Nadziewane pieczarki to idealna opcja na grilla i to nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również łatwość w przygotowaniu. Farsz można przyrządzić na bazie wielu różnych składników, włączając w to sery, zioła i warzywa. Jak zrobić pieczarki na grilla? Przepisy wraz z kilkoma wskazówkami znajdziesz poniżej.

Pyszne faszerowane pieczarki idealne na grilla | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Szukasz prostego i niebanalnego przysmaku na grilla, który przypadnie do gustu całej twojej rodzinie? W takim razie postaw na nadziewane pieczarki. Ich przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, a możliwości ich nadziewania są niemal nieograniczone. Jako składniki farszu posłużą ci rozmaite sery, szynka, mięso mielone, warzywa oraz twoje ulubione zioła i przyprawy. Pieczarki w tym wydaniu świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do innych dań, w tym kiełbasy i karkówki. Jak zrobić smaczne pieczarki na grilla? Przepisy wraz z kilkoma wskazówkami znajdziesz poniżej.  

Pieczarki na grilla – wyśmienity dodatek do mięs 

Dlaczego warto przyrządzić pieczarki na grilla? Bynajmniej nie tylko ze względu na ich atrakcyjny smak. Ich ogromnym atutem jest to, że można łatwo zrobić je w każdych warunkach – zarówno na wyjeździe, jak i podczas grillowania na działce. Wbrew pozorom nie musisz sięgać po wyszukane składniki. Do zrobienia farszu doskonale nadają się różnego rodzaju sery, warzywa, zioła, przyprawy oraz mięso mielone, czyli produkty, które znajdziesz w każdym sklepie. Możesz mieć pewność, że przysmak ten przypadnie do gustu całej twojej rodzinie – zarówno dzieciom, jak i dorosłym.  

Aby pieczarki na grilla zachwycały swoim smakiem, aromatem i konsystencją, podczas ich przygotowywania należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. W trakcie zakupów koniecznie wybierz te największe – na przykład odmianę portobello – ponieważ łatwiej ci je będzie nafaszerować. Przed dodaniem farszu usuń z nich nóżki i oczyść kapelusze. I pamiętaj, aby grillować je na średnim ogniu – w przeciwnym razie spalą się od zewnątrz, a ich nadzienie wciąż będzie surowe. Po przyrządzeniu świetnie sprawdzą się one jako dodatek do mięs, w tym kiełbasy i karkówki, oraz jako samodzielna przekąska.  

Sprawdź także: Sałatki ze świeżych warzyw. Zdrowe, kolorowe i niskokaloryczne

Nadziewane pieczarki na grilla – przepisy 

Szukasz ciekawych pomysłów na nadziewane pieczarki na grilla? Przepisy, które warto wziąć pod uwagę, znajdziesz poniżej. Jedno jest pewne – gdy spróbujesz ich po raz pierwszy, zagoszczą one w twoim grillowym menu już na stałe. 

Nadziewane pieczarki z mięsem mielonym  

Jeśli zależy ci na przyrządzeniu przekąski, którą możesz zastąpić kaszankę, karkówkę lub kiełbasę, postaw na nadziewane pieczarki z mięsem mielonym. Dodaj do nich nieco warzyw, np. paprykę i cebulę. Doskonałym zwieńczeniem całości będzie żółty ser.  

Nadziewane pieczarki

 Nadziewane pieczarki Zobacz przepis

Nadziewane pieczarki z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nadziewane pieczarki z serem feta  

Preferujesz wersję bezmięsną? Zatem idealną opcją dla ciebie będą nadziewane pieczarki z serem feta. Możesz dodać do nich trochę kremowego twarożku oraz masło, świeży czosnek i tymianek. Oprósz całość solą i pieprzem.  

Pieczarki faszerowane serem feta. Kilka minut pracy i gotowe

 Pieczarki faszerowane serem feta. Kilka minut pracy i gotowe Zobacz przepis

Pieczarki faszerowane serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nadziewane pieczarki ze świeżymi pomidorami i papryką

A co powiesz na nadziewane pieczarki na grilla z pomidorami? W tej wersji będą one równie pyszne. Poza pomidorami sięgnij po paprykę, czosnek i cebulę. Ponadto warto dorzucić do farszu trochę boczku i mozzarelli. 

Pieczarki faszerowane z pomidorami i papryką

 Pieczarki faszerowane z pomidorami i papryką Zobacz przepis

Pieczarki faszerowane z pomidorami i papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nadziewane pieczarki z suszonymi pomidorami  

Wolisz suszone pomidory od tych świeżych? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie je uwzględnić w swoim przepisie. Dobrym pomysłem będzie także dodanie do farszu garści świeżego szpinaku, czerwonej cebuli, papryki oraz żółtego sera. 

Pieczarki faszerowane z pomidorami suszonymi na grilla

 Pieczarki faszerowane z pomidorami suszonymi na grilla Zobacz przepis

Pieczarki faszerowane z pomidorami suszonymi na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczarki faszerowane w boczku  

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę, przygotuj faszerowane pieczarki, zawijając je w plasterki boczku. Świetnie będzie pasował do nich farsz z twardego sera, np. cheddar lub parmezan, oraz dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich lub piniowych.  

Pieczarki faszerowane w boczku

 Pieczarki faszerowane w boczku Zobacz przepis

Pieczarki faszerowane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Na Cyprze to przysmak, grillowany smakuje jeszcze lepiej. Ma dużo białka, witamin, nie zawiera błonnika

Superowoc, który chroni wątrobę. Wzmacnia też odporność, ma działanie przeciwbólowe

Cudowny napar na stres, zmęczenie i bóle. Działa na organizm jak relaksująca muzyka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety wiosenne

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...

Odsłon: 3458

15 min
8
Dania główne Szaszłyki z patelni

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...

Odsłon: 105

30 min
3