Bardzo niedoceniane warzywo. Ma mnóstwo witamin, wzmacnia kości, obniża cukier, działa antynowotworowo

Brukiew nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, choć panują tutaj dobre warunki do jej uprawy. Można przemycić ją w wielu daniach, jest pożywna, kryje w sobie mnóstwo witamin i minerałów, a odpowiednio przyrządzona, może być naprawdę smaczna. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze, na co pomaga oraz jakie jest zastosowanie brukwi w kuchni.

Dlaczego warto jeść brukiew? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Brukiew rzadko gości w polskich kuchniach, a szkoda, bo ma naprawdę sporo do zaoferowania – na uwagę zasługuje nie tylko jej smak, ale również właściwości, wartości odżywcze oraz mnogość zastosowań. Można dodawać ją do zup, sałatek, gulaszu, makaronu, a także wyczarować z niej pyszne placki czy purée. Co to za warzywo i czym się charakteryzuje? Kto powinien jeść brukiew, a dla kogo nie jest ona wskazana? Poznaj najważniejsze informacje na jej temat i już dziś wprowadź ją do swojego jadłospisu! 

Sprawdź także: Jadalne chwasty na talerzu. Takich potraw jeszcze nie próbowałeś

Brukiew – charakterystyka 

Brukiew, znana również pod nazwą korpiel, karpiel, kwacek lub kwaczek, to warzywo znane w świecie kulinariów od stuleci. W polskiej kuchni dodawano ją do dań jeszcze zanim pojawiły się ziemniaki. Niestety jej popularność stopniowo gasła i obecnie mało kto po nią sięga. Czym właściwie jest brukiew? Charakterystykę tej rośliny znajdziesz poniżej! 

Brukiew powstała na drodze skrzyżowania kapusty oraz rzepy. To warzywo z rodziny kapustowatych doskonale rośnie w niższych temperaturach i ma niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe. Jego zbiorów dokonuje się w październiku i listopadzie. Jest ono nieco większe od rzepy, ma chropowatą i dość twardą skórę o żółtawej barwie, przechodzącą u nasady do barwy fioletowej.  

Brukiew – właściwości smakowe 

Brukiew wyróżnia się dość oryginalnym smakiem, przypominającym rzodkiewkę. Dominują w niej lekko goryczkowe nuty z odrobiną słodyczy. W wersji surowej jest ona nieco ostrzejsza, a po ugotowaniu – delikatniejsza. Jej charakterystyczną cechą jest kulisty, lekko spłaszczony kształt, duża twardość oraz kremowo-żółty miąższ. Dlaczego warto spożywać brukiew? Właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze tej rośliny znajdziesz w dalszej części artykułu! 

Brukiew – wartości odżywcze 

Brukiew – jak na warzywo przystało – zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu potrawy z jej dodatkiem są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Co dokładnie kryje w sobie brukiew? Wartości odżywcze tej rośliny są wręcz zaskakujące – można znaleźć w niej m.in. glukozynolany, tj. związki siarkowe wykazujące silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto stanowi ona skarbnicę polifenoli oraz: 

  • witamin A, E i K;  
  • witamin z grupy B; 
  • witaminy C; 
  • żelaza;  
  • siarki; 
  • potasu; 
  • miedzi. 

Na co pomaga brukiew? 

Brukiew – jako obfite źródło składników odżywczych – wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm i to na wielu różnych płaszczyznach. Na co pomaga brukiew? Wspomaga ona walkę z drobnoustrojami, usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, a do tego zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej, neutralizuje ona wolne rodniki i tym samym spowalnia proces starzenia. Warto dodać, że zawarty w niej błonnik poprawia pracę jelit i chroni przed uporczywymi zaparciami.  

Kto powinien jeść brukiew? 

Warzywo to polecane jest każdemu, kto chce urozmaicić swoje codzienne menu i wzbogacić je o niezbędne substancje odżywcze. Dużo korzyści z jej spożywania osiągną osoby na diecie odchudzającej, a to wszystko za sprawą wyżej wspomnianego błonnika. Roślina ta polecana jest także osobom zmagającym się z zaparciami, wysokim poziomem cholesterolu oraz łagodnymi schorzeniami wątroby czy dróg żółciowych.  

Brukiew – przeciwwskazania 

Kto powinien wyeliminować ze swojego jadłospisu brukiew? Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in. ostre stany zapalne jelit i żołądka oraz choroby tarczycy. Warzywo to zawiera glikozydy cyjanogenne, tj. związki, które mogą ograniczać wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego i tym samym prowadzić do rozwoju niedoczynności powyższego narządu.  

Z czym łączyć brukiew? 

Brukiew cieszy się dość dużą popularnością w kuchni skandynawskiej. I nie tylko! Równie często można natknąć się na nią w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. Najwyższa pora, aby zaczęła królować również na polskich stołach. Z czym łączyć brukiew, żeby jak najbardziej przypadła ci do gustu? Możliwości jest naprawdę wiele! Warto podkreślić, że warzywo to można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje duże pole do eksperymentów. Świetnie sprawdza się ona w duecie z innymi warzywami, np. z fasolą i ziemniakami. Ponadto dobrze smakuje w połączeniu z jabłkiem i marchewką.  

Z czym nie łączyć brukwi? 

Zastanawiasz się, z czym nie łączyć brukwi? Wiedz, że w jej przypadku nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Jest to na tyle uniwersalny przysmak, że można serwować go w towarzystwie rozmaitych dodatków. Zatem daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować! 

Brukiew w kuchni – do czego stosować brukiew? 

Do czego stosować brukiew? Jako że dobrze komponuje się ona z różnorodnymi składnikami, a do tego nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, kiszenia i stosowania na surowo, możesz wyczarować z niej mnóstwo pysznych dań, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Nie wiesz, jak wykorzystać brukiew w kuchni? Zatem wspomóż się naszymi przepisami, dzięki którym poznasz ją z jak najlepszej strony! 

Purée z brukwi 

Jednym z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych przysmaków z brukwią w roli głównej jest purée. Aby je przyrządzić, ugotuj powyższe warzywo razem z ziemniakami, a następnie dopraw je solą, masłem oraz gałką muszkatołową. Rozgnieć całość tłuczkiem i posyp siekaną natką pietruszki. Brukiew w tym wydaniu możesz serwować w towarzystwie innych specjałów, zwłaszcza mięs.  

Placki z brukwi 

Znudziły ci się klasyczne placki z cukinii lub ziemniaków? Zatem postaw na te z brukwi! Ich przygotowanie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć brukiew i ziemniaki na tarce, dodać do nich jajka i przyprawy, a następnie wymieszać i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Placki z brukwi możesz podawać z mięsem lub sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.  

Zupa z brukwi  

Do czego stosować brukiew, jeśli nie do purée i placków? Na przykład do zupy! Potrawa ta nie tylko urozmaici twój jadłospis, ale również szybko rozgrzeje cię w chłodne dni. Warto zaserwować ją w formie kremu. Jak go wyczarować? Ugotuj brukiew i pora na mleku, dorzuć do nich swoje ulubione przyprawy i odrobinę masła, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Idealnym zwieńczeniem dania będą domowe grzanki czosnkowe.  

Surówka z brukwi 

Brakuje ci pomysłów na surówkę do obiadu? W tej sytuacji z pomocą przyjdzie ci właśnie brukiew! Zetrzyj ją na tarce z marchewką i jabłkiem, polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, chrzanu i przypraw, a na koniec dokładnie wymieszaj. Pyszna i pożywna surówka gotowa! 

Sprawdź, jakie dania z brukwi przygotowali nasi użytkownicy.

1. Frytki z brukwi z parmezanem

 Frytki z brukwi z parmezanem Zobacz przepis

Frytki z brukwi z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kremowa zupa z brukwi

 Kremowa zupa z brukwi Zobacz przepis

Kremowa zupa z brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z dyni, jabłek i brukwi

 Surówka z dyni, jabłek i brukwi Zobacz przepis

Surówka z dyni, jabłek i brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki ziemniaczane z brukwią

 Placki ziemniaczane z brukwią Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem

 Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem Zobacz przepis

Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z brukwią

 Sałatka z brukwią Zobacz przepis

Sałatka z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2191

60 min
9
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 343

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1