Spis treści:
- Domową mielonkę w słoikach
- Kiełbasę z karczku
- Mięsny przysmak w słoiku
- Kiełbasę słoikową z czosnkiem
- Tuszonkę w słoikach
- Konserwę drobiową
- Konserwę Heleny
Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom własnoręczne zrobienie wędlin i konserw nie jest dużym kłopotem. Będzie to świetna opcja, kiedy wybierasz się na biwak lub wycieczkę w plenerze.
Sprawdź także: Przekąski idealne na wycieczkę, biwak i piknik
Mięso w słoikach, idealne na biwak lub piknik
Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich mięsnymi specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa. Oto kilka propozycji naszych użytkowników, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny w słoikach.
Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.
2. Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa)
Zobacz przepisKiełbasa z karczku (wersja słoikowa) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli raz samodzielnie przygotujecie taką kiełbasę, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po tę sklepową. Co ważne, zawsze macie pewność, jakie składniki wchodzą w skład takiej wędliny, a jej smak możecie dostosowywać do własnych upodobań.
3. Mięsny przysmak ze słoika
Zobacz przepisMięsny przysmak ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w roli dodatku na kanapki. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Można również zrobić z niego bazę do sosów lub dodatek do zapiekanek. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.
W sklepowych konserwach poza mięsem, możemy znaleźć mnóstwo podejrzanych substancji, których raczej nie chcielibyście włączyć do swojego jadłospisu. Tymczasem zrobienie domowej mielonki wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczony kucharz.
5. Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku
Zobacz przepisKiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Pamiętajcie również o wyborze jak najlepszego rodzaju mięsa, gdyż to ono w najwyższym stopniu odpowiada za smak finalnego produktu.
6. Tuszonka, wieprzowina w słoikach
Zobacz przepisTak zrobione mięso w słoikach można przechowywać miesiącami, tuszonka, wieprzowina w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście domowych konserw, bo uważaliście, że jest to bardzo trudne, nasz użytkownik wyprowadzi was z błędu. Dzięki jego wskazówkom, zobienie takiego przysmaku jest dziecinnie proste.
7. Konserwa drobiowa w słoiku
Zobacz przepisKonserwa drobiowa w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wędliny drobiowe cenimy przede wszystkim za to, że nie zawierają zbyt dużo tłuszczu i są bardzo delikatne. Te zrobione w domu dodatkowo nie zawierają żadnych zbędnych konserwantów ani polepszaczy smaku!
8. Domowa konserwa w słoikach
Zobacz przepisDomowa konserwa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując domowe wędliny warto eksperymentować. Mieszajcie ze sobą różne rodzaje mięs i nie obawiajcie się przypraw. Efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »