Do góry

Desery Przepis na:

Tarta Oreo

Tarta Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 2359

Jest to pyszna tarta oreo. Ciemne czekoladowe ciasto, które przełożyłam jasnym i bardzo puszystym kremem waniliowym. Całość wykończona jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto dla lubiących interesujące połączenia i prostotę wykonania. Tarta oreo od razu spotkała się z zachwytem moich bliskich. Ze stołu zniknęła w mgnieniu oka.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • masło 200 g
  • Cukier puder 150 g
  • kakao 30 g
  • żółtka 3 szt.
  • śmietana 30 % 500 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 200 g
  • ciastka oreo 250 g
  • płatki czekoladowe 100 g
  • śmietanfix 15 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę i kakao przesiewam. Dodaje cukier puder, zimne masło i żółtka. Zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Ciasto wałkuje na wielkość formy. Wykładam ciastem dno i brzegi formy. Nakłuwam widelcem, przygniatam grochem. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuje groch. Kontynuuje pieczenie następne 15 minut. Studzę.
    Krem waniliowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje aromat, cukier puder i śmietanfix. Miksuje do połączenia się składników. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje pokruszone ciasteczka oreo. Mieszam. Na dnie wystudzone ciasta układam masę. Chłodzę ciasto godzinę.
    Dodatkowo: 250 ml zimnej śmietany ubijam. Dodaje cukier puder. Miksuję. Ubitą śmietanę smaruje na kremie waniliowym. Dekoruje pozostałymi ciasteczkami oreo i płatkami czekoladowymi. Chłodzę jeszcze godzinę.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń