Rosół na przeziębienie - czy na pewno pomaga?

Już nasze babcie powtarzały, że na złe samopoczucie najlepszy jest gorący rosół, bo mocno rozgrzeje i doda energii. Czy ulubiona zupa Polaków na pewno pomaga w walce z infekcją? Jak działa rosół na przeziębienie?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Czy rosół pomaga na przeziębienie?

- Jakie są właściwości rosołu?

- Komu rosół może zaszkodzić?

- Jak zrobić rosół? (przepisy)

 

Tradycyjny rosół to niewątpliwie jedna z ulubionych zup Polaków. Sycący, rozgrzewający i z pysznymi dodatkami makaronu jajecznego oraz marchewki i natki pietruszki. Może być przygotowany na wiele sposobów i równie wiele okazji.

Od lat nasze babcie podsuwają nam go na przeziębienie, kaca lub złe samopoczucie. Nie ma nic lepszego niż miska gorącego wywaru, gdy czujemy zatkane zatoki lub drapanie w gardle. Czy rosół pomaga na przeziębienie? A jeśli tak, to właściwie dlaczego?

 

Sprawdź też: Czosnkowa mikstura prababci - doskonale wzmacnia odporność

Rosół na przeziębienie

Do tej pory pewnie nie zastanawiałeś się, jak działa rosół na infekcje. Ważne, że rozgrzewał, sycił, a w miarę upływu czasu choroba ustępowała. Czy ta tradycyjna zupa faktycznie przyspiesza regenerację organizmu?

Okazuje się, że tak - rosół korzystnie wpływa na stan zdrowia przeziębionych. W 2000 roku grupa naukowców z University of Nebraska zadeklarowała, że pacjenci z przeziębieniem lub grypą jedzący rosół szybciej doszli do pełni sił niż osoby, które w czasie infekcji go nie spożywały.
W ramach badań okazało się, że rosół pomaga w walce z objawami przeziębienia. Poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, ma działanie wykrztuśne i rozgrzewające. Jaki rosół na przeziębienie jest najlepszy? Najbardziej skuteczny okazuje się ten drobiowy, z kury lub indyka. Koniecznie z dodatkiem świeżych warzyw.

 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów

Cenne właściwości rosołu

Skoro już wiesz, żeby stosować rosół na przeziębienie, to pewnie zastanawiasz się, w jaki sposób pomaga zwalczyć infekcję. Oczywiście kluczowe okazują się składniki tej zupy.

Kurczak lub indyk zawierają przede wszystkim dużo białka, które jest potrzebne organizmowi podczas obniżonej odporności. W trakcie gotowania bulionu na tym mięsie wydziela się z niego cysteina (wchodząca w skład wielu białek), która przyspiesza proces odkrztuszania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny.

Co więcej, nasze babcie miały rację, mówiąc, że rosół pomoże się "wypocić". Ciepła zupa niesamowicie rozgrzewa i w ten sposób rozrzedza wydzielinę z nosa oraz pomaga oczyścić organizm.

Nie bez znaczenia są warzywa dodane do wywaru. Najczęściej gotujemy marchewki, pietruszkę, selera, pora i cebulę. To w nich ukryte są witaminy i składniki odżywcze, które wzmacniają organizm podczas toczącej się walki z infekcją. Do rosołu przyrządzanego na przeziębienie warto wrzucić też duży ząbek czosnku, odrobinę kurkumy lub kawałek imbiru, które znane są ze swoich przeciwwirusowych właściwości leczniczych.

Również natka pietruszki, która zazwyczaj pełni funkcję dekoracyjną, to świetne wsparcie dla organizmu w chorobie. Dlaczego? M.in. dzięki zawartości witaminy C.

Zobacz: Jak zrobić pyszny krupnik?

Komu rosół może zaszkodzić?

Choć rosół na przeziębienie to świetny pomysł, to należy pamiętać, że nie sprawdzi się w przypadku każdej choroby. Bardzo dobrze pomoże np. wypity przed mocno zakrapianą imprezą - natłuści żołądek i dostarczy mu wielu cennych elementów. Może więc uchronić przed przykrym kacem kolejnego dnia.

Z kolei, jeśli męczy cię grypa żołądkowa, lepiej nie sięgaj po rosół! M.in. ze względu na dużą zawartość sodu może nasilić biegunkę i doprowadzić w ten sposób do jeszcze większego odwodnienia organizmu.

Jak zrobić rosół?

Przede wszystkim już na początku odrzuć kostkę rosołową i wszelkie ulepszacze. Postaw na naturalne, świeże składniki i dobrej jakości mięso. Choć przygotowanie tej treściwej zupy wymaga czasu i cierpliwości, z pewnością jej aromatyczny smak zrekompensuje twój wysiłek.

Jak zrobić dobry rosół? Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami naszych Użytkowników na smakowitą, drobiową zupę. Przyrządzony w ten sposób będzie najlepszy na przeziębienie lub poprawę złego samopoczucia.

 

1. Rosół z imbirem

Rosół z imbirem

Rosół na przeziębienie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Rosół z kurczaka z czosnkiem i kurkumą

Rosół z kurczaka z czosnkiem i kurkumą

Rosół na chorobę przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rosół z kury

Rosół z kury

Jak zrobić dobry rosół? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Rosół z kury rosołowej

Rosół z kury rosołowej

Rosół z kury przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Rosół z indyka z lubczykiem

Rosół z indyka z lubczykiem

Rosół z indyka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Domowy rosół na indyku

Domowy rosół na indyku

Jak zrobić rosół z indyka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rozgrzewający rosół - zupa mocy

Rozgrzewający rosół

Jak zrobić rozgrzewający rosół? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Ciasto z blendera. Przepis z 1969 roku hitem internetu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Precle na kefirze

To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie pot...

Odsłon: 2580

30 min
23
>60 min
33
Desery Ciasto na kefirze z owocami

Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owocó...

Odsłon: 7030

>60 min
9
Desery Torcik na kefirze

Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Odsłon: 4538

>60 min
17
Desery Ciasto z truskawkami na kefirze

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjąt...

Odsłon: 4064

>60 min
205
Desery Ciasto z owocami na kefirze

Przepis na ciasto z owocami na kefirze maturalnym

Odsłon: 206

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0