Najlepsze przepisy na dania z dyni

Niedoceniany, ale bardzo smaczny i przyjemnie pachnący grzyb. Robię z niego przepyszne kotlety

Chociaż miłośników grzybów u nas w kraju nie brakuje, niewielu z nich słyszało o takim gatunku jak sarniak sosnowy. Zdecydowanie nie zalicza się on do grona najpopularniejszych, jednak warto go poznać, a zwłaszcza posmakować - chociażby przyrządzając z niego pyszne i proste kotlety.

Sarniak sosnowy to mało popularny grzyb, który jednak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni/123rf/

Spis treści:

Zazwyczaj na hasło “grzyby”, pierwsze na myśl przychodzą doskonale znane wszystkim gatunki, takie jak kurka, borowik czy podgrzybek. W ostatnim czasie przekonałam się jednak, że te mniej znane również są warte uwagi: sarniak sosnowy to jeden z mało popularnych grzybów, który jednak znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni. Przyrządzając kotlety z sarniaka będziesz tak samo pozytywnie zaskoczony jak ja, kiedy zrobiłam je po raz pierwszy. 

Sprawdź też: Grzyby – jak jeść je bezpiecznie?

Sarniak sosnowy - niedoceniany grzyb, który warto znać

Grzyby to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych darów natury. Marynowane, duszone, smażone, serwowane w daniu głównym lub wyłącznie w formie dodatku do niego. Na moim stole goszczą od lat, jednak dopiero od niedawna przekonałam się o istnieniu niedocenianego gatunku, jakim jest sarniak sosnowy - od roku 2014 oficjalnie nie znajdujący się już pod ochroną. Wyróżnia je łagodnie korzenny zapach i delikatny smak, co jednak dotyczy młodszych owocników. Te starsze mają gorzkawy posmak i nie są niestety już tak mięsiste. 

Mimo to, sarniaki nie są zbierane zbyt często głównie z uwagi na popularność, a raczej jej brak w ich przypadku. Czy pomijanie ich w lesie to duża strata? Na to pytanie warto odpowiedzieć sobie po ich spróbowaniu, a jak się okazuje, ich zastosowanie jest dość uniwersalne. Oprócz moich popisowych kotletów, z sarniaka sosnowego z powodzeniem można przygotować “flaczki”, różnego rodzaju potrawki (zarówno z dodatkiem mięsa, jak i te wegetariańskie), czy też marynować je i używać jako dodatku do obiadu. 

Sprawdź też: Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Gdzie szukać i jak rozpoznać sarniaka sosnowego?

Dzieląc się przepisem, z chęcią podpowiem też, gdzie szukać tego wyjątkowego gatunku grzyba. Jak sama jego nazwa podpowiada, dobrze czuje się on w klimacie borów sosnowych, gdzie rośnie zazwyczaj w większych skupiskach, występując od sierpnia do listopada. Sarniaki sosnowe do małych zdecydowanie nie należą: średnica ich brązowo-czerwonego kapelusza może osiągać nawet blisko 30 centymetrów. 

Młodsze owocniki łatwo rozpoznać po wygiętym półkoliście brzegu, który zazwyczaj jest dodatkowo jaśniejszy i podwinięty. Starsze natomiast posiadają charakterystyczne wgłębienie na samym środku kapelusza i stają się lekko pofałdowane. Dodatkowo, sarniaki sosnowe posiadają brązowe (czasami nawet czarne) łuski, które wizualnie kojarzą się z ułożeniem dachówki. Wizualnie grzyby te, przynajmniej dla mnie były na tyle zachęcające, aby spróbować przyrządzić z nich coś smacznego dla siebie i rodziny. W ten sposób odkryłam kotlety z sarniaka sosnowego, a nowość ta na stałe wkradła się już do mojego przepiśnika. 

Sprawdź też: Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby naszych babć

Przepis na szybkie i smaczne kotlety z sarniaka sosnowego

Kotlety z sarniaka sosnowego stanowią świetną alternatywę nie tylko dla znanych i lubianych kotletów z kani, ale i klasycznych schabowych z mięsa wieprzowego. W moim domu najczęściej pojawiają się w towarzystwie ziemniaków ze świeżym koperkiem i mizerii lub innej surówki, choć dobrze będą komponować się również z ryżem czy też z kaszami

Składniki

  • 10 sztuk sarniaków sosnowych
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 

W pierwszej kolejności dokładnie przebrałam i oczyściłam zebrane grzyby. Z łuskami znajdującymi się na kapeluszach uporałam się bez problemu przy pomocy nożyka. Następnie gotowałam sarniaki przez około 20 minut, wrzucając je na osolony wrzątek - tą czynność powtórzyłam dwukrotnie. Po ich odcedzeniu przyprawiłam je ziołowym pieprzem, a następnie panierowałam grzyby jak zwykłe kotlety: najpierw maczając w jajku, a potem obtaczając w bułce tartej. W ostatnim kroku smażyłam kotlety z sarniaków na rozgrzanym oleju, dopóki nie zyskały apetycznie rumianego koloru. 

Źródło: smaker.pl

Opracowanie: Joanna Kosińska

Zobacz także:

Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? >>

Te grzyby są trujące! Sprawdź, jak je rozpoznać >>

Złotak wysmukły – nowy grzyb w naszych lasach >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Wiejska kartoflanka

Prosta zupa wiejska, której najważniejszymi składnikami są ziemniaki, marchew...

Odsłon: 122

30 min
2

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 1138

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

2
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0