z oliwek, świeżą kolendrę oraz sól i pieprz. 

Jeśli lubisz marynowane ryby, przed grillowaniem labraksa zanurz go w zalewie domowej roboty. Do jej wyczarowania użyj oliwy z oliwek lub oleju, soku z cytryny oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Uzupełnieniem tego zestawu będzie sól himalajska. 

1. Cytrusowy labraks pieczony na soli morskiej

 Cytrusowy labraks pieczony na soli morskiej Zobacz przepis

Cytrusowy labraks pieczony na soli morskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Labraks pieczony po libańsku

 Labraks pieczony po libańsku Zobacz przepis

Labraks pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Labraks z patelni

 Labraks z patelni Zobacz przepis

Labraks smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Labraks a'la taj z nerkowcami

 Labraks a'la taj z nerkowcami Zobacz przepis

Labraks smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekany okoń morski po włosku

 Zapiekany okoń morski po włosku Zobacz przepis

Zapiekany okoń morski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »

Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pierogi z kartoflami

Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...

Odsłon: 3033

60 min
5
60 min
2
Desery Banany w cieście

Słodki deser z prostych składników. Jeśli zalegają wam w kuchni banany i zas...

Odsłon: 155

15 min
1
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje 5 patentów na polędwiczki z indyka. Rozpływają się w ustach

Indyk uznawany jest za zdrowe mięso, znacznie zdrowsze od popularnych kurczaków. A jednak rzadko po niego sięgamy. Najprawdopodobniej ze względu na...

6
Informacje Jedz codziennie garść migdałów. Szybko przekonasz się, jak twój organizm zareaguje

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane? Choć zwolenników jednych, jak i drugich jest wiele, to trzeba przyznać, że warto jeść oba! Te bakal...

2
Informacje Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Oto lista przeciwwskazań

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane z...

7
Informacje Polska zupa uznana za najgorszą na świecie. Mamy za to najlepsze ciasta

Kulinarny serwis TasteAtlas cyklicznie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych dań na świecie. Okazuje się, że w zestawieniu nielubianych posi...

11