Najlepsze przepisy na ogórki

Pęczak w ośmiu odsłonach

Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden sposób nie wpływa na fakt, że spośród wszystkich kasz jęczmiennych, to właśnie pęczak ma najwięcej właściwości odżywczych.

Pobierz aplikację smaker

W jaki sposób pęczak wpływa na nasze zdrowie?

Jedząc pęczak dostarczamy do naszego organizmu szereg cennych pierwiastków i witamin. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z A, B, E i K, żelazo, mangan, selen, magnez, fosfor, cynk oraz potas.

Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

Warto również wiedzieć, że błonnik doskonale obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia, w tym zawału serca oraz miażdżycy. Ze względu na wysoką zawartość sodu i potasu, kaszą pęczak powinny się zainteresować również osoby, mające problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. Kasza pęczak jest również cennym źródłem skrobi, która w naszym organizmie stopniowo zamieniana się w glukozę. W ten sposób nasze ciało otrzymuje doskonałe paliwo, niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania. Wystarczy zaledwie 100g pęczaku, aby niemal w stu procentach pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

Co można ugotować z pęczaku?

Pęczak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - możemy podawać go zarówno na ciepło, jako uzupełnienie zbilansowanego obiadu oraz na zimno, np. w sałatkach. Dobrze sprawdza się w wersji wytrawnej, jednak równie dobrze smakuje podany ze słodkimi dodatkami.

1. Pęczotto z pieczarkami i boczkiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Pęczak z patelni

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Krupnik z kaszą pęczak

Fot. Pompokracja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Bakłażan faszerowany kaszą

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Pęczak z wieprzowiną i papryką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Korzenny pęczak z jajem

Fot. Just_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Kremowy pęczak z grzybami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Pęczak z chorizo i kiełbasą wiejską

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1065

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 42

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26540

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4