Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 193

Smaczny i prosty przepis na faworki.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki gęstej smietany
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • 10 dag cukru pudru do posypywania
  • Cukier waniliowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.


  2. Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka.
    Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.

  3. Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń