Dania jednogarnkowe

W ostatnich dniach Polacy zaczęli masowo zaopatrywać się w różnego rodzaju makarony. Jeśli i ty jesteś w tej grupie, sprawdź co pysznego możesz z niego ugotować.

Fot 123RF/Picsel

Makaron jest jednym z tych produktów, które najłatwiej jest przechowywać, gdyż nie psuje się i nie wymaga szczególnych warunków. O ile nie dostaną się do niego mole spożywcze, nadaje się do jedzenia przez bardzo długi czas. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas goromadzi go na tzw. "czarną godzinę". Tylko jakie potrawy z niego ugotować, aby się nie zmarnował?

Jak makaron wpływa na nasz organizm?

Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

Makaron z pszenicy durum, a szczególnie pełnoziarnisty, posiada niski indeks glikemiczny, który zapewnia nam na długo uczucie sytości, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, makaron zajmuje koronne miejsce w ścisłej diecie diabetyków.

Nie bez powodu makaron uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie spożywamy w ciągu dnia. Ponadto makaron ma spory wpływ na obniżenie ryzyka zachorowań na raka, a także cukrzycę typu 2.

Jaki makaron wybierać?

Do najzdrowszych i najbardziej wartościowych należą makarony pełnoziarniste. Zawierają kwas foliowy, który odgrywa bardzo istotną rolę przy podziale komórek i procesie krwiotwórczym. Fosfor jest podstawowym budulcem kości i zębów, jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu w organizmie.

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest żelazo, które wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego a także ułatwia rozprowadzenie tlenu w organizmie.

Nie bez znaczenia pozostaje magnez, którego rolą jest podtrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Ma także znaczący wpływ na wykorzystanie energii przez nasz organizm.

Z kolei rolą błonnika pokarmowego jest ochrona organizmu przed działaniem enzymów trawiennych, dzięki temu zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Jak gotować makaron, aby był zdrowy?

Makaron przyrządzony al dente to gwarancja idealnego smaku i zachowanych składników odżywczych. Jest sprężysty, jędrny i delikatnie twardy przy gryzieniu. O tym, że jest idealnie ugotowany, świadczy biała plamka (tzw. linia życia) wewnątrz makaronu widoczna po jego przegryzieniu - powinna być wyraźnie widoczna; jeśli jej nie ma, oznacza to, że makaron jest rozgotowany.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas jaki jest potrzebny na jego ugotowanie zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Spaghetti alla carbonara

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Makaron w warzywnym sosie

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Makaron z pomidorami i oliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą

Fot. Sereberko80  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Penne w sosie brokułowym

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Makaron z kurczakiem i cukinią

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można...

Odsłon: 26

30 min
2
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 151

30 min
4
>60 min
3
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 2070

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0