Dania jednogarnkowe

Wiele osób omija śniadanie, licząc na to, że krok ten pozwoli im na ograniczenie spożywanych kalorii. Okazuje się jednak, że jest ono kluczowym posiłkiem, który umożliwia uniknięcie napadów głodu i nagłych spadków energii. Co najlepiej jeść o poranku i dlaczego nie warto z niego rezygnować? Oto kilka pomysłów na odchudzające śniadania.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, niezależnie od godziny jego spożycia. Decyduje ono o twoich późniejszych wyborach żywieniowych, samopoczuciu, a także poziomie energii po południu i wieczorem. Niekiedy złe decyzje żywieniowe o poranku mogą sprawić, że przed snem dopadnie cię wilczy głód, który stanie się przyczyną rozmaitych dolegliwości, w tym zgagi, niestrawności oraz pogorszenia jakości snu. Co najlepiej jeść na śniadanie, żeby schudnąć, a jakich produktów całkowicie unikać? Oto kilka wskazówek, które dostarczą ci pomysłów na odchudzające śniadanie

Sprawdź także: Co jeść w trakcie redukcji, czyli wszystko o diecie redukcyjnej

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? 

Dlaczego warto jeść śniadanie? Odpowiedź jest bardzo prosta – to od pierwszego posiłku w dużej mierze zależy, co wyląduje na twoim talerzu w późniejszych godzinach. Źle dobrane składniki, bogactwo węglowodanów, a także zastąpienie go napojem to prosta droga do niekontrolowanych spadków energii, które skutecznie utrudnią ci funkcjonowanie zarówno w domu, jak i w pracy. Pamiętaj, że śniadanie dostarcza "paliwa” do działania, więc powinno składać się z wartościowych produktów wypełnionych cennymi mikro i makroelementami. 

Doniesienia naukowe pokazują, że spożywanie śniadania pomaga uniknąć rozmaitych chorób, w tym nadwagi i otyłości. Jego pomijanie zwiększa ryzyko sięgania po dodatkowe, niezdrowe przekąski w ciągu dnia, które dokładają się do dobowej puli kalorii. Wiele osób nadrabia później pominięty posiłek, tym samym wychodząc na takiej diecie jak przysłowiowy Zabłocki na mydle. Co więcej, regularna konsumpcja śniadania działa prewencyjnie na szereg schorzeń, w tym cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny oraz nadciśnienie tętnicze. Co jeść, a jakich produktów unikać na śniadanie, aby zrzucić zbędne kilogramy, przez cały dzień tryskać energią i dobrym samopoczuciem? 

Co najlepiej jeść na śniadanie, żeby schudnąć? 

Jeśli zastanawiasz się, co najlepiej jeść na śniadanie, żeby wspomóc funkcjonowanie swojego organizmu, pamiętaj, że poranny posiłek powinien być po brzegi wypełniony pełnowartościowymi składnikami 

Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie dnia od porcji warzyw oraz białkowo-tłuszczowego przysmaku zamiast klasycznych kanapek. Jeśli nie potrafisz się bez nich obejść, wystarczy, że ograniczysz ich ilość, zamieniając kilka z nich np. na danie jajeczne 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z bogactwa substancji odżywczych, które znajdują się zarówno w żółtku, jak i w białku jaja. Poprawiają one wyniki lipidogramu, stanowią profilaktykę chorób narządu wzroku i dostarczają witamin z grupy B. 

Jeśli nie lubisz jajek, praktycznym rozwiązaniem będzie przygotowanie smoothie lub koktajlu. Fani mlecznej bazy powinni sięgać po jego pełnotłuszczową wersję. Pozwoli to na ustabilizowanie cukru we krwi i zapewni długotrwałą sytość. Możesz go także zastąpić mlekiem roślinnym, jednak wybieraj takie, które w składzie mają dużo tłuszczu, a niewiele węglowodanów, np. mleko kokosowe lub sojowe. 

Jakich produktów unikać na śniadanie? 

Chcesz schudnąć? Jeśli tak, istnieje kilka popularnych śniadaniowych propozycji, które mogą ci to utrudnić. W pierwszej kolejności wyeliminuj z niego przetworzone produkty. Od dawna rezygnujesz ze śniadań, a później kupujesz drożdżówki i gotowe przekąski? To prawdopodobnie najgorsze, co możesz zrobić.

Czego jeszcze nie wybierać na odchudzające śniadanie? Zrezygnuj z produktów takich jak: słodkie płatki śniadaniowe, owocowe jogurty, batony czy gotowe kanapki, które zwykle odznaczają się słabym składem. W zamian za to możesz sięgnąć po zdrowsze alternatywy, np. granolę bez cukru, wysokobiałkowe jogurty, domowe batony z orzechów i bakalii lub kanapki, przygotowane na pełnoziarnistym pieczywie.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Niektóre osoby, w szczególności te cierpiące na choroby układu pokarmowego, np. zgagę lub refluks muszą uważać na jedzenie, które może zwiększyć kwasowość żołądka, wywołując nieprzyjemne wzdęcia i odbijanie. W tej grupie znajdują się m.in. cytrusy oraz kiszonki.  

Wydaje ci się, że doskonałym wyborem na śniadanie jest banan, płatki owsiane i jogurt? Wiedz, że takie trio sprawi, że niedługo poczujesz chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Banany dają poczucie sytości na krótką chwilę, ponieważ są po brzegi wypełnione węglowodanami – podobnie w przypadku owsianki. Z kolei jogurt naturalny ma w swoim składzie laktozę, czyli dwucukier, który prowadzi do nagłego wzrostu glikemii we krwi.  

Na co jeszcze uważać podczas śniadania? Zrezygnuj z gazowanych napojów. Mimo tego, że nie są one źródłem kofeiny, mogą uszkadzać delikatną wyściółkę żołądka, powodując niestrawność, wzdęcia oraz gazy. Ponadto nie wolno traktować ich jako zastępstwo dla pełnowartościowego posiłku. 

Przepisy na odchudzające śniadanie 

Nie masz pomysłów na zdrowe i odchudzające śniadanie? W takim razie skorzystaj z naszego przepisu na sycący i zdrowy posiłek! Jego największą zaletą jest wysoka zawartość mikroskładników oraz białkowo-tłuszczowa baza. 

Szakszuka 

Szakszuka zaserwowana na śniadanie zapewni ci zrównoważony poziom energii na cały dzień. Wiele osób uważa, że opcja ta jest dość skomplikowana do przygotowania i dlatego rezygnuje z niej na rzecz kanapek. Jednak nie jest to takie trudne – do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników i trochę dobrych chęci. Co więcej, jest to na tyle atrakcyjna potrawa, że śmiało możesz podać ją gościom, którzy zostaną u ciebie na noc 

Do zrobienia szakszuki przydadzą się: świeże pomidory, jajka, masło klarowane lub oliwa z oliwek, czosnek, cebula, słodka papryka, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kumin oraz szczypior. Realizację przepisu rozpocznij od sparzenia pomidorów. Wybieraj takie, które są mięsiste i bardzo dojrzałe. Pokrój je na drobne kawałki i umieść w miseczce. Gdy sok z nasionami nieco obcieknie, odlej go do szklanki. 

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni z grubszym dnem. Dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane kawałki pomidorów. Po pięciu minutach dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj całość do miękkości warzyw. Gdy powstanie aromatyczny sos, wbij do niego kilka jajek. Pamiętaj o odgarnięciu mikstury w miejscach, w których planujesz je umieścić. Zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj je przykrywką. Jajka powinny się delikatnie ściąć, co zajmie nie więcej niż siedem minut. 

Szakszukę udekoruj świeżym szczypiorkiem, kolendrą lub pietruszką. Jeśli akurat nimi nie dysponujesz, doskonale sprawdzą się także listki bazylii. Miłośnicy serowych dodatków mogą wzbogacić gotujące się pomidory o kulki mozzarelli lub pokrojoną w kostkę fetę. A jeżeli zależy ci na dodatkowych witaminach, pokrój paprykę w drobną kosteczkę i podsmaż ją na patelni z cebulą.  

Szukasz innych dodatków? W takim razie spróbuj połączenia pomidorów, chorizo i kaparów. Swojej szakszuce nadasz włoskiego charakteru poprzez dorzucenie do niej posiekanych oliwek i pomidorków koktajlowych. Jak widać, śniadanie nie musi być nudne – wystarczy dać ponieść się wyobraźni! 

Śniadaniowe bowle

Jeśli chcesz przygotować zdrowe i odchudzające śniadanie idealne na diecie, postaw na śniadaniowego bowla. Wystarczy, że połączysz ze sobą kilka prostych składników, które na pewno masz w lodówce. Będziesz potrzebować: dwóch jajek, połówki awokado, pomidora, ćwiartki papryki, kawałek ogórka zielonego oraz kromki razowego pieczywa. Przyda się również zdrowy sos, zrobiony z dwóch łyżek jogurtu greckiego, posiekanych świeżych ziół, np. szczypiorku i mięty, a także soli i pieprzu do smaku. 

Zacznij od ugotowania dwóch jajek. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Następnie przygotuj miseczkę lub pojemnik, do którego spakujesz swoje śniadanie. Składniki ułóż kolejno obok siebie, tzn. jajka, awokado, pomidory, papryka, ogórki, tak by powstało kolorowe koło. Sos możesz podać w osobnym pojemniczku, tak, by maczać w nim warzywa. Danie podawaj z razowym pieczywem. 

Koktajl śniadaniowy 

Jeżeli rano brakuje ci czasu na zjedzenie posiłku, śniadaniowy koktajl, będzie idealną opcją dla ciebie. Wystarczy, że zmiksujesz ze sobą kilka składników. Przygotuj: jogurt wysokobiałkowy, np. skyr, 100 g mrożonych truskawek, 70 g mrożonych jagód lub malin (oczywiście mogą być dowolne owoce, zarówno świeże, jak i mrożone), trzy łyżki płatków owsianych, łyżeczkę nasion chia, łyżeczkę miodu. Teraz wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładką masę. Taki koktajl również możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.  

Sprawdź, jakie zdrowe przepisy na śniadania wyczarowali nasi użytkownicy, 

1. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

 Tosty z awokado i jajkiem sadzonym Zobacz przepis

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Granola domowa z patelni

 Granola domowa z patelni Zobacz przepis

Granola domowa z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zdrowy słoik do pracy

 Zdrowy słoik do pracy Zobacz przepis

Zdrowy słoik do pracy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szakszuka z kurkami

 Szakszuka z kurkami Zobacz przepis

Szakszuka z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Smoothie bowl

 Smoothie bowl Zobacz przepis

Smoothie bowl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zdrowe gofry

 Zdrowe gofry Zobacz przepis

Zdrowe gofry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tosty grzanki z łososiem i pastą z awokado

 Tosty grzanki z łososiem i pastą z awokado Zobacz przepis

Tosty grzanki z łososiem i pastą z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rice Bowl na słodko

 Rice Bowl na słodko Zobacz przepis

Rice Bowl na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Hummus bowl

 Hummus bowl Zobacz przepis

Hummus bowl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jeżynowe smoothie bowl

 Jeżynowe smoothie bowl Zobacz przepis

Jeżynowe smoothie bowl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kakaowa owsianka z nasionami chia i masłem orzechowym

 Kakaowa owsianka z nasionami chia i masłem orzechowym Zobacz przepis

Kakaowa owsianka z nasionami chia i masłem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Omlet

 Omlet Zobacz przepis

Omlet / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Zdrowy koktajl na redukcję o smaku truskawkowym

 Zdrowy koktajl na redukcję o smaku truskawkowym Zobacz przepis

Zdrowy koktajl na redukcję o smaku truskawkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »

Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 174

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1608

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 357

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8