Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie leczo z oliwkami

Przepis dnia 2017-08-18
Wegetariańskie leczo z oliwkami

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 361 Ocena: 5438

Dodano: 17.08.2017

Odsłon: 5683

Wegetariańskie leczo z oliwkami

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 15 zielonych wydrylowanych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonej ostrej wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie warzywa i liść laurowy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich passatę, sok z cytryny, wodę, oliwki, przyprawy i liście tymianku. Gotujemy 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za rzadkie, wystarczy odparować płyn, jeżeli za gęste, można dolać więcej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 sierpnia Gratulacje za Przepis Dnia :)
Nawet bez mięcha jest wyborne ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 sierpnia Dla mnie ideał <3 Bardzo lubię takie dania. Do tego makaron, ryż lub po prostu pajda BUŁY :P Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 sierpnia Klasyka, ale jako lew jestem mięsożerny, więc małe co nieco warto do tego dodać ;) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 17 sierpnia Nie jestem wegetarianinem, ale jako baza wygląda zachęcająco :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń