Spis treści:
- Wartości odżywcze i właściwości mandarynki
- Na co pomaga picie soku z mandarynek?
- Kto powinien pić sok z mandarynek?
- Jak zrobić z sok z mandarynek?
- Sok z mandarynek – zastosowanie w kuchni
W zdrowym jadłospisie musi znaleźć się miejsce na warzywa i owoce. Warto komponować posiłki używając różnorodnych składników, tak by mieć pewność, że dostarczymy w nich odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Wiele osób na diecie odchudzającej sięga po soki owocowo-warzywne. Zdania co do ich spożywania są podzielone. Zwolennicy zaznaczają, że świeżo wyciskane soki pomagają oczyścić organizm, szybko dodają energii oraz są lekkostrawne. Przeciwnicy zarzucają im brak błonnika pokarmowego, który dostarczają owoce jedzone w całości oraz fakt, że soki są sycące, a jednocześnie dostarcza sporo kalorii.
Oczywiście jak zwykle prawda jest pośrodku. Soki mogą być składnikiem zdrowej diety, pod warunkiem że pijemy je z umiarem oraz wybieramy jedynie te naturalne, bez dodatku cukru. Jeżeli lubisz cytrusy, warto sięgnąć po sok z mandarynek. Podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, jak go zrobić oraz na co pomaga picie soku z mandarynek.
Wartości odżywcze i właściwości mandarynki
Mandarynki należą do jednych z najpopularniejszych cytrusów. Zawierają witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie, chroni przed chorobami oczu, np. zaćmą czy jaskrą, a także odpowiada za prawidłową kondycję skóry, neutralizuje również szkodliwe działanie promieni UV. Natomiast zawarta w nim witamina C, wspiera odporność, działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz ma działanie antyoksydacyjne. Mandarynkowy sok pomaga zwalczać wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oraz działa antynowotworowo, mają również działanie przeciwmiażdżycowe. Znajdują się w nich również substancje mineralne, takie jak potas, magnez czy wapń.
Warto wspomnieć, że mandarynka jest owocem dosyć niskokaloryczny, w jednej sztuce znajduje się jedynie około 35 kcal, dlatego bez obaw możesz włączyć ją do jadłospisu, nawet kiedy jesteś na diecie redukcyjnej. Zawarty w mandarynkach błonnik pokarmowy wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Znajduje się w nich sporo wody, dlatego owoce te świetnie nawadniają oraz wspierają usuwanie toksyn z organizmu.
Na co pomaga picie soku z mandarynek?
Sok z mandarynek zawiera oczywiście węglowodany proste, dlatego może się nam nie kojarzyć jako produkt wspomagający odchudzanie. Okazuje się jednak, że w jego składzie znajduje się nobiletyna, związek ten należy do grupy flawonoidów, ma on działanie wspierające walkę z nadprogramowymi kilogramami. Dodatkowo pomaga również zapobiegać cukrzycy typu drugiego. Warto dodać, że mandarynki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego mogą znaleźć się w diecie diabetyków.
Kto powinien pić sok z mandarynek?
Jeżeli nie istnieją przeciwwskazania zdrowotne, na przykład: alergie pokarmowe, nadkwasota, przewlekłe choroby układu pokarmowego lub ciąża, sok z mandarynek z powodzeniem może zagościć w diecie każdego z nas. Kompozycja witamin i minerałów świetnie wesprze zdrowe organizmu, doda ci energii, a także będzie korzystna dla układu odpornościowego, zdrowia oczu oraz wyglądu skóry.
Jak zrobić z sok z mandarynek?
Przygotowanie soku z mandarynek jest banalnie proste. Najwygodniejszym sposobem będzie użycie sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli jednak nie masz takiego sprzętu, możesz po prostu użyć ręcznej wyciskarki do cytrusów, a także użyć siły własnych rąk. Warto zwrócić uwagę, by podczas wyciskania do naszego napoju nie dostały się pestki.
Mandarynki możesz również wrzucić do smoothie oraz koktajli, wówczas wykorzystasz również ich miąższ, który również jest bardzo zdrowy.
Sok z mandarynek – zastosowanie w kuchni
Mandarynkowy sok świetnie sprawdzi się do picia i nie tylko. Możesz oczywiście użyć go do przygotowania deserów, koktajli, galaretek, czy ciast. Doskonale będzie smakował jako element sosu do sałatek, nadając daniu słodyczy i orzeźwienia.
Sok z mandarynek można wykorzystać również do dań mięsnych, np. tych z kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się również do kurczaka, ryb lub kaczki. Sprawdź, w jakich przepisach wykorzystali go nasi użytkownicy.
1. Schab z mandarynkami
Zobacz przepisSchab z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szarlotka z mandarynkami
Zobacz przepisSzarlotka z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Łosoś w papilotach z mandarynkami
Zobacz przepisŁosoś w papilotach z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Biszkopt z galaretką i mandarynkami
Zobacz przepisBiszkopt z galaretką i mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Naleśniki doskonałe z karmelizowaną mandarynką
Zobacz przepisNaleśniki doskonałe z karmelizowaną mandarynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tort z migdałową bezą i mandarynkami
Zobacz przepisTort z migdałową bezą i mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z mandarynkami
Zobacz przepisSałatka z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rolada z mandarynkami
Zobacz przepisRolada z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Placki z serka wiejskiego z mandarynkami
Zobacz przepisPlacki z serka wiejskiego z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z burakiem, mandarynką i fetą
Zobacz przepisSałatka z burakiem, mandarynką i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo
Zobacz przepisKurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami
Zobacz przepisJogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »