Ewa_Gotuje

Przestań smażyć ryby na tym oleju. Tracą wszystkie wartości i stają się niezdrowe

Jeśli w twojej kuchni często goszczą ryby, z pewnością zdarzyło ci się podać je w wersji smażonej. Okazuje się, że to, na czym smażymy ma ogromne znaczenie. Połączenie ryb z tym olejem może być bardzo niekorzystne dla twojego zdrowia. W poniższym artykule podpowiemy ci, na jakim oleju nie wolno smażyć ryb.

Na czym najlepiej smażyć ryby? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ryby są bardzo zdrowe. Odpowiednio przygotowane mogą być również niezwykle smaczne. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób przyrządzać je, aby były one dla nas najbardziej wartościowe. Sprawdź, jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia oraz na jakim oleju nie wolno smażyć ryb.

Sprawdź także: „Królewska ryba" - przebogata w witaminy i kwasy omega-3. Ma mało ości i jest lepsza od łososia

Dlaczego warto jeść ryby?

Jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, są źródłem dobrze przyswajalnego białka, znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, są źródłem witaminy A, tych z gruby B, D i E, a także substancji mineralnych, selenu, miedzi, manganu, żelaza czy jodu.

Regularne jedzenie ryb pomaga zadbać o układ sercowo-naczyniowy, zbija wysoki cholesterol, pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie oraz wspiera pracę serca. Mają również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, chronią organizm przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Ryby powinny znaleźć się w diecie dzieci oraz osób starszych, ponieważ pomagają dbać o zdrowe kości. Kompozycja witamin i minerałów zawartych w rybach wpływa na prawidłowe widzenie, chroni oczy przed chorobami, a także wspiera prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Ryby świetnie sprawdzą się również na diecie odchudzającej, ponieważ przyspieszają przemianę materii, a także sprawiają, że po posiłku czujemy się syci. Pozytywnie oddziałują również na nasz układ nerwowy. Jedzenie ryb poleca się osobom pracującym umysłowo oraz uczniom, ponieważ wspierają pamięć i koncentrację. 

Na jakim oleju nie wolno smażyć ryb?

Olej słonecznikowy uchodzi za jeden ze zdrowszych tłuszczów, znajduje się w nim witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, a także cenne aminokwasy i fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Niestety okazuje się, że nie nadaje się on do smażenia na nim ryb. 

W rybach również znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas EPA i DHA. Mają one właściwości przeciwzapalne, regulują ciśnienie i zapobiegają miażdżycy. Jeśli mają one zostać prawidłowo wykorzystane przez organizm, musi zostać zachowany odpowiedni stosunek omega-6 do omega-3 (proporcje 5-6:1). Oznacza to, że na pięć do sześciu łyżek omega-6 musi zostać spożyta przynajmniej jednak łyżka omega-3. 

Okazuje się, że smażenie ryby na oleju słonecznikowym zaburza ich prawidłową proporcję, ponieważ ryba sama w sobie zawiera oba te kwasy. Kiedy kwasów omega-6 jest w organizmie zbyt dużo, może dojść do zaburzenia właściwego działania omega-3. Może dojść wówczas różnie do procesów zapalnych i niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, prowadząc do rozwoju chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. 

Na jakim oleju smażyć ryby?

Do smażenia ryb najlepiej wybierać olej rzepakowy, dobrze sprawdzi się również masło klarowane, które ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nic nam się nie przypali. Warto pamiętać również o tym, aby ryby smażyć zawsze na dobrze rozgrzanym tłuszczu. 

Jeżeli masz w planach przygotować na obiad tłustą rybę, na przykład łososia czy pstrąga łososiowego, dużo lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie jej w piekarniku. 

Inne sposoby na przygotowanie ryb

Smażenie ryb to jeden z najpopularniejszych sposobów na ich przygotowanie. Nie jest on jednak najzdrowszy, ponieważ wzbogaca chudą i niskokaloryczną rybę o dodatkowe kalorie. Dla przykładu 100 g filetu z dorsza zawiera jedynie 82 kcal, podczas gdy 100 g tej samej ryby usmażonej w panierce będzie miało ok. 200 kcal. Co z pewnością będzie efektem niepożądanym zwłaszcza dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Dużo korzystniejsze dla zdrowia oraz obwodu w pasie będzie upieczenie swojej ulubionej ryby. Możesz zrobić ją w piekarniku, na blasze, w kieszonkach z folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym. 

Doskonale smakować będzie również ryba pieczona na grillu, tu świetnie sprawdzi się pstrąg z dodatkiem świeżych ziół. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej najlepszych wyborem będzie jednak ryba przygotowywana na parze. 

Szukasz inspiracji? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Łosoś z pieca

 Łosoś z pieca Zobacz przepis

Łosoś z pieca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem

 Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem Zobacz przepis

Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryba szczupak smażona w głębokim oleju

 Ryba szczupak smażona w głębokim oleju Zobacz przepis

Ryba szczupak smażona w głębokim oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryba smażona w cieście

 Ryba smażona w cieście Zobacz przepis

Ryba smażona w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorsz pieczony

 Dorsz pieczony Zobacz przepis

Dorsz pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dorsz pieczony

 Dorsz pieczony Zobacz przepis

Dorsz pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pstrąg w papilotach

 Pstrąg w papilotach Zobacz przepis

Pstrąg w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pstrąg w warzywach

 Pstrąg w warzywach Zobacz przepis

Pstrąg w warzywach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Łosoś z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 826

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0