Oliwki - czy naprawdę są zdrowe?

Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu.

Fot. 123RF/Picsel

Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek jest Hiszpania.

Oliwka zawiera ok. 36 proc. tłuszczów. Są to jednak tłuszcze korzystne dla zdrowia. Oliwki to także dobre źródło żelaza, witaminy E oraz polifenoli, silnych antyoksydantów. Zawartość polifenoli w zielonych, niedojrzałych oliwkach to 161 mg/100 g, a w czarnych, dojrzałych - 117 mg/100 g. To ponad dwukrotnie więcej niż w oliwie extra virgin.

Skuteczne oczyszczanie

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, oliwki mogą pełnić rolę ochronną dla komórek, szczególnie w przypadku cukrzycy, ale będą korzystne także dla zdrowych osób. Substancje o działaniu antyoksydacyjnym wymiatają wolne rodniki i nie pozwalają na sianie przez nie spustoszenia w organizmie. Podobnie jak oliwki działają także zielona herbata, żurawina, kurkuma czy oliwa z oliwek.

Jednym z ważnych polifenoli występującym w oliwkach i oliwie jest hydroksytyrysol. Wymiata on wolne rodniki oraz mobilizuje organizm do samodzielnego pozbywania się tych niszczycielskich, reaktywnych form tlenu. Podejrzewa się, że polifenol ten - wraz z innymi antyoksydantami obecnymi w oliwkach - może potencjalnie zmniejszać ryzyko cukrzycy typu drugiego. Potwierdzają to badania wykazujące, że ekstrakt z oliwek i ich liści chroni komórki beta produkujące insulinę.

Zwalczają raka i alergie, wzmacniają kości

Zawarte w oliwkach antyoksydanty mają potencjalne działanie zmniejszające ryzyko raka (zmniejszały raka piersi i raka jelita grubego w testach in vitro, czyli poza organizmem) oraz utraty wapnia z kości. Chronią więc też prawdopodobnie przed osteoporozą. Według badań, oliwki zmniejszają także reakcje alergiczne, dzięki swojemu działaniu przeciwhistaminowemu.

Nie tylko same oliwki są dla nas zdrowe. W kosmetyce wykorzystuje się także zmielone pestki oliwek, trwają również badania nad wyciągami z liści oliwnych, które stosowane były w medycynie ludowej krajów śródziemnomorskich.

Rodzaje oliwek

Oliwki można jeść na świeżo, jednak ich trwałość jest niska, dlatego w Polsce trafiamy najczęściej na oliwki zakonserwowane w słoiczkach. Są dostępne w różnych zalewach oraz wydrylowane, z różnymi nadzieniami - takimi, jak czosnek, migdały, ser feta - lub niepozbawione pestek.

W sklepach można znaleźć słoiczki wypełnione zielonymi i czarnymi oliwkami. Są to tak naprawdę te same odmiany oliwek, zerwane jednak w innych momentach w cyklu rozwoju owocu. Zielone zbierane są po uzyskaniu odpowiedniej wielkości, ale przed dojrzeniem, czarne - kiedy są w pełni dojrzałe. Rzadziej spotykane czerwone oliwki to „faza pomiędzy” - jeszcze nie do końca dojrzałe, ale nie mające już zielonego koloru.

 

1. Tarta cebulowa z oliwkami

Fot. Fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pasta jajeczna z oliwkami

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Bułeczki z oliwkami

Fot. Coma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pesto oliwkowo-pietruszkowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Wegetariańskie leczo z oliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Masło z oliwkami

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Wołowina z oliwkami

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Tuńczyk z oliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6