Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Rambutan to egzotyczny owoc, który cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich. Niekiedy można natknąć się na niego również w polskich sklepach, gdzie przyciąga uwagę swoją nietypową „owłosioną” skórką. Jak jeść rambutan, gdzie go kupić i dlaczego warto po niego sięgać?

Ten egzotyczny owoc ma wiele prozdrowotnych właściwości | Fot.123RF/Picsel/engdao

Spis treści:

Podczas zakupów natknąłeś się na nietypowy owoc o czerwonej i pokrytej „włosami” skórce? Wiele wskazuje na to, że był to rambutan – tropikalny owoc wywodzący się z Azji. Następnym razem koniecznie wrzuć kilka sztuk do swojego koszyka, aby móc poznać jego wyjątkowy smak i cieszyć się cennymi właściwościami. Jak jeść rambutan, gdzie go kupić i dlaczego warto po niego sięgnąć? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Rambutan – owoc z Azji 

Czym jest rambutan – owoc z Azji o charakterystycznej włochatej skórce? Otóż jest to roślina z rodziny mydleńcowatych występująca m.in. w Indonezji, Chinach i Malezji. Jej nazwa wywodzi się z języka malajskiego i oznacza „owłosiony”. Co ciekawe, w Wietnamie zyskała ona miano „chôm chôm”, co oznacza „niechlujne włosy”.  

Owoce rambutanu mają jajowaty kształt i średnicę wynoszącą około pięciu centymetrów. Ich skórka jest cienka, skórzasta i pokryta brodawkami – i to właśnie z nich wyrastają miękkie, żółte lub różowe włoski. W środku kryje się soczysty biały miąższ o słodko-kwaskowatym smaku. Niektórzy porównują go do liczi lub winogrona, a jeszcze innym kojarzy się on ze śliwką lub melonem. 

Gdzie kupić rambutan? Czasami można natknąć się na niego w hipermarketach, jednak zwykle nie jest on obecny w ich stałej ofercie. Dużo łatwiej jest znaleźć go w sklepach internetowych, zwłaszcza tych z azjatycką żywnością. Warto wiedzieć, że można nabyć go zarówno w formie świeżej, jak i w postaci przetworów, np. soku, przecieru lub owoców w syropie. 

Jakie właściwości ma rambutan 

Jakie właściwości ma rambutan? Są one bardzo liczne, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości i różnorodności składników odżywczych. Można znaleźć w nim m.in. witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, fosfor oraz wapń. Nie sposób nie wspomnieć także o związkach bioaktywnych, takich jak katechiny i kwercetyna, które wykazują silny potencjał przeciwutleniający, czyli wspomagający walkę z wolnymi rodnikami.  

Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie rambutanu poza ochroną organizmu przed stresem oksydacyjnym? Odpowiadając na to pytanie, warto nawiązać do jego działania przeciwdrobnoustrojowego. Badania naukowe wykazały, że obecne w nim składniki są w stanie zwalczać niektóre rodzaje bakterii, w tym Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa 

Na dodaniu rambutanu do jadłospisu może zyskać również twój układ krążenia i gospodarka węglowodanowa. Naukowcy zaobserwowali, że ma on właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające poziom cukru we krwi. Ponadto w niektórych obserwacjach przyczynił się on do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. 

Co jeszcze warto wiedzieć o rambutanie? Na przykład to, że dzięki zawartości wapnia i fosforu korzystnie oddziałuje on na zdrowie kości. Ale nie tylko – jako że stanowi on źródło manganu i magnezu, jest doskonałym wyborem dla osób pragnących wesprzeć pracę swojego układu nerwowego. Po rambutan dobrze jest sięgać w upalne dni, ponieważ zawiera on dużo wody, dzięki czemu wspomaga nawodnienie organizmu.  

Zobacz także: Periodic cooking - idealna metoda gotowania jajek

Jak jeść rambutan 

Jak jeść rambutan? Jeśli planujesz spożyć go solo, natnij jego skórkę. Zdejmij ją z jednej strony, a drugą delikatnie naciśnij – wtedy bez problemu wydobędziesz miąższ. Równie dobrze możesz przekroić go na pół i wydrążyć jego wnętrze łyżeczką. Pamiętaj, aby robić to nad naczyniem, ponieważ może wypłynąć z niego sok.  

Rambutan doskonale sprawdza się także jako dodatek do innych przysmaków – zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Możesz dodawać go do sałatek, koktajli, lemoniad, lodów oraz różnego rodzaju wypieków. Ponadto niektórzy stosują go jako składnik marynat i sosów do mięs.  

Źródło: dietetycy.org.pl, Smaker.pl

Opracowanie: Monika Zysk

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść śledzie? Z tymi dodatkami będą jeszcze zdrowsze

Dobra dla osób, które mają problemy z jelitami. Co to jest dieta FODMAP, co jeść?

Na ten cynamon musisz uważać. Regularne jedzenie może zniszczyć wątrobę

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 34

30 min
4
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 70

30 min
2