Dania jednogarnkowe

Śliwki są pyszne zarówno na surowo, jak i w przeróżnych daniach oraz przetworach. Co więcej, jedzenie tych owoców korzystnie wpływa na zdrowie, poprawia trawienie oraz pomaga obniżyć cholesterol. Nie masz pomysłu, co przygotować ze śliwek? W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie pyszności możesz z nich wyczarować. Sprawdź, dlaczego warto jeść śliwki.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy.

Sprawdź także: Powidła śliwkowe – jak je zrobić? Tylko sprawdzone porady

Jak na nasze zdrowie wpływają śliwki?

Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości co do tego, czy warto jeść śliwki, z pewnością uspokoi go ten akapit. Otóż okazuje się, że owoce te zawierają w sobie moc witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi: witaminy A, B, C, E, a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki nim śliwki działają kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie. Dodatkowo owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Śliwki powinniśmy cenić również za zawarte w nich pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu.

Jak zrobić idealne powidła?

W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia. Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców, powinniśmy wybierać te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu śliwek możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej w tym celu zaopatrzyć się w duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło. Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.

Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt nas zadowala. To, jak gęste będą powidła, zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.

Co można jeszcze przygotować ze śliwek?

Pamiętajmy, że śliwki możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy w swoim repertuarze mają wiele ciekawych przepisów. Musicie koniecznie spróbować śliwek w takim wydaniu.

1. Śliwki w occie

 Śliwki w occie Zobacz przepis

Śliwki w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

 Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" Zobacz przepis

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śliwki w czekoladzie

 Śliwki w czekoladzie Zobacz przepis

Śliwki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śliwki suszone

 Śliwki suszone Zobacz przepis

Śliwki suszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczone śliwki

 Pieczone śliwki Zobacz przepis

Pieczone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śliwki z kruszonką

 Śliwki z kruszonką Zobacz przepis

Śliwki z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śliwki w szlafroczkach

 Śliwki w szlafroczkach Zobacz przepis

Śliwki w szlafroczkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śliwka w cieście

 Śliwka w cieście Zobacz przepis

Śliwka w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Schab ze śliwką

 Schab ze śliwką Zobacz przepis

Schab ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Buraczki ze śliwką

 Buraczki ze śliwką Zobacz przepis

Buraczki ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Roladki ze śliwką

 Roladki ze śliwką Zobacz przepis

Roladki ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ta choroba powoduje ogromne straty w uprawach. Jak rozpoznać i zwalczyć szarkę śliwy?

Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni »

Włóż skórkę z cytryny do zamrażalki. Efekty cię zaskoczą! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1144

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 174

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8