Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i prosty przepis na faworki.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44681
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182148
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 282
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44681
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182148
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 282
Składniki
Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka. Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.
Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.