Spis treści:
Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa, a co za tym idzie w witaminy i minerały, kalafior będzie doskonałym wyborem. Rewelacyjnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, jest niskokaloryczny, w 100 g kalafiora znajduje się jedynie 25 kcal, a dodatkowo na długo cię nasyci. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera układ pokarmowy, zapewnia prawidłowe trawienie oraz chroni przed zaparciami. Pomoże także obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Zawiera witamy C, te z grupy B oraz K, a także substancje mineralne, magnez, wapń, fosfor czy potas. Kalafior jest także źródłem kwasu foliowego, który powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Spożywanie kalafiora chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, warzywo to ma także właściwości przeciwnowotworowe. Podpowiemy ci, jaki jest najlepszy sposób na kalafiora oraz na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu.
Jaki kalafior jest najlepszy?
Zastanawiasz się, jak kupować kalafiora, żeby smakował najlepiej? Zadanie to wcale nie jest trudne, przede wszystkim zwróć uwagę na jego wygląd. Głowa kalafiora powinna być zwarta, biała, pozbawiona wszelkich plamek oraz brązowych zabrudzeń, które mogą świadczyć o tym, że warzywo długo leży na straganie czy sklepowej półce.
Kalafiorowe liście powinny być zwarte, jędrne i nieoberwane, dzięki czemu mamy pewność, że warzywo dłużej utrzyma wilgoć i nie zwiędnie. Czasem promocyjne ceny skłaniają nas do zakupu większej ilości warzyw. Warto jednak pamiętać, że aby kalafior smakował najlepiej, należy go zjeść do około trzech dni po zakupie. Dlatego lepiej unikać kupowania na zapas, tak by nic się nie zmarnowało.
Sposoby na kalafiora
Znany kucharz, Andrzej Polan za pośrednictwem swojego konta na Instagramie postanowił podzielić się swoimi niezawodnymi sposobami na kalafiora. Z reguły warzywo to podajemy w wersji ugotowanej. Warto pamiętać, że wrzucamy go do wrzątku wraz z solą oraz łyżeczką cukru. Jeżeli chcemy, aby kalafior był chrupiący, można podzielić go na różyczki i usmażony na złoty kolor. Świetnie sprawdzi się również starty na tarce, wówczas uzyskamy swego rodzaju kalafiorową kaszę. Doskonałym pomysłem na kalafiora będzie pokrojenie go w plastry, posmarowanie olejem, dodanie ulubionych przypraw, a następnie usmażenie, ugrillowanie lub upieczenie w formie steka.
Sprawdź, jakie dania z kalafiora przygotowali nasi użytkownicy.
2. Kalafior z piekarnika
Zobacz przepisKalafior z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z kalafiorem
Zobacz przepisSałatka z kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Instagram, medonet.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »