Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze zimę lub w szare i ponure dni sięgam właśnie po ten wypiek. Gwarantuję, że poprawia nastrój. Tarta czekoladowa co tu dużo kryć nie jest deserem dietetycznym. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi kremami tworzy deser, któremu nie można się oprzeć. Tarta czekoladowa to zawsze sprawdzony wypiek na różnego rodzaju przyjęcia.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno kujemy i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch. Pieczemy następne 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kapeli wodnej. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Krem układamy na zimnym cieście. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Krem układamy na warstwie czekoladowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na wierzch ciasta. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !