Ewa_Gotuje

To szybsze i tańsze niż myślisz. Wystarczy połączyć te składniki

Piernik to jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Aby go upiec, niezbędna będzie aromatyczna mieszanka korzennych przypraw, którą możecie przygotować samodzielnie. Jak zrobić przyprawę do piernika w domu?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niemal w każdym domu na świątecznym stole pojawia się tradycyjny piernik. Aby był naprawdę aromatyczny, potrzebujemy odpowiednich przypraw. Niestety, kupne mieszanki bardzo często składają się w znacznej mierze z cukru, mąki i kakao. Korzenne przyprawy, które powinny odgrywać w nich pierwsze skrzypce, zostają zepchnięte na drugi czy też nawet trzeci plan.

Używając takich mieszanek, nikt nie powinien się dziwić, że ciasto nie jest tak smaczne, jak moglibyśmy tego oczekiwać. Jak poradzić sobie z tym problemem? Okazuje się, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika jest wyjątkowo proste.

Kiedy zrobić domową przyprawę do piernika?

W natłoku świątecznych przygotowań bardzo często sięgamy po gotowe mieszanki przypraw, ponieważ wydaje nam się, że w ten sposób zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Okazuje się jednak, że zrobienie domowej przyprawy do piernika zajmie nam dosłownie pięć minut, gdyż ogranicza się wyłącznie do wymieszania wszystkich potrzebnych składników.

Co bardzo ważne, można zrobić ją z dużym wyprzedzeniem, gdyż przyprawa doskonale znosi przechowywanie. Przygotuj słoiczek tej mieszanki nawet kilka miesięcy przed świętami, a z powodzeniem będziesz mógł ją wykorzystywać przez cały rok. Pamiętaj jedynie, aby trzymać ją w szczelnie zamkniętym słoiku, gdyż w przeciwnym razie może szybko stracić swój unikalny aromat.

Sprawdź także: Piernik staropolski krok po kroku. Zacznij ok. 4 tygodni przed świętami

Domowa przyprawa do piernika - składniki

Tradycyjne przyprawy do piernika składają się wyłącznie z korzennych przypraw, dzięki którym ciasto zyskuje niepowtarzalny aromat. Obowiązkowo na liście składników musi pojawić się cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki oraz kardamon. Warto również dodać do niej solidną porcję pieprzu - chociaż nie kojarzy się on z deserami, w przypadku piernika bardzo dobrze podkreśli jego smak.

Sklepowe przyprawy do piernika zawierają także kakao, cukier oraz mąkę. Pierwszy z tych składników może pojawić się w domowej mieszance, gdyż nada ciastu ładniejszy kolor. Tych dwóch ostatnich powinniśmy unikać jak ognia, gdyż są jedynie niepotrzebnym wypełniaczem, a do piernika zostaną dodane na innym etapie.

Czy przyprawa do piernika jest zdrowa?

Nie  od dziś wiadomo, że różnego rodzaju przyprawy korzenne doskonale wpływają na nasze zdrowie. Nasze babcie przypisywały im wyjątkową moc i jak się okazuje, miały sporo racji. Współczesne badania wskazują, że niemal każdy ze składników domowej przyprawy do piernika ma silne działanie prozdrowotne.

Cynamon

Oprócz walorów smakowych cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne. Przyprawa ta zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA oraz wywołują wiele poważnych chorób. Co ciekawe, gałkę muszkatołową uważa się również za bardzo silny i skuteczny afrodyzjak.

Zobacz: Ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami

Goździki

Garbniki obecne w olejku goździkowym mają silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Co ciekawe, medycyna naturalna poleca stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów. Naukowcy dowiedli również, iż zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Imbir

Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi. Warto również wiedzieć, że imbir uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu - co z pewnością przyda się po świątecznym biesiadowaniu. To tylko kilka przykładowych właściwości tego korzenia.

Kardamon

Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. Warto również pamiętać, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Anyż

W medycynie naturalnej anyż bardzo często wykorzystuje się do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje. Warto również wiedzieć, że przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka.

Jak używać domowej przyprawy do piernika?

Tę korzenną mieszankę przypraw najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tradycyjnego piernika staropolskiego lub jego szybszych wersji. Jest również niezastąpiona przy wypieku mniejszych pierniczków i innych, korzennych ciasteczek. Warto jednak pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości.

Domowa przyprawa do piernika w fantastyczny sposób urozmaici smak wielu dań i drinków. Dodaj ją do kawy, herbaty lub grzanego wina, a otrzymasz wręcz idealne napoje na chłodne, zimowe dni. Wystarczy odrobina, aby urozmaicić smak doskonale znany ciast lub kremów. Z powodzeniem możesz również dosypywać ją do różnego rodzaju wytrawnych dań, takich jak zupy, gulasze i sosy. Pamiętaj, że warzywem, które szczególnie lubi tego typu przyprawy, jest dynia.

Jak zrobić przyprawę do piernika?

Co jeszcze powinno wejść w skład domowej przyprawy do piernika i w jaki sposób powinno się ją przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym twoje święta będą jeszcze smaczniejsze:

1. Domowa przyprawa korzenna do piernika

 Domowa przyprawa korzenna do piernika Zobacz przepis

Domowa przyprawa korzenna do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Aromatyczna przyprawa do piernika

 Aromatyczna przyprawa do piernika Zobacz przepis

Przyprawa do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowa przyprawa do piernika

 Domowa przyprawa do piernika Zobacz przepis

Domowa przyprawa do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Przyprawa do piernika DIY

 Przyprawa do piernika DIY Zobacz przepis

Przyprawa do piernika DIY / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa przyprawa do piernika

 Domowa przyprawa do piernika Zobacz przepis

Domowa przyprawa do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym »

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku »

Ten nowotwór atakuje seniorów. To z nim miała zmagać się Elżbieta II »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 25

60 min
0
15 min
1
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 197

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 400

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Z czym zrobić szaszłyki na grilla? 10 najlepszych pomysłów na prostą przekąskę

Majówka kojarzy się z odpoczynkiem, wyjazdami i wiosennym słońcem. Jest jeszcze coś, na co czekają miliony Polaków - to aromatyczny zapach kiełbask...

1
Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0