Spis treści:
- Smażenie faworków – praktyczne porady
- Na czym smażyć faworki?
- Jak zrobić faworki? Przepis
- Najlepsze przepisy na faworki
Okres karnawału oraz oczywiście tłusty czwartek to czas, kiedy z chęcią pozwalamy sobie na słodkie przyjemności. Chrupiące chrusty z dużą ilością cukru pudru to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Czy wiesz jednak jak je zrobić, aby wyszły idealnie? Jaki tłuszcz wybrać do smażenia? Co zrobić, aby nie były zbyt tłuste? W poniższym artykule podpowiemy ci, na czym smażyć faworki i nie tylko.
Sprawdź także: Staropolskie pączki i faworki. Tak robiono je w XIX wieku

Smażenie faworków – praktyczne porady
Smażenie faworków niedoświadczonej gospodyni może przysporzyć sporo kłopotów. Dlatego, warto znać kilka prostych trików, które ułatwią ci proces przygotowania tych smażonych słodkości. Pamiętaj o tym, żeby trzymać się przepisu, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości cukru, może spowodować, że ciastka będą się przypalać. Jeśli chcesz zapobiec temu, że twoje chrusty wchłoną zbyt dużo tłuszczu, do ciasta dodaj łyżkę octu lub spirytusu. Podczas rozwałkowywania, można przez kilka minut uderzyć wałkiem w ciasto, aby je napowietrzyć. Zwróć również uwagę na to, by ciasto było jak najcieńsze, wówczas faworki zyskają niezwykłej chrupkości.
Faworki najlepiej smażyć w dużym garnku o grubym dnie. Ważna jest również temperatura smażenia, aby chrusty nie nasiąkły tłuszczem powinny smażyć się przynajmniej w 175 stopniach. Używaj jedynie tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia. Pamiętaj również o tym, by nie smażyć zbyt dużej ilości faworków na raz, powinny swobodnie pływać w garnku. Przewracanie faworków na drugą stronę ułatwią ci dwa długie patyczki do szaszłyków. Pamiętaj również, by usmażone ciastka odsączyć je na ręczniku papierowym.
Na czym smażyć faworki?
Do smażenia faworków możesz wybrać zwykły olej rzepakowy. Nasze mamy i babcie, do smażenia chrustów używały także smalcu. Tłuszcz ten sprawi, że twoje ciastka będą wyjątkowo delikatne. Podczas smażenia, poleca się także wrzucenie kawałka ziemniaka do gotującego się tłuszczu. Dzięki temu trikowi unikniesz przypalenia się faworków. Należy jednak pamiętać, żeby, co jakiś czas wymieniać także kawałki ziemniaka.
Jak zrobić faworki? Przepis
Masz ochotę na domowe faworki? Przepis zawiera jedynie kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przygotuj: 450 g mąki pszennej, cztery żółtka, cztery łyżki śmietany, łyżkę cukru, sporą szczyptę soli, kieliszek spirytusu, litr oleju do smażenia.
Zacznij od przesiania mąki. Następnie, dodaj sól, cukier, żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu. Zagnieć ciasto, kiedy się połączy, uderzaj w nie przez kilka minut wałkiem, tak by się napowietrzyło. Potem możesz zawinąć je w folię i odstawić na chwilę do lodówki. Wyjmij ciasto, rozwałkuj je tak cienko, jak się da. Pokrój je w paski o długości 10 centymetrów i szerokości od trzech do czterech centymetrów. Na środku, każdego kawałka zrób niewielkie nacięcie i wywiń ciasto. Do garnka wlej olej, rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Smaż faworki na złoty kolor, po około jednej minucie, z każdej strony. Usmażone chrusty odłóż na ręcznik papierowy. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem.
Najlepsze przepisy na faworki
Sprawdź, jakie przepisy na faworki przygotowali nasi użytkownicy.
7. Faworki z cukrem pudrem

Faworki z cukrem pudrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »