Śledzie od wielu lat zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni. Nie dość, że są niezwykle smaczne, to jeszcze można przyrządzać je z rozmaitymi dodatkami. Ponadto stanowią one prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto jeść śledzie i z czym je podawać?

Sprawdź najlepsze przepisy ze śledziami w roli głównej | Fot.123RF/Picsel/robert6666

Spis treśći:

Śledzie cieszą się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Spożywamy je na co dzień i serwujemy na ważne okazje – i to w rozmaitych wersjach. Poza atrakcyjnym smakiem i dużą uniwersalnością ich ogromnym atutem jest łatwa dostępność i przystępna cena. Ale nie tylko – na uwagę zasługuje także ich wysoka wartość odżywcza, zwłaszcza bogactwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Dlaczego warto jeść śledzie i z jakimi dodatkami je podawać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Dlaczego warto jeść śledzie 

Dlaczego warto jeść śledzie? Przede wszystkim dlatego, że stanowią one prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Wśród nich wymienić można witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B5, B6 i B12, witaminy E i D, a także potas, selen, cynk, miedź, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Nie sposób nie wspomnieć również o kwasach tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA, które odgrywają szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. 

Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie śledzi? Według doniesień naukowych pozytywnie wpływa ono na układ krążenia, a to wszystko za sprawą kwasów omega-3, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają ryzyko chorób serca. Ponadto wspierają one pracę mózgu i układu nerwowego – niektóre badania wykazały, że zmniejszają one prawdopodobieństwo rozwoju demencji, łagodzą stany depresyjne oraz poprawiają pamięć. Na uwagę zasługuje także ich potencjał przeciwnowotworowy i przeciwzapalny.  

Dlaczego warto jeść śledzie, jeśli nie ze względu na powyższe właściwości? Chociażby dlatego, że stanowią one wartościowe źródło białka. Dla przykładu – spożywając 150 g śledzia atlantyckiego, dostarczysz sobie około 25 g protein. Białko jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia – bierze ono udział w produkcji hormonów, wspomaga budowanie i utrzymanie masy mięśniowej, usprawnia regenerację tkanek, reguluje metabolizm oraz wzmacnia odporność.  

Czy śledzie są zanieczyszczone? Okazuje się, że nie w takim stopniu, jak powszechnie się uważa. Liczne analizy wykazały, że zawierają one niskie stężenie dioksyn, rtęci i polichlorowanych bifenyli, dlatego są bezpiecznym wyborem dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Oczywiście lepszym wyborem są śledzie samodzielnie przyrządzone w domu niż te dostępne w puszkach i słoikach. Gotowe produkty również zawierają cenne związki, jednak obfitują jednocześnie w sód, konserwanty, wzmacniacze smaku i inne niepożądane składniki. 

Najlepsze dodatki do śledzi 

Planujesz przygotować śledzie samodzielnie w domu? W takim razie wiedz, że możesz zrobić je na wiele różnych sposobów. Jakie są najlepsze dodatki do śledzi? Wszystko zależy od twoich osobistych preferencji. Jeśli jesteś fanem klasyki, zaserwuj je z cebulą, która nada im jeszcze większej wyrazistości. Lubisz słodko-wytrawne połączenia na swoim talerzu? W takim razie koniecznie wypróbuj je w wersji z jabłkiem, rodzynkami, śliwkami lub żurawiną. 

Śledzie doskonale komponują się także z rozmaitymi ziołami i przyprawami, np. tymiankiem, koperkiem lub natką pietruszki. Aby efektownie prezentowały się na stole, możesz zaserwować je pod pierzynką z buraków, pora lub brokułów. Ponadto idealnie łączą się one z pomidorami, a nawet grzybami i orzechami. Nie wyobrażasz sobie śledzi bez sosu? Wiedz, że tutaj również masz ogromny wybór. Dobrą opcją będzie np. sos śmietanowy, musztardowy, tatarski, chrzanowy i czosnkowy.  

Szukasz pomysłów na pyszne i zdrowe przysmaki ze śledziami w roli głównej? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, dzięki którym poznasz ich nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze: 

Śledzie po węgiersku

 Śledzie po węgiersku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śledzie na ostro

 Śledzie na ostro Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śledzie z papryką

 Śledzie z papryką Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śledzie pod pierzynką

 Śledzie pod pierzynką Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śledzie z porem

 Śledzie z porem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: vitapedia.pl, Smaker.pl

Opracowanie: Monika Zysk

Zobacz także:

Dobra dla osób, które mają problemy z jelitami. Co to jest dieta FODMAP, co jeść?

Na ten cynamon musisz uważać. Regularne jedzenie może zniszczyć wątrobę

Chleby białkowe dla osób dbających o linię i nie tylko. Proste i szybkie przepisy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab na kanapki

Ten schab przygotowałam z przepisu ewaeu oto link do przepisu; https://smake...

Odsłon: 96

30 min
2
30 min
2
30 min
5
Dania główne Najlepsze ciasto na pierogi.

Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...

Odsłon: 185

60 min
2
15 min
1