Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty przepis na faworki.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 130
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 201
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1278
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 508
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 130
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 201
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1278
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 508
Składniki
Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka. Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.
Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.