Grill - temat specjalny

Takiego jeszcze nie jedliście. Trzy genialne sposoby na kalafiora

Kalafior to jedno z tych warzyw, które można wykorzystać w wielu przepisach. Świetnie smakuje w wersji ugotowanej jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego, może zrobić z niego również przepyszną zupę, usmażyć go lub upiec. Czy wiesz jednak, jaki kalafior jest najlepszy? W poniższym artykule przedstawimy ci ciekawe sposoby na kalafiora.

Najlepsze sposoby na przygotowanie kalafiora | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Ola Skowron/Dzien Dobry TVN/East News

Spis treści:

Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa, a co za tym idzie w witaminy i minerały, kalafior będzie doskonałym wyborem. Rewelacyjnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, jest niskokaloryczny, w 100 g kalafiora znajduje się jedynie 25 kcal, a dodatkowo na długo cię nasyci. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera układ pokarmowy, zapewnia prawidłowe trawienie oraz chroni przed zaparciami. Pomoże także obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Zawiera witamy C, te z grupy B oraz K, a także substancje mineralne, magnez, wapń, fosfor czy potas. Kalafior jest także źródłem kwasu foliowego, który powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Spożywanie kalafiora chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, warzywo to ma także właściwości przeciwnowotworowe. Podpowiemy ci, jaki jest najlepszy sposób na kalafiora oraz na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu. 

Sprawdź także: Czy można jeść cukinię na surowo? Jakie właściwości ma surowa cukinia i co z niej przygotować?

Jaki kalafior jest najlepszy?

Zastanawiasz się, jak kupować kalafiora, żeby smakował najlepiej? Zadanie to wcale nie jest trudne, przede wszystkim zwróć uwagę na jego wygląd. Głowa kalafiora powinna być zwarta, biała, pozbawiona wszelkich plamek oraz brązowych zabrudzeń, które mogą świadczyć o tym, że warzywo długo leży na straganie czy sklepowej półce.

Kalafiorowe liście powinny być zwarte, jędrne i nieoberwane, dzięki czemu mamy pewność, że warzywo dłużej utrzyma wilgoć i nie zwiędnie. Czasem promocyjne ceny skłaniają nas do zakupu większej ilości warzyw. Warto jednak pamiętać, że aby kalafior smakował najlepiej, należy go zjeść do około trzech dni po zakupie. Dlatego lepiej unikać kupowania na zapas, tak by nic się nie zmarnowało. 

Sposoby na kalafiora

Znany kucharz, Andrzej Polan za pośrednictwem swojego konta na Instagramie postanowił podzielić się swoimi niezawodnymi sposobami na kalafiora. Z reguły warzywo to podajemy w wersji ugotowanej. Warto pamiętać, że wrzucamy go do wrzątku wraz z solą oraz łyżeczką cukru. Jeżeli chcemy, aby kalafior był chrupiący, można podzielić go na różyczki i usmażony na złoty kolor. Świetnie sprawdzi się również starty na tarce, wówczas uzyskamy swego rodzaju kalafiorową kaszę. Doskonałym pomysłem na kalafiora będzie pokrojenie go w plastry, posmarowanie olejem, dodanie ulubionych przypraw, a następnie usmażenie, ugrillowanie lub upieczenie w formie steka. 

Sprawdź, jakie dania z kalafiora przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pizza z kalafiora

 Pizza z kalafiora Zobacz przepis

Pizza z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalafior z piekarnika

 Kalafior z piekarnika Zobacz przepis

Kalafior z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczony kalafior

 Pieczony kalafior Zobacz przepis

Pieczony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Steki z kalafiora

 Steki z kalafiora Zobacz przepis

Steki z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety z kalafiora

 Kotlety z kalafiora Zobacz przepis

Kotlety z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z kalafiora

 Surówka z kalafiora Zobacz przepis

Surówka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Purée z kalafiora

 Purée z kalafiora Zobacz przepis

Purée z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z kalafiorem

 Sałatka z kalafiorem Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Instagram, medonet.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 30

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2