Ewa_Gotuje

Przekąski idealne na wycieczkę, biwak i piknik. Najlepsze przepisy na dania, które możesz zabrać na wynos

Wybierasz się na biwak, a może czeka cię całodniowa wycieczka rowerowa? Oprócz odpowiedniego sprzętu i dobrego humoru koniecznie musisz wziąć ze sobą prowiant. Jakie przekąski najlepiej sprawdzą się w plenerze? Przygotowaliśmy przepisy, które zasmakują całej rodzinie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jaka powinna być idealna przekąska, którą możesz wziąć ze sobą na wycieczkę? Na pewno musi dać się ją łatwo zjeść. Świetnie sprawdzą się propozycje, które można po prostu wziąć w rękę lub zjeść za pomocą jednego sztućca. Warto pamiętać również, by przygotować dania, z takich składników, które szybko się nie zepsują. Nikt nie chce walczyć z zatruciem pokarmowym podczas czasu wolnego, czy urlopu. Zadbaj również o odpowiednie przechowywanie prowiantu, w ten sposób unikniesz przykrych niespodzianek w postaci jedzenia rozrzuconego po całym plecaku.

Sprawdź także: Przepisy na nadzienie do tortilli. Na zimno, na ciepło – sprawdzą się na imprezie i na pikniku

Co zabrać jako lunch lub obiad na wycieczkę?

Zacznijmy od konkretów. Jeśli czeka cię całodniowy wypad np. na biwak, będziesz potrzebować obiadu na wynos. Warto zabrać ze sobą posiłek, który będzie odpowiednio zbilansowany, tzn. będzie zawierał źródło węglowodanów, białka i tłuszczów. Jakie dania sprawdzą się w plenerze? Przygotowaliśmy kilka propozycji.

Sałatka w stylu włoskim  

Dobrze skomponowana sałatka będzie lekkim, ale i pożywnym posiłkiem. Do przygotowania sałatki w stylu włoskim będziesz potrzebować: 400 g piersi z kurczaka, 250 g sera mozzarella, 250 g pomidorków koktajlowych, 150 g oliwek czarnych i zielonych, 150 g pomidorów suszonych, ulubionej sałaty, orzeszków pinii oraz przypraw.

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i usmaż z dodatkiem ulubionych przypraw na oliwie z oliwek. Świetnie sprawdzi się czosnek suszony, czerwona papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz. Do pojemnika, w którym zabierzesz ze sobą sałatkę, ułóż umytą sałatę (może być roszponka, rucola lub sałatka rzymska), kurczaka, pomidorki koktajlowe, oliwki, pokrojoną mozzarellę oraz pomidory suszone. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni i posyp całość.

Dressing do sałatki najlepiej przygotować w osobnym pojemniczku, np. słoiku. Do takiej sałatki będzie pasować klasyczny sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz soli i pieprzu.

Makaron z brokułami, cukinią i serem feta

Sałatka makaronowa na zimno to pyszna propozycja, do której możesz dodać swoje ulubione dodatki. Świetną opcją, którą możesz zabrać na wynos, będzie sałatka z dodatkiem makaronu i zielonych warzyw. Do przygotowania tego lunchu przygotuj: 400 g makaronu, np. świderki lub penne, mały brokuł, cukinię, 200 g sera feta, garść nasion słonecznika, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, czosnek suszony, sól i pieprz.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa umyj, brokuł ugotuj w osolonej wodzie al dente, a cukinie pokrojoną w cienkie plastry podsmaż na słoty kolor z czosnkiem suszonym, solą i pieprzem. Poczekaj, aż wszystkie składniki przestygną. Do pojemnika włóż makaron, plastry cukinii, brokuł podziel na różyczki, dodaj pokrojoną fetę oraz podprażone na suchej patelni pestki słonecznika.

Do osobnego pojemnika przygotuj sos do makaronu. Pięć łyżek jogurtu greckiego wymieszaj z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą oraz pieprzem. Połącz z makaronem bezpośrednio przed zjedzeniem.

Tortilla z serem halloumi

Zawiń swoje ulubione składniki w pyszny pszenny lub kukurydziany placek i ciesz się zdrowym obiadem w plenerze. Do tortilli przygotuj: kostkę sera halloumi, paprykę czerwoną, ogórka zielonego, cebulę czerwoną, kilka liści sałaty, kilka łyżek hummusu i oliwę z oliwek.

Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Warzywa umyj, obierz i pokrój. Placek do tortilli posmaruj hummusem, ułóż sałatę, pokrojone warzywa i plastry halloumi. Tortillę dokładnie zawiń.

Zobacz: Jak zawinąć tortillę?

Przekąski na wycieczkę

Podczas wycieczki na łono natury w twoim plecaku nie może zabraknąć również smacznych przekąsek. Zamiast decydować się na sklepowe batoniki i chipsy, wybierz zdrowsze alternatywy, które przygotujesz w domu. Mamy dla ciebie kilka smakowitych propozycji.

Batony musli

Zdrowe batony to prawdziwy hit ostatnich lat, znajdziemy je w niemal, każdym sklepie. Niestety wiele z nich w swoim składzie zawiera olej palmowy oraz sporą ilość cukru. Dlatego warto zdecydować się na przygotowanie domowych przekąsek, do których dodasz swoje ulubione składniki. Świetną propozycją będą batony na bazie daktyli, będziesz potrzebować: 200 g daktyli, 50 g płatków owsianych, dwóch łyżek masła orzechowego, ulubionych pestek, orzechów lub bakalii, szczypty cynamonu oraz trzech łyżek kakao.

Przygotowanie batonów zacznij od namoczenia daktyli we wrzątku przez około pół godziny. W tym czasie przygotuj orzechy i inne dodatki, pokrój je w mniejsze części. Możesz użyć rodzynek, posiekanych moreli, żurawiny, pestek dyni, orzechów włoskich, lub laskowych, wybór należy do ciebie.

Namoczone daktyle odsącz z wody i zblenduj na gładką masę. Jeśli będziesz mieć trudności z dokładnym rozdrobnieniem daktyli, możesz dodać odrobinę wody. Do powstałej masy dorzuć orzechy i bakalie, płatki owsiane, masło orzechowe, kakao oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do prostokątnego lub kwadratowego naczynia, lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na kilka godzin, żeby masa dokładnie stężała. Na koniec pokrój ją w kształt batonów. Gotowe!

Kokosowe kulki mocy

Świetna opcja dla osób, które kochają czekoladki i praliny. W Polsce spopularyzowała je Anna Lewandowska, która twierdzi, że kulki mocy to szybki sposób na dostarczenie organizmowi energii. Wielu jej fanów spróbowało samodzielnie je przygotować, by przekonać się, czy to prawda. Jeśli jeszcze nie testowałeś tego smakołyku, możesz wypróbować przepis na kokosowe kulki mocy. Zrobisz je z zaledwie kilku składników, są pyszne i zdrowe. Taka przekąska doda ci energii, podczas każdej wycieczki górskiej czy rowerowej. Przygotuj: 150 g kaszy jaglanej, 400 ml napoju roślinnego, trzy łyżeczki oleju kokosowego, 50 g słodzika, około 70 g wiórków kokosowych.

Zacznij od kilkukrotnego przepłukania kaszy jaglanej, dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się goryczki. Następnie ugotuj ją na napoju roślinnym, pamiętaj, by cały czas mieszać kaszę. Najlepszą opcją będzie użycie mleka kokosowego, możesz również wybrać mleko migdałowe lub sojowe. W razie potrzeby podczas gotowania dodaj więcej mleka lub wody, tak by masa się nie przypaliła.  Do kaszy dodaj słodzik. Jeśli liczysz kalorie, najlepiej sprawdzi się erytrytol lub ksylitol, możesz również wybrać miód lub cukier.

Do masy dodaj 50 g wiórek kokosowych oraz olej. Wszystko zblenduj i pozostaw kaszę do ostygnięcia. Następnie uformuj z masy kulki i obtocz je w wiórkach. Przygotowane przekąski odstaw do lodówki.

Warzywa z humusem

Lubisz słone przekąski? Na wycieczkę przygotuj warzywne słupki z hummusem. Ulubione warzywa: marchew, seler naciowy, ogórki zielone oraz różne rodzaje papryki, umyj i pokrój w równe słupki. Przełóż do pojemnika, na całość możesz położyć ręcznik papierowy, dzięki czemu warzywa dłużej będą świeże. Możesz użyć gotowej pasty z ciecierzycy lub skorzystać z przepisu na domowy hummus.

Koktajl owocowy

W termosie możesz przechowywać nie tylko gorące napoje. Przygotuj orzeźwiający koktajl owocowy i ciesz się pyszną przekąską. Będziesz potrzebować: banana, 150 g truskawek, borówek lub malin, 200 ml jogurtu, mleka lub napoju roślinnego, łyżki nasion chia oraz łyżki wiórków kokosowych.

Owoce umyj i obierz, przełóż do blendera, dodaj wybraną bazę koktajlu. Warto wybrać opcję, która będzie zawierała sporo białka, np. skyr lub jogurt proteinowy. Dodaj nasiona chia i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz słodkie przekąski, możesz dodać łyżeczkę miodu.

Wybierasz się na biwak lub piknik i nie wiesz, jakie przekąski przygotować? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Batony z ziaren

 Batony z ziaren Zobacz przepis

Batony z ziaren / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kulki czekoladowe

 Kulki czekoladowe Zobacz przepis

Kulki czekoladowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kulki mocy

 Kulki mocy Zobacz przepis

Kulki mocy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wrap z kurczakiem w czipsach

 Wrap z kurczakiem w czipsach Zobacz przepis

Wrap z kurczakiem z czipsach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka w słoiku do pracy

 Sałatka w słoiku do pracy Zobacz przepis

Sałatka w słoiku do pracy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Batony muesli z masłem orzechowym bez cukru

 Batony muesli z masłem orzechowym bez cukru Zobacz przepis

Batony muesli z masłem orzechowym bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kulki chałwowe

 Kulki chałwowe Zobacz przepis

Kulki chałwowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wrap z kurczakiem i awokado

 Wrap z kurczakiem i  awokado Zobacz przepis

Wrap z kurczakiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zielony koktajl

 Zielony koktajl Zobacz przepis

Zielony koktajl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szarlotka w słoiku

 Szarlotka w słoiku Zobacz przepis

Szarlotka w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 818

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0