Spis treści:
Z cukrem, ze śmietaną, a może po węgiersku z mięsnym gulaszem? Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów i za każdym razem będą one równie smaczne. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Każda gospodyni wie, że sekretem tego dania jest dobrze rozgrzany olej roślinny. Bez niego trudno uzyskać idealnie chrupiące placki. Warto jednak znać patent, który sprawi, że placki ziemniaczane nie będą chłonęły tłuszczu.
Sprawdź także: Zdrowe i sycące kolacje. 10 pomysłów na ciepłe posiłki, które pomogą zrzucić wagę
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu?
Nie chcesz, aby twoje placki ziemniaczane nasiąknęły tłuszczem? Możesz wykorzystać patent, który w swoich domach stosują niektóre gospodynie. Mianowicie do ziemniaczanej masy uzyskanej z około kilograma ziemniaków, dodaj łyżkę octu, sprawi on, że placki będą w mniejszym stopniu chłonęły olej. Pamiętaj również, że zanim umieścisz masę na patelni, należy bardzo dobrze rozgrzać na niej tłuszcz. Oczywiście danie to nie jest najzdrowszym wyborem żywieniowym, jednak raz na jakiś czas, możesz sobie na nie pozwolić.
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?
Przygotowanie idealnych placków ziemniaczanych, warto zacząć od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków. Jeśli chcesz uzyskać delikatne placki, najlepsze będą ziemniaki typu kulinarnego C, które są najbardziej mączyste, należą do nich odmiany takie jak: Bryza, Gracja, Gustaw, Ibis, czy Tajfun. Jeżeli zależy ci na chrupkości, wybierz ziemniaki typu B, między innymi: Bila, Irga, Irys, Ingrid, czy Oman.
Co ciekawe, konsystencja placków będzie różniła się w zależności, na jakich oczkach zetrzemy ziemniaki. Wybierając te najdrobniejsze, uzyskamy ziemniaczaną miazgę, dzięki czemu placki będą bardziej puszyste. Jeżeli wolisz bardziej chrupiące placki, ziemniaki zetrzyj na większych oczkach, dzięki czemu otrzymasz wówczas swego rodzaju wiórki. Warto dodać również, im że cieńsze placki, tym będą bardziej chrupiące.
Na czym smażyć placki ziemniaczane? Najczęściej poleca się, aby do smażenia używać oleju roślinnego. Koniecznie pamiętaj o tym, aby dobrze go rozgrzać. Niektórzy wolą zastępować go smalcem lub masłem klarowanym, ważne, aby tłuszcz miał wysoką temperaturę dymienia, dzięki temu nic się nie spali. Gotowe placki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Przygotuj: kilogram ziemniaków, jedną cebulę, dwa jajka, dwie łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, a także olej roślinny do smażenia.
Ziemniaki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odsącz je z nadmiaru wody, możesz użyć do tego sitka. Dodaj także startą cebulę, wbij dwa jajka, wsyp mąkę, całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Możesz także dodać łyżkę octu, aby placki mniej chłonęły tłuszcz. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej porcję oleju i smaż placki z dwóch stron, aż będą miały złoty kolor.
Placki możesz podawać z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem, świetnie pasować będzie tu także posiekany szczypiorek, cebulka lub koperek. Bardzo dobrze smakuje również najbardziej podstawowa wersja tego dania, czyli placki ziemniaczane z cukrem. Jeżeli masz więcej czasu oraz chcesz zjeść porządny i syty obiad, możesz pokusić się o przygotowanie mięsnego gulaszu lub sosu grzybowego.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują placki ziemniaczane.
2. Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowe placki ziemniaczane
Zobacz przepisDomowe placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szybkie placki ziemniaczane
Zobacz przepisSzybkie placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Placki ziemniaczane ze śmietaną
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pyszne placki ziemniaczane
Zobacz przepisPyszne placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placki ziemniaczane z cukrem
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z cukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »