Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na surowo. Ogórki małosolne zna i lubi chyba każdy. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu jako świetna przekąska na każdą okazję. W ostatnim czasie coraz więcej gospodyń domowych wybiera metodę kiszenia ogórków na sucho, która pozwala cieszyć się smakiem tego przetworu już następnego dnia. Podpowiadamy, jak przygotować idealne ogórki małosolne na sucho, bez zalewy!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Ogórki małosolne na sucho to hit sezonu

Ogórki małosolne to jeden z wielu sposobów na przetwarzanie tego warzywa, które znajduje się na wstępnym etapie kiszenia. Tradycyjny przepis jest powszechnie znany. Przygotowuje się je ze świeżych ogórków gruntowych, poddawanych fermentacji beztlenowej, w solnej zalewie z przyprawami.

Okazuje się, że ogórki małosolne można jednak zrobić bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujesz żadnego słoika, wystarczy worek plastikowy lub torebka strunowa. Ponadto ogórki małosolne na sucho są gotowe już następnego dnia, a w smaku nie są gorsze od tych przygotowanych w zalewie tradycyjnej. Co więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostając soczyście zielonymi. Jeśli raz spróbujesz ogórków małosolnych na sucho, to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Ogórki małosolne na sucho – czy każdy może je jeść?

Ogórek to bardzo popularne, jednak trochę niedoceniane warzywo. Przede wszystkim w większości składa się z wody (ponad 90%), dlatego jego częste jedzenie pomaga nawodnić organizm. Regularne spożycie ogórków pomoże usunąć toksyny oraz rozpuścić i usunąć kamienie nerkowe. Dodatkowo warzywa zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasów żołądkowych, a nawet chronią przed rozwojem nowotworu. Jeszcze zdrowsze są ogórki kiszone. Ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność i wspomaga trawienie.

Niestety, metoda kiszenia na sucho sprawia, że takie ogórki nie są polecane dla każdego. Główną wadą ogórków małosolnych na sucho jest wyższa zawartość soli niż przy stosowaniu solanki. Nadmiar soli w codziennej diecie jest bardzo szkodliwy, ponieważ powoduje przede wszystkim wzrost ciśnienia tętniczego.

Z tego powodu ogórki małosolne na sucho nie są polecane osobom mającym problemy z układem krążenia lub z podwyższonym ciśnieniem krwi. W przypadku chorych na chorobę wrzodową żołądka takie przetwory mogą wywołać bolesne dolegliwości. Ponadto ogórki małosolne na sucho nie są najlepszym dietetycznym wyborem dla osób cierpiących na kłopoty z nerkami.      

Zobacz: Pasta z wędzonej makreli i kiszonym ogórkiem

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Przygotowanie ogórków małosolnych na sucho jest szybkie i banalnie proste. Warzywa należy po prostu umieścić w foliowym woreczku i zasypać solą z przyprawami. Nic więcej! Zarówno w przypadku ogórków małosolnych w zalewie, jak i na sucho, używa się praktycznie tych samych składników.    

Przygotowując ten pyszny przetwór, należy zachować odpowiednią proporcję soli. W przeliczeniu na kilogram ogórków dodaje się od jednej do dwóch łyżek soli kuchennej. Z kolei takie dodatki jak czosnek i koper nie tylko nadają ogórkom charakterystyczny smak i zapach, lecz także działają konserwująco. Poniżej przedstawiamy przepis na niezwykle chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne na suche.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: liść chrzanu (ewentualnie wiśni lub porzeczki).

Ogórki umyj i obetnij końcówki (co sprawi, że wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól). Następnie wrzuć ogórki do woreczka foliowego. Czosnek pokrój na plasterki, a korzeń chrzanu na małe kawałki. Do ogórków wrzuć gorczycę, pokruszone liście lauru, lekko rozgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu. Równomiernie oprósz solą. Ważne jest, aby przed zamknięciem woreczka usunąć z niego nadmiar powietrza. Aby przyprawy obtoczyły każdego z ogórków, dobrze jest delikatnie potrząsnąć workiem.

Tak przygotowane warzywa włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie wyjmij je i przez kolejne 20 godzin trzymaj w temperaturze pokojowej. Im cieplej w kuchni, tym szybciej można je zjeść. Warto również pamiętać, że po otwarciu worka ogórki małosolne na sucho należy trzymać w lodówce. Smacznego!    

1. Ogórki małosolne (na sucho)

 Ogórki małosolne (na sucho) Zobacz przepis

Ogórki na sucho / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne na sucho

 Ogórki małosolne na sucho Zobacz przepis

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne na sucho

 Ogórki małosolne na sucho Zobacz przepis

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Smakołyki na Dzień Dziecka: pięć inspiracji na wspólne świętowanie »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Kotlety z kalafiora. Oczarują całą rodzinę »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Kwiaty w galarecie

Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...

Odsłon: 96

>60 min
1
Dania główne Kasza z kurczakiem i warzywami

Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...

Odsłon: 141

30 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Swojski boczek

Jak tylko chcę zjeść coś dobrego a mam na myśli wędlinę to kupuję dobry bocze...

Odsłon: 538

>60 min
3
Dania główne Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...

Odsłon: 1670

60 min
6

Polecane artykuły

Wideo Orzeźwiający koktajl z grejpfruta i mango

Grejpfrut idealnie orzeźwia podczas wakacyjnych upałów, a mango to wspaniały dodatek do przełamania kwaskowatego posmaku koktajlu. Wypróbuj zdrowy...

0
Informacje Co zjeść na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w okolicach Warmii i Mazur? Czeka cię wspaniały czas pośród pięknych okoliczności przyrody oraz oczywiście ku...

0
Informacje Wakacje w Polsce. Co zjeść na Pomorzu i Kaszubach?

Początek lata to czas wakacyjnych wyjazdów, obfitujących w nowe doświadczenia i smaki. Podróżując po Polsce, warto spróbować lokalnych specjałów, k...

0
Informacje Co zrobić z kwiatami cukinii? Nie wyrzucaj. Można z nich zrobić wiele potraw

Cukinia to warzywo, które w okresie letnim króluje na polskich stołach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pyszne dania można wyczarować również z kwiat...

0