Obniża „zły" cholesterol i chroni serce. Ten sos to niezbędnik w codziennym menu

Tzatziki to jeden z najbardziej popularnych sosów na świecie. Łatwo się go przygotowuje i tylko z kilku podstawowych składników. Skąd pochodzi tzatziki i jakie ma właściwości? Przekonaj się, dlaczego powinieneś włączyć go do codziennego jadłospisu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sos tzatziki, w Polsce nazywany również cacyki, to wspaniały dodatek do chlebków pita oraz dań mięsnych, np. gyrosa. Nie wymaga wiele wysiłku i składników, za to świetnie podkreśla lub dopełnia smak potraw i tworzy z nimi ciekawą kompozycję. Okazuje się, że właściwości sosu tzatziki również zachęcają do jego regularnego spożywania. Przekonaj się, skąd pochodzi ten dip i jak działa na organizm.

Sos tzatziki - pochodzenie

Skąd pochodzi sos tzatziki? Kojarzony jest przede wszystkim z Grecją, w której podaje się go o różnych porach dnia i do każdego rodzaju dań - od tych surowych, przez pieczone i smażone, aż do grillowanych. Dip pasuje do potraw mięsnych, rybnychwarzywnych, a nawet jako przystawka do pieczywa czy sałatek. Wówczas stanowi tzw. meze (gr. μεζέ), czyli grecką przekąskę.

Pochodzenie sosu tzatziki jest jednak inne. Wywodzi się oryginalnie z Turcji, gdzie określa się go mianem cacik. Oficjalnie sos na bazie jogurtu i świeżych ogórków pojawił się tam już w 1876 roku. Grecy zapożyczyli zarówno przepis, jak i nazwę dipu. Co więcej, podobne dodatki znajdziemy też w Bułgarii (tarator), Iranie (Must-o-Khiar) i krajach arabskich (jajik). 

Zobacz: Koktajl cacyki

Jak zrobić sos tzatziki?

W składzie podobny jest do taratora, czyli bułgarskiego chłodnika. Obowiązkowymi elementami sosu tzatziki są: gęsty grecki jogurt 10 proc., ogórekczosnek i oliwa. Często jednak urozmaica się go o dodatkowe produkty, m.in. ocet winny, koperek czy pieprz. W najbogatszej wersji dodaje się też sok z cytryny, miętę, ser feta, pietruszki czy pietruszkę.

Jak zrobić tradycyjny sos tzatziki? To naprawdę nic trudnego. Przygotuj 200 gramów gęstego jogurtu greckiego, trzy mniejsze ogórki gruntowe, duży ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Jeśli lubisz wyraziste dipy, weź jeszcze sól i posiekaną natkę koperku.

Ogórki umyj, obierz i poszatkuj bardzo drobno. Przełóż na sito, oprósz delikatnie solą i poczekaj, aż puszczą wodę. Odciśnij z jej nadmiaru. Następnie obierz czosnek i poszatkuj ząbek. 

Do miski wlej gęsty jogurt. Wrzuć rozdrobniony czosnek i ogórki. Posól do smaku i przemieszaj wszystkie składniki. Wlej łyżkę oliwy. Możesz zamieszać lub pozostawić oliwę na wierzchu. Udekoruj jeszcze posiekaną natką koperku.

Sprawdź także: Przepisy na nadzienie do tortilli - na zimno i na ciepło 

Sos tzatziki - właściwości

Cenne właściwości sos tzatziki zawdzięcza składnikom, z których się go przygotowuje. Jogurt, ogórki, oliwa i czosnek to niezbędne elementy dipu. Jak wpływają na organizm? Zdecydowanie pozytywnie!

Do prozdrowotnych właściwości jogurtu greckiego można zaliczyć przede wszystkim korzystny wpływ na układ kostny. Produkt zawiera wapń, który wzmacnia kości. Ma on też mniej kalorii niż inne jogurty, a więcej białka i probiotyków, co przekłada się na regulację pracy jelit, zapewnienie uczucia sytości, przyspieszenie metabolizmu i wsparcie w odchudzaniu. To także cenne źródło joduwitaminy B12

Ogórki gruntowe z kolei w 95 proc. składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. To świetny sposób na nawodnienie. Jedząc je, uzupełniasz niedobory wielu minerałów. Warzywa wykazują działanie przeciwnowotworowe i moczopędne (oczyszczają z toksyn), pomagają regulować ciśnienie krwi, odkwaszają łagodzą dolegliwości układu pokarmowego. Zawierają także przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. 

Reklama

Niskokaloryczny czosnek znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości i określany nawet mianem naturalnego antybiotyku. Dzięki witaminie C, w którą jest bogaty, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega infekcjom. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo przeciwwirusowo. Świetnie reguluje ciśnienie krwi, dlatego poleca się go osobom z nadciśnieniem. Sercowcy również powinni go regularnie jeść, ponieważ dostarcza witaminę E - odpowiedzialną za redukcję podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi.

Ostatni składnik, czyli oliwa z oliwek, to źródło wielu witamin, w tym A, E, D i K. Wzmacnia kości, pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżycie żołądka i w zaparciach. Co więcej, przeciwdziała zakrzepom i rozwojowi nowotworów. Zalecana jest cukrzykom, ponieważ świetnie wyrównuje poziom cukru we krwi.

Jeśli do dipu dołączysz jeszcze sok z cytryny czy posiekany koperek, możesz liczyć nawet na więcej cennych właściwości.

Chcesz wypróbować sprawdzony przepis na sos tzatziki? Skuś się na jedną z poniższych receptur, które zaproponowali nasi użytkownicy:

1. Grecki sos tzatziki

 Grecki sos tzatziki Zobacz przepis

Grecki sos tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tzatziki

 Tzatziki Zobacz przepis

Jak zrobić sos tzatziki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sos tzatziki

 Sos tzatziki Zobacz przepis

Sos tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sos tzatziki

 Sos tzatziki Zobacz przepis

Sos tzatziki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos tzatziki

 Sos tzatziki Zobacz przepis

Sos tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tzatziki

 Tzatziki Zobacz przepis

Tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Cacyki

 Cacyki Zobacz przepis

Tzatziki po polsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Dieta niełączenia to sposób na problemy jelitowe i nadwagę. Jak ją stosować? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 156

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 427

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0