Fot. 123RF/Picsel
Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać na kilka różnych sposobów.
Jak zrobić dobre kopytka?
Wbrew pozorom, przygotowanie kopytek nie powinno stanowić problemu nawet dla początkującego kucharza. Wystarczy ugotować ziemniaki, bądź po prostu sięgnąć po resztki z obiadu.
Następnie musimy je rozdrobnić i rozrobić z jajkiem oraz zagęścić mąką. Następnie wyrabiamy kulę ciasta, z kuli formujemy wałek i ostrym nożem wykrawamy charakterystyczne kluski. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, z kroplą oleju, by się nie posklejały, aż do wypłynięcia. Serwujemy od razu lub po odsmażeniu. Proporcje zazwyczaj podaje się na oko, w zależności od jakości ziemniaków. Mąki dodajemy tyle, by ciasto wyszło zwięzłe, ale nie za twarde.
Nie tylko z ziemniaków
Jeśli do masy kopytkowej dodamy twaróg - zrobimy leniwe. Jeśli zamiast mąki pszennej dodamy ziemniaczaną - zrobimy kluski śląskie. To jednak nie jedyne modyfikacje, które możemy wprowadzić.
Szpecle - kopytka niemieckie - powstają z jaj i mąki za to bez dodatku ziemniaków. Są podawane z górskim serem i skwarkami. Haluszki - kopytka słowackie - powstają z dodatkiem krochmalu, lub mąki ziemniaczanej, a podaje się je z bryndzą. Natomiast gnocchi - czyli kopytka włoskie - odróżnia od polskich kształt oraz mnogość dodatków, z jakimi są serwowane. Włosi nie tylko je gotują, ale również zapiekają i smażą. Często podają je z przeróżnymi sosami od śmietanowego przez pomidorowy, a na maślanym kończąc.
Z czym można podać kopytka?
Robiąc kopytka, warto poeksperymentować i do ciasta dodać ulubione zioła: pietruszkę, oregano, koperek, tymianek, czy bazylię. Możemy dodać nieco ugotowanej marchwi, podsmażonej cebulki lub boczku. Możemy także całkowicie zmienić kolor naszych klusek dodając szpinak lub przecier pomidorowy. Dodanie parmezanu zaostrzy smak, dodanie ricotty nada delikatności. Grunt to nie ograniczać niczym swojej fantazji i eksperymentować... lub zajadać się kopytkami w wersji tradycyjnej! Koniecznie wypróbujcie propozycje naszych użytkowników.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od najbardziej tradycyjnego przepisu na kopytka. Przygotowane według starej receptury, nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy cukier, podsmażona na maśle bułka tarta lub prosty sos grzybowy. Będą smakować jak u babci.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aby kopytka stały się bardziej sycącym daniem, warto zaserwować je z mięsnym sosem. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.
3. Kopytka ze słodkich ziemniaków
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, kopytka ze słodkich ziemniaków z pewnością przypadną wam do gustu. To bardzo prosty sposób na całkowite odmienienie smaku tego dobrze znanego wszystkim dania.
4. Chrupiące kopytka z kurkami
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Różnego rodzaju sosy grzybowe doskonale pasują do kopytek. Jeśli macie dostęp do świeżych lub mrożonych kurek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tak przygotowane kluseczki, smakują wybornie.
Fot. Ekspansjasmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiele osób skarży się, że z powodu specjalistycznej diety, nie mogą cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Na szczęście od dzisiaj z listy zakazanych dań mogą skreślić kopytka - oto ich bezglutenowa wersja.
6. Buraczane kopytka z odzysku
Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smak kopytek możecie dowolnie modyfikować nie tylko podając do nich różnego rodzaju sosy. Bardzo ciekawym sposobem jest dodanie do masy ugotowanych warzyw. W przypadku buraków, zyskujemy jeszcze piękny kolor.
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto prosty sposób, na zamianę ulubionych pierogów Polaków w smakowite kopytka. Ich przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i mniej pracochłonne, a efekt końcowy jest zachwycający.
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bakłażany zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Przygotowanie z nich kopytek to jeden z ciekawszych sposobów na włączenie tego warzywa do naszej codziennej diety. Gwarantujemy, że wam zasmakują.
9. Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą
Fot. Catcha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten swojski przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania. Formą przypomina nieco haluszki, które możemy zjeść w trakcie wizyty na Słowacji.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dodając twaróg do kopytek otrzymamy kluski leniwe. Nie warto jednak poprzestawać tylko na tym rodzaju sera. Ciekawym pomysłem będzie chociażby użycie bryndzy.