Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty przepis na faworki.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Składniki
Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka. Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.
Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.