Osiem przepisów na makaron, które warto znać

W ostatnich dniach Polacy zaczęli masowo zaopatrywać się w różnego rodzaju makarony. Jeśli i ty jesteś w tej grupie, sprawdź co pysznego możesz z niego ugotować.

Fot 123RF/Picsel

Makaron jest jednym z tych produktów, które najłatwiej jest przechowywać, gdyż nie psuje się i nie wymaga szczególnych warunków. O ile nie dostaną się do niego mole spożywcze, nadaje się do jedzenia przez bardzo długi czas. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas goromadzi go na tzw. "czarną godzinę". Tylko jakie potrawy z niego ugotować, aby się nie zmarnował?

Jak makaron wpływa na nasz organizm?

Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

Makaron z pszenicy durum, a szczególnie pełnoziarnisty, posiada niski indeks glikemiczny, który zapewnia nam na długo uczucie sytości, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, makaron zajmuje koronne miejsce w ścisłej diecie diabetyków.

Nie bez powodu makaron uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie spożywamy w ciągu dnia. Ponadto makaron ma spory wpływ na obniżenie ryzyka zachorowań na raka, a także cukrzycę typu 2.

Jaki makaron wybierać?

Do najzdrowszych i najbardziej wartościowych należą makarony pełnoziarniste. Zawierają kwas foliowy, który odgrywa bardzo istotną rolę przy podziale komórek i procesie krwiotwórczym. Fosfor jest podstawowym budulcem kości i zębów, jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu w organizmie.

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest żelazo, które wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego a także ułatwia rozprowadzenie tlenu w organizmie.

Nie bez znaczenia pozostaje magnez, którego rolą jest podtrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Ma także znaczący wpływ na wykorzystanie energii przez nasz organizm.

Z kolei rolą błonnika pokarmowego jest ochrona organizmu przed działaniem enzymów trawiennych, dzięki temu zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Jak gotować makaron, aby był zdrowy?

Makaron przyrządzony al dente to gwarancja idealnego smaku i zachowanych składników odżywczych. Jest sprężysty, jędrny i delikatnie twardy przy gryzieniu. O tym, że jest idealnie ugotowany, świadczy biała plamka (tzw. linia życia) wewnątrz makaronu widoczna po jego przegryzieniu - powinna być wyraźnie widoczna; jeśli jej nie ma, oznacza to, że makaron jest rozgotowany.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas jaki jest potrzebny na jego ugotowanie zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Spaghetti alla carbonara

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Makaron w warzywnym sosie

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Makaron z pomidorami i oliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą

Fot. Sereberko80  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Penne w sosie brokułowym

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Makaron z kurczakiem i cukinią

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 68

wszystkie
2
15 min
6
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1