Dania jednogarnkowe

Ocet jabłkowy to jeden z tych produktów spożywczych, który zawsze warto mieć pod ręką. Dodawany do wielu potraw może wzbogacić ich smak. Jest także wykorzystywany jako środek kosmetyczny. Dlaczego warto go pić i na co pomaga? Dowiedz się, jak zrobić domowy ocet jabłkowy krok po kroku!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył, płukanie gardła, wspomaganie diety - to tylko kilka informacji, które można znaleźć na temat tego produktu w internecie. Czy rzeczywiście ocet jabłkowy jest tak wartościowym składnikiem diety? Sprawdź jego właściwości i wypróbuj domowy przepis.

Sprawdź także: 5 sprytnych zastosowań skórek i ogryzków z jabłek

Ocet jabłkowy - właściwości

Co kryje w sobie ocet jabłkowy? Właściwości tego produktu są niezwykłe - kto by się spodziewał, że zwykły ocet może zawierać aż tyle dobroczynnych składników. Przede wszystkim w occie znajduje się wiele kwasów organicznych, w tym kwas octowy, jabłkowy, galusowy, chlorogenowy i kawowy.

Znajdziemy w nim także pektyny, aminokwasy i enzymy, a nawet sporo witamin z grupy B, witaminę A, E i K. Ocet ten ma w sobie także pierwiastki magnezu, potasu, wapnia, selenu, krzemu czy fluoru. Jak zatem widać, nie jest to wyłącznie produkt spożywczy, który dodaje smaku sosom czy mięsom. Można spożywać go również po to, by pomóc swojemu organizmowi. Kiedy warto sięgać po ocet jabłkowy?

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Kiedy warto sięgnąć po ocet jabłkowy? Na co pomaga? Istnieje wiele wskazań, by pić ocet jabłkowy, a nie tylko od czasu do czasu dodawać go do dań. Ze względu na to, że znajdziemy w nim minerały i witaminy, picie octu jabłkowego poleca się osobom o osłabionych włosach i paznokciach. Wszystko ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B oraz witaminy K.

Ocet jabłkowy może być używany także jako pomoc w trawieniu. Po spożyciu tłustego obiadu warto wypić łyżeczkę octu, by pobudzić procesy trawienne poprzez zwiększenie produkcji soków i enzymów. Ocet wypity przed bądź po posiłku może także wspomóc nas w walce z refluksem i zgagą, gdyż reguluje on zbyt zasadowe środowisko żołądka.

Na jakie choroby jest dobry ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył

Z powodu nieodpowiedniej diety, stresu, braku ruchu i siedzącego trybu życia, stan naszych żył się pogarsza. Są mniej elastyczne, a przez to narażone na tworzenie się zatorów i złogów. Zwykle jest to spowodowane zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) oraz wapnia - oba te czynniki wpływają na zwężenie naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, gorszy przepływ krwi. Dlatego o zdrowie swoich żył warto zadbać. Jak?

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył to metoda znana od dawna. Ze względu na zawartość pektyn, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu frakcji LDL, ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na zdrowie żył. Dodatkowo znajdujące się w nim flawonoidy chronią przed powstawaniem zakrzepów. Ocet jabłkowy najlepiej pić rano, przed posiłkiem.

Ocet jabłkowy - dieta redukcyjna

Ocet jabłkowy polecany jest także osobom na diecie, zwłaszcza redukcyjnej. Dlaczego warto wtedy spożywać ocet jabłkowy? Dieta wymaga odpowiedniej podaży kalorii, co nierzadko sprawia, że w trakcie dnia czujemy się głodni. Zwłaszcza jeśli redukcja jest spora.

Korzystając z dobrodziejstw kryjących się w occie jabłkowym, możemy zapewnić sobie wolniejsze uwalnianie energii z każdego posiłku, a co za tym idzie - późniejsze pobudzenie ośrodka głodu. Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy nie zastąpi źródła witamin i minerałów w diecie. Podczas odchudzania najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie posiłków.

Ocet jabłkowy - gardło pełne bakterii

Kiedy jeszcze warto sięgnąć po ocet jabłkowy? Gardło jest jednym z elementów dróg oddechowych, w którym często znaleźć można bakterie negatywnie wpływające na nasz stan zdrowia. Ból, pieczenie, drapanie - to wszystko stanowi sygnał, że w organizmie zaczyna się dziać coś niedobrego. I tu pojawia się ocet jabłkowy. Ze względu na działanie antybakteryjne można stosować go jako płukankę na ból gardła. Wystarczy 1/3 szklanki octu zmieszać z 2/3 szklanki wody. Taką mieszanką warto płukać gardło kilka razy dziennie.

Ocet jabłkowy - Hashimoto

Dlaczego mówi się, że w chorobie Hashimoto warto sięgać po ocet jabłkowy? Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która wiążę się z zaburzeniami metabolizmu. Problemy z trawieniem mogą przyczynić się do tycia, ale także osłabienia organizmu, który potrzebuje dużo energii, by trawić białka. Ocet jabłkowy umożliwia zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego, a co za tym idzie - pomaga w trawieniu.

Ocet jabłkowy - grzybica

Kiedy jeszcze zasadne jest sięgnięcie po ocet jabłkowy? Grzybica to jeden z najczęściej podawanych przykładów. Tradycyjnie używano octu jako elementu okładów nie tylko podczas infekcji, ale także grzybicy. Wszystko ze względu na właściwości przeciwgrzybicze kwasu jabłkowego. Ocet jabłkowy hamuje aktywność kolonii grzybiczej C. albicans, czyli drożdżaków.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy krok po kroku?

W sklepie z łatwością znajdziesz ocet jabłkowy. Jak zrobić go samodzielnie, by nie musieć polegać na sklepowych produktach? To nie tak trudne, choć musicie pamiętać o czasie fermentacji.

Kilogram jabłek umyjcie i pokrójcie w kostkę, usuwając ogonki. Jabłka umieśćcie w czystym słoju do około 3/4 objętości. Teraz przygotujcie zalewę z półtora litra wody i dwóch łyżek cukru. Zalejcie jabłka wodą z cukrem i zakryjcie ściereczką, a następnie odstawcie w ciemne miejsce.

Fermentacja będzie zachodzić przez około trzy miesiące. Po tym czasie przelejcie płyn do czystych butelek (bez mętnych osadów z dna).

Jeśli macie w domu obierki i ogryzki po jabłkach, na przykład wykorzystanych do ciasta, nie musicie ich wyrzucać. Możecie zrobić z nich ocet. Dokładnie tak samo, jak w powyższym przepisie. Ocet jabłkowy z obierek jest tak samo pełnowartościowy, co ten z jabłek.

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Nie musicie martwić się o to, jak przechowywać ocet jabłkowy. Jest on dobry nawet kilka lat po otwarciu. Pamiętajcie jednak, by trzymać go w zamknięciu, gdyż jego słodki zapach może zwabić muszki.

Jak powinno się pić ocet jabłkowy?

Wiecie już, dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy. Jak pić ten produkt, by sobie nie zaszkodzić? Przede wszystkim należy rozcieńczyć go w wodzie. Łyżka lub dwie rozcieńczona w szklance wody powinna wystarczyć, by wspomóc organizm. Ocet w takiej formie wypijajcie na czczo.

Tak, ocet jabłkowy może wyglądać niepozornie, jednak to naprawdę wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej diety. Pijcie go regularnie!

1. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ocet jabłkowy z papierówek

 Ocet jabłkowy z papierówek Zobacz przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Ocet jabłkowy według Ewy Wachowicz

4. Ocet jabłkowy z obierek

 Ocet jabłkowy z obierek Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy z obierek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 107

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1587

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8856

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8