Spis treści:
- Dlaczego warto jeść ryby?
- Na jakim oleju nie wolno smażyć ryb?
- Na jakim oleju smażyć ryby?
- Inne sposoby na przygotowanie ryb
Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ryby są bardzo zdrowe. Odpowiednio przygotowane mogą być również niezwykle smaczne. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób przyrządzać je, aby były one dla nas najbardziej wartościowe. Sprawdź, jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia oraz na jakim oleju nie wolno smażyć ryb.
Dlaczego warto jeść ryby?
Jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, są źródłem dobrze przyswajalnego białka, znajdują się w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, są źródłem witaminy A, tych z gruby B, D i E, a także substancji mineralnych, selenu, miedzi, manganu, żelaza czy jodu.
Regularne jedzenie ryb pomaga zadbać o układ sercowo-naczyniowy, zbija wysoki cholesterol, pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie oraz wspiera pracę serca. Mają również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, chronią organizm przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Ryby powinny znaleźć się w diecie dzieci oraz osób starszych, ponieważ pomagają dbać o zdrowe kości. Kompozycja witamin i minerałów zawartych w rybach wpływa na prawidłowe widzenie, chroni oczy przed chorobami, a także wspiera prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci.
Ryby świetnie sprawdzą się również na diecie odchudzającej, ponieważ przyspieszają przemianę materii, a także sprawiają, że po posiłku czujemy się syci. Pozytywnie oddziałują również na nasz układ nerwowy. Jedzenie ryb poleca się osobom pracującym umysłowo oraz uczniom, ponieważ wspierają pamięć i koncentrację.
Na jakim oleju nie wolno smażyć ryb?
Olej słonecznikowy uchodzi za jeden ze zdrowszych tłuszczów, znajduje się w nim witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, a także cenne aminokwasy i fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Niestety okazuje się, że nie nadaje się on do smażenia na nim ryb.
W rybach również znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas EPA i DHA. Mają one właściwości przeciwzapalne, regulują ciśnienie i zapobiegają miażdżycy. Jeśli mają one zostać prawidłowo wykorzystane przez organizm, musi zostać zachowany odpowiedni stosunek omega-6 do omega-3 (proporcje 5-6:1). Oznacza to, że na pięć do sześciu łyżek omega-6 musi zostać spożyta przynajmniej jednak łyżka omega-3.
Okazuje się, że smażenie ryby na oleju słonecznikowym zaburza ich prawidłową proporcję, ponieważ ryba sama w sobie zawiera oba te kwasy. Kiedy kwasów omega-6 jest w organizmie zbyt dużo, może dojść do zaburzenia właściwego działania omega-3. Może dojść wówczas różnie do procesów zapalnych i niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, prowadząc do rozwoju chorób układu krążenia, a nawet nowotworów.
Na jakim oleju smażyć ryby?
Do smażenia ryb najlepiej wybierać olej rzepakowy, dobrze sprawdzi się również masło klarowane, które ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nic nam się nie przypali. Warto pamiętać również o tym, aby ryby smażyć zawsze na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Jeżeli masz w planach przygotować na obiad tłustą rybę, na przykład łososia czy pstrąga łososiowego, dużo lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie jej w piekarniku.
Inne sposoby na przygotowanie ryb
Smażenie ryb to jeden z najpopularniejszych sposobów na ich przygotowanie. Nie jest on jednak najzdrowszy, ponieważ wzbogaca chudą i niskokaloryczną rybę o dodatkowe kalorie. Dla przykładu 100 g filetu z dorsza zawiera jedynie 82 kcal, podczas gdy 100 g tej samej ryby usmażonej w panierce będzie miało ok. 200 kcal. Co z pewnością będzie efektem niepożądanym zwłaszcza dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Dużo korzystniejsze dla zdrowia oraz obwodu w pasie będzie upieczenie swojej ulubionej ryby. Możesz zrobić ją w piekarniku, na blasze, w kieszonkach z folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym.
Doskonale smakować będzie również ryba pieczona na grillu, tu świetnie sprawdzi się pstrąg z dodatkiem świeżych ziół. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej najlepszych wyborem będzie jednak ryba przygotowywana na parze.
Szukasz inspiracji? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem
Zobacz przepisSmażona ryba z koperkiem i żółtym serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ryba szczupak smażona w głębokim oleju
Zobacz przepisRyba szczupak smażona w głębokim oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ryba smażona w cieście
Zobacz przepisRyba smażona w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »