Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty przepis na faworki.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4160
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416424
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4160
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416424
Składniki
Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka. Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.
Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.