Fot. 123RF/Picsel
Proziaki zwane również proziokami, prołziokami, sodziakami czy łosuchami to słynny przysmak Podkarpacia wpisany w 2006 roku na listę produktów tradycyjnych, który można spotkać również w Beskidzie Niskim oraz Roztoczu.
Do dzisiaj jest niezwykle cenionym produktem, a to za sprawą prostoty użytych składników i sposobu ich przygotowania. Są bardzo smaczne, dlatego bez trudu mogą zastąpić pieczywo w naszym codziennym życiu.
Jak zabrać się za ich przygotowanie?

Pierwszy przepis na sodziaki składał się mąki, wody, sody oraz szczypty soli. Wystarczyło połączyć wszystkie produkty razem, zagnieść z nich ciasto, podzielić na mniejsze części, a następnie rozwałkować i upiec. Dawniej do tego celu wykorzystywano kuchnie kaflowe. Przygotowane proziaki układano na rozgrzanej płycie i pieczono po równo z każdej ze stron. Po kilku minutach pieczywo było gotowe do jedzenia.
Obecnie do wypiekania tego rodzaju pieczywa wykorzystuje się najczęściej patelnie. Można je upiec również w piekarniku, piecu chlebowym oraz na blachach lub specjalnych podkładkach, które można bez trudu nabyć w sklepach ze sprzętem kuchennym.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł
Tradycja proziaków
Dawniej placki sodowe wypiekano w momencie, kiedy w domu brakowało pieczywa. W bardziej zamożnych gospodarstwach tradycyjny chleb wyrabiano najczęściej raz w tygodniu przed niedzielą. Biedniejsze gospodarstwa mogły pozwolić sobie na ten rarytas znacznie rzadziej. Chcąc zastąpić lukę w spiżarni po tym cennym produkcie, gospodynie przygotowywały smaczne proziaki. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieczywa można je było zrobić w zaledwie 15 minut z łatwo dostępnych produktów.
Jak wyglądają?
Łosuchy przyjmują najczęściej okrągły kształt. Osiągają około 10 cm średnicy i 2 cm wysokości. Można się jednak spotkać również z kwadratowymi lub prostokątnymi wersjami tego przysmaku. Charakteryzują się delikatnie zarumienioną skórką i puszystym, jasnym wnętrzem. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Posmarowane masłem ze szklanką mleka powinny każdemu przypaść do gustu. Oprócz tradycyjnej wersji serwowano je również na słodko z cukrem lub miodem. Sprawdzają się także jako idealny dodatek do past kanapkowych, zup i mięsnych sosów.
Sprawdzone przepisy
Obecnie zamiast wody do przygotowania proziaków możemy wykorzystać maślankę lub kwaśne mleko. Na liście składników coraz częściej możemy spotkać także jajka. Współczesne receptury zawierają również ciekawe dodatki tj. ser czy zioła. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na ich przyrządzenie, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.
Fot. Paninadeser na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Proziaki według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Proziaki z koperkiem o nucie chili
Fot. undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. antena28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Proziaki z masłem czosnkowym
Fot. Antena27 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie