Dania jednogarnkowe

Tarta to przekąska, którą można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. My w dzisiejszym artykule zajmiemy się tą drugą opcją. Jak upiec idealny spód do tarty i jakie owoce wybrać, aby tarta na słodko zachwyciła koneserów nawet najbardziej wyszukanych deserów?

Fot. 123RF/Picsel

Tarta na słodko cieszy się ogromną popularnością wśród wielbicieli smacznych przekąsek. Nic w tym dziwnego - w jej przygotowaniu nie ma większej filozofii, a kruchy spód przyjmie wszystkie dodatki, na które masz ochotę. Bita śmietana, budyń, galaretka, świeże owoce, kajmak, marmolada - niech poniesie cię fantazja!

Gdy myślisz o deserze, do głowy przychodzi ci słodziutka tarta? Przepis doskonały nie tylko pozwoli ci przygotować smaczne nadzienie, ale również kruche ciasto, które utrzyma słodki farsz w ryzach. Jak wyczarować perfekcyjny spód i skomponować dodatki do tarty? Sprawdź poniżej!

Ciasto na tartę kluczem do sukcesu

Nie wiesz, od czego zacząć pieczenie tarty, która zaskoczy twoich znajomych podczas jesiennej imprezy? Pamiętaj, że podstawą idealnej tarty jest odpowiednio przyrządzone ciasto. Jak takie stworzyć? Najpierw przygotuj sobie składniki, czyli mąkę pszenną, masło, wodę i sól.

Najprostsze ciasto na tartę wyrabia się poprzez przesianie mąki i dodanie masła w kawałkach. Masło powinno być twarde i zimne. Taką miksturę wzbogać o wodę i sól, ugniataj, a następnie gotową mieszankę owiń w folię i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki i wstawienia na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.

Jeśli preferujesz ciasto na tartę bez masła, przyrządź je bez tego składnika. Do jego przygotowania użyj mąki pszennej, jogurtu, jajek, proszku do pieczenia oraz soli. Z podanych produktów zagnieć ciasto i włóż na jakiś czas do lodówki. Spód do tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Tarta: przepis na deser fit

Jesteś na diecie, ale czasami masz ochotę na małe co nieco, do którego zalicza się na przykład tarta? Przepis można bardzo łatwo zmodyfikować tak, aby pasował do twojej diety i nie powodował nadwyżki kalorycznej. Jak to zrobić?

Aby zmienić tradycyjny wypiek w wersję dietetyczną, wystarczy użyć mąki żytniej i jogurtu naturalnego. Zmieszaj mąkę, jajko, jogurt oraz olej rzepakowy i wyrób ciasto. Następnie włóż je do lodówki i upiecz w 200 stopniach. Jaki jest najlepszy dietetyczny farsz do tarty? Taki jaki lubisz, ale pamiętaj, aby był oparty na nieprzetworzonych produktach.

Zdrowe składniki to z pewnością wszelkiej maści orzechy i bakalie, a także świeże owoce. Możesz również dodać domowy dżem bez cukru lub zrobić dietetyczną bezę, którą pokruszysz i podasz np. z winogronami i bananem. Brzmi smakowicie, prawda?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Idealna tarta z owocami

Tarta z owocami pozostawia ogromne pole do popisu w kuchni. Jeśli przepis na ciasto opanowałeś już do perfekcji, wyczarowanie smacznego, opartego na świeżych owocach farszu nie będzie stanowiło dla ciebie żadnego problemu. Owocowe tarty to nie tylko wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy, ale również przepyszna opcja na drugie śniadanie dla dorosłych i najmłodszych.

Jakie produkty będą wspaniale współgrać w przepisie na tartę z owocami? To zależy. Uwielbiasz słodki smak? Postaw na takie owoce, jak winogrona, truskawki, słodkie jabłka, banany, mango czy gruszki. Jeśli natomiast jesteś fanem kwaśniejszych nadzień, wyczaruj coś z wiśni, kiwi, porzeczek, kwaśnych jabłek, a nawet cytrusów. W tej kwestii ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

Wiesz już, że tarta z owocami to twój kulinarny cel, ale do końca nie jesteś pewien, jakie dodatki go uzupełnią? Bitą śmietaną domowej roboty nie pogardzi nawet miłośnik wytrawnych przekąsek. Idealnie kwaśna i słodka dopełni twój wypiek. Miks śmietany i owoców można posypać czekoladowymi wiórkami, połączyć ze słodkim budyniem lub po prostu oprószyć dodatkową kruszonką.

Królowa wśród tart: tarta z jabłkami

Kochasz szarlotkę, ale takim samym uczuciem pałasz do tarty? Wyczaruj smaczną tartę z jabłkami. Owoce do przekąski możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli nie chcesz tracić czasu na ich tarcie, po prostu zainwestuj w prażone jabłka w słoiku. Dla bardzo leniwych domorosłych kucharzy istnieje również wersja produktu, który od razu doprawiony jest cynamonem.

Oprócz prażonych jabłek możesz pokroić owoce na niewielkie ćwiartki i ułożyć je na tarcie. Wolne miejsca zalej waniliowym budyniem, a odwiedzającym cię gościom oczy wyjdą z orbit, gdy zobaczą taką pyszność na stole!

Tarta z jabłkami to twój wybór na podwieczorek, ale nie wiesz, jakie kupić jabłka? Polecamy renetę, antonówkę lub papierówkę. Mus jabłkowy wykonasz z jednego z tych gatunków, soku z cytryny, masła, miodu i wanilii. Spróbuj, a nie pożałujesz! Jeśli tak jak my uwielbiasz bakalie, swój deser możesz posypać namoczonymi w alkoholu rodzynkami.

Zobacz: Rustykalna tarta z gruszkami

Jeśli nie tarta z jabłkami, to może tarta z truskawkami?

Tarta z truskawkami to deser dedykowany osobom, które co roku przebierają nogami w oczekiwaniu na sezon truskawkowy. Z czym połączyć te słodkie i soczyste owoce, aby stworzyć tartę idealną? My polecamy przygotować smaczny spód na bazie serka mascarpone. Spróbuj tego przepisu raz, a już nigdy nie skorzystasz z innej receptury!

Aby uzyskać perfekcyjną konsystencję, czyli taką, która spokojnie utrzyma wszystkie truskawki na wierzchu wypieku, krem mascarpone przygotowuje się ze schłodzonego produktu. Serek połącz z zimną śmietaną kremówką, cukrem i ekstraktem wanilii lub cukrem wanilinowym. Tak przygotowaną miksturę wystarczy ubijać przez około dwie minuty, aby otrzymać puszysty krem.

Przygotuj ciasto z naszego podstawowego przepisu, a następnie wyłóż je serkiem i dodaj tyle pokrojonych truskawek, ile chcesz. Finalna wersja deseru wygląda zjawiskowo i będzie ciekawym zwieńczeniem stołu zarówno podczas rodzinnej imprezy, jak i kawy z przyjaciółką.

Kwaśny deser: tarta cytrynowa

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych tart z owocami? Świetnie sprawdzi się tutaj tarta cytrynowa na bazie kremu. Jak przygotować masę do tego kruchego deseru, żeby domownicy oblizywali palce jeszcze długo po zjedzeniu ciasta?

Masa cytrynowa jest nieskomplikowana i opiera się na takich składnikach, jak sok i skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, śmietana kremówka, jajka oraz biały cukier (najlepiej wybrać drobny cukier do wypieków).

Wszystkie składniki umieść w blenderze lub mikserze. Wynikiem ich połączenia powinna być gładka i słodka cytrynowa masa o lekko kwaśnym posmaku. Udało ci się to osiągnąć? W takim razie czas zabierać się za wykonanie spodu i dobranie posypki. Tarta cytrynowa idealnie współgra z bitą śmietaną oprószoną skórką z cytryny. Nie lubisz skórki? Możesz posypać tartę cukrem pudrem - wypiek z takim dodatkiem będzie równie smaczny.

Już dziś albo w nadchodzący weekend przygotuj pyszną tartę, którą będziesz się zajadał ty i twoi bliscy. Niech przepisy użytkowników Smakera cię zainspirują:

1. Rustykalna tarta jabłkowa

Rustykalna tarta jabłkowa

Jak zrobić tartę jabłkową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Tarta dyniowo-jabłkowa

Tarta dyniowo-jabłkowa

Jak zrobić tartę dyniową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą przepis

Przepis na tartę cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Lekka tarta czekoladowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bardzo czekoladowa tarta

Mocno czekoladowa tarta

Jak zrobić tartę czekoladową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Przepis na tartę z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Tarta kawowa

Tarta kawowa

Jak zrobić tartę kawową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Tarta o smaku oreo

Tarta o smaku oreo

Jak zrobić tartę o smaku oreo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Francuska tarta pomarańczowa

Francuska tarta pomarańczowa

Francuska tarta z pomarańczami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Jak zrobić tartę ze śliwkami?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 49

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0