Uczta smaków - Karnawał

Na odporność, prawidłowe trawienie i wysoki cholesterol. Dlaczego warto jeść brukiew?

Brukiew nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, choć panują tutaj dobre warunki do jej uprawy. Wbrew pozorom wyróżnia się ona dużą uniwersalnością i pasuje do wielu różnych dań, włączając w to zupy, sałatki i surówki. Dlaczego warto jeść brukiew? Właściwości tego warzywa z pewnością cię zaskoczą!

Dlaczego warto jeść brukiew? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Brukiew rzadko gości w polskich kuchniach, a szkoda, bo ma naprawdę sporo do zaoferowania – na uwagę zasługuje nie tylko jej smak, ale również właściwości, wartości odżywcze oraz mnogość zastosowań. Można dodawać ją do zup, sałatek, gulaszu, makaronu, a także wyczarować z niej pyszne placki czy purée. Co to za warzywo i czym się charakteryzuje? Kto powinien jeść brukiew, a dla kogo nie jest ona wskazana? Poznaj najważniejsze informacje na jej temat i już dziś wprowadź ją do swojego jadłospisu! 

Brukiew – charakterystyka 

Brukiew, znana również pod nazwą korpiel, karpiel, kwacek lub kwaczek, to warzywo znane w świecie kulinariów od stuleci. W polskiej kuchni dodawano ją do dań jeszcze zanim pojawiły się ziemniaki. Niestety jej popularność stopniowo gasła i obecnie mało kto po nią sięga. Czym właściwie jest brukiew? Charakterystykę tej rośliny znajdziesz poniżej! 

Brukiew powstała na drodze skrzyżowania kapusty oraz rzepy. To warzywo z rodziny kapustowatych doskonale rośnie w niższych temperaturach i ma niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe. Jego zbiorów dokonuje się w październiku i listopadzie. Jest ono nieco większe od rzepy, ma chropowatą i dość twardą skórę o żółtawej barwie, przechodzącą u nasady do barwy fioletowej.  

Brukiew – właściwości smakowe 

Brukiew wyróżnia się dość oryginalnym smakiem, przypominającym rzodkiewkę. Dominują w niej lekko goryczkowe nuty z odrobiną słodyczy. W wersji surowej jest ona nieco ostrzejsza, a po ugotowaniu – delikatniejsza. Jej charakterystyczną cechą jest kulisty, lekko spłaszczony kształt, duża twardość oraz kremowo-żółty miąższ. Dlaczego warto spożywać brukiew? Właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze tej rośliny znajdziesz w dalszej części artykułu! 

Brukiew – wartości odżywcze 

Brukiew – jak na warzywo przystało – zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu potrawy z jej dodatkiem są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Co dokładnie kryje w sobie brukiew? Wartości odżywcze tej rośliny są wręcz zaskakujące – można znaleźć w niej m.in. glukozynolany, tj. związki siarkowe wykazujące silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto stanowi ona skarbnicę polifenoli oraz: 

  • witamin A, E i K;  
  • witamin z grupy B; 
  • witaminy C; 
  • żelaza;  
  • siarki; 
  • potasu; 
  • miedzi. 

Na co pomaga brukiew? 

Brukiew – jako obfite źródło składników odżywczych – wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm i to na wielu różnych płaszczyznach. Na co pomaga brukiew? Wspomaga ona walkę z drobnoustrojami, usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, a do tego zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej, neutralizuje ona wolne rodniki i tym samym spowalnia proces starzenia. Warto dodać, że zawarty w niej błonnik poprawia pracę jelit i chroni przed uporczywymi zaparciami.  

Kto powinien jeść brukiew? 

Warzywo to polecane jest każdemu, kto chce urozmaicić swoje codzienne menu i wzbogacić je o niezbędne substancje odżywcze. Dużo korzyści z jej spożywania osiągną osoby na diecie odchudzającej, a to wszystko za sprawą wyżej wspomnianego błonnika. Roślina ta polecana jest także osobom zmagającym się z zaparciami, wysokim poziomem cholesterolu oraz łagodnymi schorzeniami wątroby czy dróg żółciowych.  

Brukiew – przeciwwskazania 

Kto powinien wyeliminować ze swojego jadłospisu brukiew? Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in. ostre stany zapalne jelit i żołądka oraz choroby tarczycy. Warzywo to zawiera glikozydy cyjanogenne, tj. związki, które mogą ograniczać wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego i tym samym prowadzić do rozwoju niedoczynności powyższego narządu.  

Z czym łączyć brukiew? 

Brukiew cieszy się dość dużą popularnością w kuchni skandynawskiej. I nie tylko! Równie często można natknąć się na nią w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. Najwyższa pora, aby zaczęła królować również na polskich stołach. Z czym łączyć brukiew, żeby jak najbardziej przypadła ci do gustu? Możliwości jest naprawdę wiele! Warto podkreślić, że warzywo to można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje duże pole do eksperymentów. Świetnie sprawdza się ona w duecie z innymi warzywami, np. z fasolą i ziemniakami. Ponadto dobrze smakuje w połączeniu z jabłkiem i marchewką.  

Z czym nie łączyć brukwi? 

Zastanawiasz się, z czym nie łączyć brukwi? Wiedz, że w jej przypadku nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Jest to na tyle uniwersalny przysmak, że można serwować go w towarzystwie rozmaitych dodatków. Zatem daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować! 

Brukiew w kuchni – do czego stosować brukiew? 

Do czego stosować brukiew? Jako że dobrze komponuje się ona z różnorodnymi składnikami, a do tego nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, kiszenia i stosowania na surowo, możesz wyczarować z niej mnóstwo pysznych dań, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Nie wiesz, jak wykorzystać brukiew w kuchni? Zatem wspomóż się naszymi przepisami, dzięki którym poznasz ją z jak najlepszej strony! 

Purée z brukwi 

Jednym z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych przysmaków z brukwią w roli głównej jest purée. Aby je przyrządzić, ugotuj powyższe warzywo razem z ziemniakami, a następnie dopraw je solą, masłem oraz gałką muszkatołową. Rozgnieć całość tłuczkiem i posyp siekaną natką pietruszki. Brukiew w tym wydaniu możesz serwować w towarzystwie innych specjałów, zwłaszcza mięs.  

Placki z brukwi 

Znudziły ci się klasyczne placki z cukinii lub ziemniaków? Zatem postaw na te z brukwi! Ich przygotowanie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć brukiew i ziemniaki na tarce, dodać do nich jajka i przyprawy, a następnie wymieszać i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Placki z brukwi możesz podawać z mięsem lub sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.  

Zupa z brukwi  

Do czego stosować brukiew, jeśli nie do purée i placków? Na przykład do zupy! Potrawa ta nie tylko urozmaici twój jadłospis, ale również szybko rozgrzeje cię w chłodne dni. Warto zaserwować ją w formie kremu. Jak go wyczarować? Ugotuj brukiew i pora na mleku, dorzuć do nich swoje ulubione przyprawy i odrobinę masła, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Idealnym zwieńczeniem dania będą domowe grzanki czosnkowe.  

Surówka z brukwi 

Brakuje ci pomysłów na surówkę do obiadu? W tej sytuacji z pomocą przyjdzie ci właśnie brukiew! Zetrzyj ją na tarce z marchewką i jabłkiem, polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, chrzanu i przypraw, a na koniec dokładnie wymieszaj. Pyszna i pożywna surówka gotowa! 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski ZAPIEKANKA Z ŁOSCYPKIEM

Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...

Odsłon: 23

>60 min
4
Przekąski Krakersy serowe

Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...

Odsłon: 76

60 min
1
Przekąski Grissini z ziarnami

Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...

Odsłon: 53

30 min
2
Desery Murzynek

Przepis na niezawodne ciasto - murzynek! Pięknie wyrasta i zawsze się udaje....

Odsłon: 100

15 min
1
Desery Pączki z powidłami śliwkowymi

Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...

Odsłon: 860

>60 min
5
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z nie...

2
Informacje Katarzyna Skrzynecka schudła 10 kg w 5 tygodni. To było nie lada wyzwanie

Po czterdziestce metabolizm zwalnia i trzeba mocno dbać o to, żeby nie przytyć. Zalecane są oczywiście zdrowa dieta, aktywność, regularny sen i jak...

1
Informacje Przysmak marokańskiej kuchni. Na organizm działa podobnie jak polska kiszona kapusta

Od dawna mówi się o tym, że kiszone warzywa mają zbawienne działanie na nasze zdrowie. Co ciekawe, kisić możemy również owoce. Dziś przyjrzymy się...

1
Wideo Grejpfrutowy koktajl z kardamonem

Czy zimowy czas też kojarzy ci się z aromatycznymi i pięknie pachnącymi przyprawami korzennymi? Spróbuj odchudzającego koktajlu z grejpfrutów z dod...

11