Fot. 123RF/Picsel
Pizza to przysmak, który powstał setki lat temu - jej pierwsza wersja narodziła się już w starożytnej Grecji i zrobiła ogromną furorę wśród Greków, a następnie Rzymian. Pierwotnie serwowana w formie placka z oliwą, czosnkiem i przyprawami, z biegiem czasu była coraz bardziej urozmaicana i wzbogacana składnikami. Pizza neapolitańska, którą dzisiaj dobrze znamy, wyszła spod rąk „pizzaiolo" Raffaele Esposito. Miłością do pizzy zapałali również Amerykanie, który stworzyli swoją własną, bogatszą wersję.
Dzisiaj mamy do dyspozycji kilkadziesiąt odmian słynnego „placka", które różnią się nie tylko składnikami, ale również rodzajami ciasta. Ciasto cienkie, grube, na zakwasie czy z drożdżami - każde z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Jego odpowiednie przyrządzenie jest niezwykle ważne, bo to właśnie ciasto stanowi kluczowy składnik dania. Jak zrobić szybkie ciasto na pizzę? Wystarczy kilka składników i garść przydatnych trików!
Przepis na ciasto do pizzy - mąka ma znaczenie!
Każdy przepis na ciasto do pizzy zawiera oczywiście mąkę, ale nie pierwszą lepszą. Powinien to być wyrób pszenny typu 00, który charakteryzuje się śnieżnobiałym kolorem i dużym stopniem zmielenia. Ten ostatni sprawi, że twoje ciasto na pizzę będzie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jako że mąka typu 00 nie jest powszechnie dostępna w polskich sklepach, czasami trzeba poszukać zamiennika.
Dobrym wyborem będzie mąka typu 450, która niewiele odbiega swoim smakiem i konsystencją od oryginalnego, włoskiego produktu. W razie potrzeby możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej - warto jednak pamiętać, że mogą one znacznie zmienić właściwości ciasta. Jeśli uda ci się nabyć mąkę typu 00, będziesz mógł ją wykorzystać do wielu innych smacznych potraw, takich jak focaccia czy ravioli.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Co oprócz mąki? Pozostałe składniki na szybkie ciasto na pizzę
Aby twoje ciasto na pizzę było łatwe do formowania, powinieneś dodać do niego trochę oliwy z oliwek. Najlepiej, żeby był to certyfikowany produkt z pierwszego tłoczenia, który podkreśli smak twojego wyrobu i nada mu odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby użyj tańszej oliwy lub innego tłuszczu, ale pamiętaj, że mogą one znacznie zmienić smak ciasta - niestety na gorsze.
Poza mąką i oliwą niezbędnym składnikiem w przepisie jest sól. Ciasto pozbawione soli może przyklejać się do blatu i rwać podczas formowania, a to krótka droga do zniechęcenia i frustracji. Warto postawić na sól himalajską, która jest najmniej przetworzona, posiada cenne minerały i - w przeciwieństwie do zwykłej kuchennej soli - nie nada twojemu ciastu ostrego, wręcz nieprzyjemnego posmaku.
Przepis na ciasto do pizzy nie byłby oczywiście kompletny bez wody, która przyda się przy wyrabianiu ciasta i przyrządzaniu rozczynu drożdżowego. Ten przygotujesz na bazie wody, cukru, mąki i drożdży.
Pizza bez drożdży? Dlaczego nie!
Dobrze przygotowana pizza bez drożdży niewiele różni się w smaku od tej tradycyjnej. Do wyrobienia ciasta będziesz potrzebować tych samych składników, co powyżej - jedynym wyjątkiem jest zastąpienie drożdży proszkiem do pieczenia. Przyrządzenie tej wersji jest mniej czasochłonne - ciasto nie musi wyrastać i można je włożyć do piekarnika zaraz po wyrobieniu. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest ona łatwiejsza do wykonania i pozbawiona specyficznego zapachu drożdży.
Alternatywą dla proszku do pieczenia jest zakwas. Aby go przygotować, musisz zaopatrzyć się w mąkę żytnią lub pszenną oraz wodę. Zakwas musi odstać nawet kilka dni pod przykryciem, dlatego przyrządzenie takiego ciasta wymaga najwięcej czasu. Warto podkreślić, że pizza na zakwasie smakuje inaczej niż ta na drożdżach - może być ona bardziej kwaskowata i mniej krucha, co z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu.
Pizza na cienkim cieście - jedyny słuszny wybór?
Wielu smakoszy włoskiej kuchni uważa, że pizza na cienkim cieście jest jedynym słusznym wyborem, a reszta to jej lepsze lub gorsze podróbki. Podróżując po Italii, raczej nie natkniesz się na gruby, pszenny placek, a cienkie, chrupiące ciasto, które nie ugina się pod ciężarem składników. Wyjątek stanowią restauracje nastawione na turystów i to głównie w południowej części kraju.
Co sprawia, że cienkie ciasto na pizzę ma aż tylu zwolenników? Największą zaletą jest z pewnością jego chrupkość i delikatność, które wręcz zachęcają do sięgnięcia po kolejne kawałki. Co więcej, przy jedzeniu wyczuwalny jest przede wszystkim smak składników, a nie pszennego spodu. Dodatkowym atutem jest mniejsza kaloryczność i większa łatwość w przygotowaniu.
Pizza na grubym cieście powstaje podobnie jak jej cieńszy odpowiednik, ale przygotowanie takiego spodu wymaga użycia większej ilości składników. Wydłużony będzie także czas pieczenia i wyrabiania ciasta. Ta wersja przysmaku króluje przede wszystkim w amerykańskiej kuchni i nierzadko uważana jest jako typowy fast food. Czy pizza na grubym cieście posiada jakiekolwiek zalety? Ależ tak! Z pewnością jest bardziej puszysta i sycąca, a odpowiednio przypieczony i przyprawiony spód może doskonale podkreślić jej smak.
Pizza neapolitańska - cienkie czy grube ciasto?
Pizza neapolitańska uznawana jest za kwintesencję włoskiej pizzy. Jej oryginalna wersja posiada cienkie ciasto o nieco wyrośniętych i puszystych brzegach. Widoczne na nich ciemne plamki nie są wynikiem przypalenia, a pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze. Niestety ciężko jest przygotować certyfikowaną neapolitańską pizzę w domu, dlatego będzie ona wymagała pewnych modyfikacji. Pamiętaj, że nie powinna być przeładowana składnikami i koniecznie zrób ją na cienkim cieście!
Ile piec pizzę? Wszystko zależy od jej rodzaju!
Zastanawiasz się, ile piec pizzę w domowych warunkach, żeby była smaczna i chrupiąca? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż czas pieczenia zależy przede wszystkim od grubości ciasta. Pizza na cienkim cieście jest zazwyczaj pieczona znacznie krócej i w nieco niższej temperaturze. Niestety nie każdy dysponuje piekarnikiem z funkcją do pieczenia pizzy, a najwyższa temperatura w klasycznym urządzeniu wynosi 250℃. W tej sytuacji za standardowy czas pieczenia można uznać następujące parametry:
- pizza na cienkim cieście: 200℃, do 12 minut
- pizza na średnim cieście: 220℃, do 15 minut
- pizza na grubym cieście: 220℃, do 30 minut
Podczas pieczenia pizzy staraj się na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia, bo - jak już wiadomo - może on różnić się w zależności od rodzaju piekarnika, zastosowanych składników i grubości ciasta. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszną pizzę do wypróbowania. Buon appetito!
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Videokuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ewe_7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie