Uczta Smaków – Kuchnie świata

Na czym smażyć faworki? Będą smaczne i chrupiące!

Faworki to jeden z ulubionych, karnawałowych przysmaków, które przyrządzane są również z okazji tłustego czwartku. Pomimo tego, że przepis na chrusty wcale nie wydaje się trudny, ich przygotowanie może nastręczać pewnych trudności. Możesz zastanawiać się np. na czym smażyć faworki. Aby ułatwić ci to zadanie, przygotowaliśmy krótki poradnik.

Na jakim tłuszczu smażyć faworki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Okres karnawału oraz oczywiście tłusty czwartek to czas, kiedy z chęcią pozwalamy sobie na słodkie przyjemności. Chrupiące chrusty z dużą ilością cukru pudru to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Czy wiesz jednak jak je zrobić, aby wyszły idealnie? Jaki tłuszcz wybrać do smażenia? Co zrobić, aby nie były zbyt tłuste? W poniższym artykule podpowiemy ci, na czym smażyć faworki i nie tylko.  

Sprawdź także: Staropolskie pączki i faworki. Tak robiono je w XIX wieku

Smażenie faworków – praktyczne porady 

Smażenie faworków niedoświadczonej gospodyni może przysporzyć sporo kłopotów. Dlatego, warto znać kilka prostych trików, które ułatwią ci proces przygotowania tych smażonych słodkości. Pamiętaj o tym, żeby trzymać się przepisu, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości cukru, może spowodować, że ciastka będą się przypalać. Jeśli chcesz zapobiec temu, że twoje chrusty wchłoną zbyt dużo tłuszczu, do ciasta dodaj łyżkę octu lub spirytusu. Podczas rozwałkowywania, można przez kilka minut uderzyć wałkiem w ciasto, aby je napowietrzyć. Zwróć również uwagę na to, by ciasto było jak najcieńsze, wówczas faworki  zyskają niezwykłej chrupkości.

Faworki najlepiej smażyć w dużym garnku o grubym dnie. Ważna jest również temperatura smażenia, aby chrusty nie nasiąkły tłuszczem powinny smażyć się przynajmniej w 175 stopniach. Używaj jedynie tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia. Pamiętaj również o tym, by nie smażyć zbyt dużej ilości faworków na raz, powinny swobodnie pływać w garnku. Przewracanie faworków na drugą stronę ułatwią ci dwa długie patyczki do szaszłyków. Pamiętaj również, by usmażone ciastka odsączyć je na ręczniku papierowym. 

Na czym smażyć faworki?

Do smażenia faworków możesz wybrać zwykły olej rzepakowy. Nasze mamy i babcie, do smażenia chrustów używały także smalcu. Tłuszcz ten sprawi, że twoje ciastka będą wyjątkowo delikatne. Podczas smażenia, poleca się także wrzucenie kawałka ziemniaka do gotującego się tłuszczu. Dzięki temu trikowi unikniesz przypalenia się faworków. Należy jednak pamiętać, żeby, co jakiś czas wymieniać także kawałki ziemniaka. 

Jak zrobić faworki? Przepis 

Masz ochotę na domowe faworki? Przepis zawiera jedynie kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przygotuj: 450 g mąki pszennej, cztery  żółtka, cztery łyżki śmietany, łyżkę cukru, sporą szczyptę soli, kieliszek spirytusu, litr oleju do smażenia. 

Zacznij od przesiania mąki. Następnie, dodaj sól, cukier, żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu. Zagnieć ciasto, kiedy się połączy, uderzaj w nie przez kilka minut wałkiem, tak by się napowietrzyło. Potem możesz zawinąć je w folię i odstawić na chwilę do lodówki. Wyjmij ciasto, rozwałkuj je tak cienko, jak się da. Pokrój je w paski o długości 10 centymetrów i szerokości od trzech do czterech centymetrów. Na środku, każdego kawałka zrób niewielkie nacięcie i wywiń ciasto. Do garnka wlej olej, rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Smaż faworki na złoty kolor, po około jednej minucie, z każdej strony. Usmażone chrusty odłóż na ręcznik papierowy. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem. 

Najlepsze przepisy na faworki 

Sprawdź, jakie przepisy na faworki przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Faworki

 Faworki Zobacz przepis

Faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chorwackie faworki

 Chorwackie faworki Zobacz przepis

Chorwackie faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pyszne faworki

 Pyszne faworki Zobacz przepis

Pyszne faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowe faworki

 Domowe faworki Zobacz przepis

Domowe faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chrupiące faworki

 Chrupiące faworki Zobacz przepis

Chrupiące faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Faworki z cukrem pudrem

 Faworki z cukrem pudrem Zobacz przepis

Faworki z cukrem pudrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łatwe chrusty

 Łatwe chrusty Zobacz przepis

Łatwe chrusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce,...

Odsłon: 8261

>60 min
402
Desery Inny makowiec

Ciasto jest wspaniałe, lekkie i trój - warstwowe. Lekkie i brdzo smaczne!

Odsłon: 129

>60 min
0
Desery Słonecznikowiec

Rewelacyjne ciasto, masa najlepsza- słonecznik wymiata! Słonecznikowiec smaku...

Odsłon: 1050

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

2
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

5
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

2