Fot. 123RF/Picsel
Tarta na słodko cieszy się ogromną popularnością wśród wielbicieli smacznych przekąsek. Nic w tym dziwnego - w jej przygotowaniu nie ma większej filozofii, a kruchy spód przyjmie wszystkie dodatki, na które masz ochotę. Bita śmietana, budyń, galaretka, świeże owoce, kajmak, marmolada - niech poniesie cię fantazja!
Gdy myślisz o deserze, do głowy przychodzi ci słodziutka tarta? Przepis doskonały nie tylko pozwoli ci przygotować smaczne nadzienie, ale również kruche ciasto, które utrzyma słodki farsz w ryzach. Jak wyczarować perfekcyjny spód i skomponować dodatki do tarty? Sprawdź poniżej!
Ciasto na tartę kluczem do sukcesu
Nie wiesz, od czego zacząć pieczenie tarty, która zaskoczy twoich znajomych podczas jesiennej imprezy? Pamiętaj, że podstawą idealnej tarty jest odpowiednio przyrządzone ciasto. Jak takie stworzyć? Najpierw przygotuj sobie składniki, czyli mąkę pszenną, masło, wodę i sól.
Najprostsze ciasto na tartę wyrabia się poprzez przesianie mąki i dodanie masła w kawałkach. Masło powinno być twarde i zimne. Taką miksturę wzbogać o wodę i sól, ugniataj, a następnie gotową mieszankę owiń w folię i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki i wstawienia na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Jeśli preferujesz ciasto na tartę bez masła, przyrządź je bez tego składnika. Do jego przygotowania użyj mąki pszennej, jogurtu, jajek, proszku do pieczenia oraz soli. Z podanych produktów zagnieć ciasto i włóż na jakiś czas do lodówki. Spód do tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Tarta: przepis na deser fit
Jesteś na diecie, ale czasami masz ochotę na małe co nieco, do którego zalicza się na przykład tarta? Przepis można bardzo łatwo zmodyfikować tak, aby pasował do twojej diety i nie powodował nadwyżki kalorycznej. Jak to zrobić?
Aby zmienić tradycyjny wypiek w wersję dietetyczną, wystarczy użyć mąki żytniej i jogurtu naturalnego. Zmieszaj mąkę, jajko, jogurt oraz olej rzepakowy i wyrób ciasto. Następnie włóż je do lodówki i upiecz w 200 stopniach. Jaki jest najlepszy dietetyczny farsz do tarty? Taki jaki lubisz, ale pamiętaj, aby był oparty na nieprzetworzonych produktach.
Zdrowe składniki to z pewnością wszelkiej maści orzechy i bakalie, a także świeże owoce. Możesz również dodać domowy dżem bez cukru lub zrobić dietetyczną bezę, którą pokruszysz i podasz np. z winogronami i bananem. Brzmi smakowicie, prawda?
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Idealna tarta z owocami
Tarta z owocami pozostawia ogromne pole do popisu w kuchni. Jeśli przepis na ciasto opanowałeś już do perfekcji, wyczarowanie smacznego, opartego na świeżych owocach farszu nie będzie stanowiło dla ciebie żadnego problemu. Owocowe tarty to nie tylko wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy, ale również przepyszna opcja na drugie śniadanie dla dorosłych i najmłodszych.
Jakie produkty będą wspaniale współgrać w przepisie na tartę z owocami? To zależy. Uwielbiasz słodki smak? Postaw na takie owoce, jak winogrona, truskawki, słodkie jabłka, banany, mango czy gruszki. Jeśli natomiast jesteś fanem kwaśniejszych nadzień, wyczaruj coś z wiśni, kiwi, porzeczek, kwaśnych jabłek, a nawet cytrusów. W tej kwestii ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.
Wiesz już, że tarta z owocami to twój kulinarny cel, ale do końca nie jesteś pewien, jakie dodatki go uzupełnią? Bitą śmietaną domowej roboty nie pogardzi nawet miłośnik wytrawnych przekąsek. Idealnie kwaśna i słodka dopełni twój wypiek. Miks śmietany i owoców można posypać czekoladowymi wiórkami, połączyć ze słodkim budyniem lub po prostu oprószyć dodatkową kruszonką.
Królowa wśród tart: tarta z jabłkami
Kochasz szarlotkę, ale takim samym uczuciem pałasz do tarty? Wyczaruj smaczną tartę z jabłkami. Owoce do przekąski możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli nie chcesz tracić czasu na ich tarcie, po prostu zainwestuj w prażone jabłka w słoiku. Dla bardzo leniwych domorosłych kucharzy istnieje również wersja produktu, który od razu doprawiony jest cynamonem.
Oprócz prażonych jabłek możesz pokroić owoce na niewielkie ćwiartki i ułożyć je na tarcie. Wolne miejsca zalej waniliowym budyniem, a odwiedzającym cię gościom oczy wyjdą z orbit, gdy zobaczą taką pyszność na stole!
Tarta z jabłkami to twój wybór na podwieczorek, ale nie wiesz, jakie kupić jabłka? Polecamy renetę, antonówkę lub papierówkę. Mus jabłkowy wykonasz z jednego z tych gatunków, soku z cytryny, masła, miodu i wanilii. Spróbuj, a nie pożałujesz! Jeśli tak jak my uwielbiasz bakalie, swój deser możesz posypać namoczonymi w alkoholu rodzynkami.
Zobacz: Rustykalna tarta z gruszkami
Jeśli nie tarta z jabłkami, to może tarta z truskawkami?
Tarta z truskawkami to deser dedykowany osobom, które co roku przebierają nogami w oczekiwaniu na sezon truskawkowy. Z czym połączyć te słodkie i soczyste owoce, aby stworzyć tartę idealną? My polecamy przygotować smaczny spód na bazie serka mascarpone. Spróbuj tego przepisu raz, a już nigdy nie skorzystasz z innej receptury!
Aby uzyskać perfekcyjną konsystencję, czyli taką, która spokojnie utrzyma wszystkie truskawki na wierzchu wypieku, krem mascarpone przygotowuje się ze schłodzonego produktu. Serek połącz z zimną śmietaną kremówką, cukrem i ekstraktem wanilii lub cukrem wanilinowym. Tak przygotowaną miksturę wystarczy ubijać przez około dwie minuty, aby otrzymać puszysty krem.
Przygotuj ciasto z naszego podstawowego przepisu, a następnie wyłóż je serkiem i dodaj tyle pokrojonych truskawek, ile chcesz. Finalna wersja deseru wygląda zjawiskowo i będzie ciekawym zwieńczeniem stołu zarówno podczas rodzinnej imprezy, jak i kawy z przyjaciółką.
Kwaśny deser: tarta cytrynowa
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych tart z owocami? Świetnie sprawdzi się tutaj tarta cytrynowa na bazie kremu. Jak przygotować masę do tego kruchego deseru, żeby domownicy oblizywali palce jeszcze długo po zjedzeniu ciasta?
Masa cytrynowa jest nieskomplikowana i opiera się na takich składnikach, jak sok i skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, śmietana kremówka, jajka oraz biały cukier (najlepiej wybrać drobny cukier do wypieków).
Wszystkie składniki umieść w blenderze lub mikserze. Wynikiem ich połączenia powinna być gładka i słodka cytrynowa masa o lekko kwaśnym posmaku. Udało ci się to osiągnąć? W takim razie czas zabierać się za wykonanie spodu i dobranie posypki. Tarta cytrynowa idealnie współgra z bitą śmietaną oprószoną skórką z cytryny. Nie lubisz skórki? Możesz posypać tartę cukrem pudrem - wypiek z takim dodatkiem będzie równie smaczny.
Już dziś albo w nadchodzący weekend przygotuj pyszną tartę, którą będziesz się zajadał ty i twoi bliscy. Niech przepisy użytkowników Smakera cię zainspirują:
Jak zrobić tartę jabłkową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić tartę dyniową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na tartę cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lekka tarta czekoladowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić tartę czekoladową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na tartę z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić tartę kawową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić tartę o smaku oreo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Francuska tarta pomarańczowa
Francuska tarta z pomarańczami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić tartę ze śliwkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie