Boże Narodzenie - na słodko

Uwielbiamy i jemy, ile się da. Dietetycy: nie róbcie tego błędu!

Nic tak nie wprowadzi cię w świąteczny nastrój, jak zapach mandarynek. Te słodkie owoce nieodmiennie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Kryją w sobie mnóstwo smaku i wartości odżywczych, dlatego w sezonie zimowym zajadamy się nimi na potęgę. Czy wiesz jednak, co się stanie, gdy zjemy za dużo mandarynek?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mandarynki to owoce z bardzo długą historią, sięgającą ponad trzech tysięcy lat. Cytrusy te swoją nazwę zawdzięczają prawdopodobnie chińskim mandarynom – urzędnikom służącym cesarzowi. W XIX wieku sprowadzono je z Chin na Stary Kontynent. Dziś są niezwykle popularne, szczególnie w okresie zimowym, to właśnie wtedy możemy cieszyć się najbardziej aromatycznymi i najsłodszymi owocami. Mandarynki mają wiele cennych właściwości, nie należy jednak z nimi przesadzać. Co się stanie, gdy zjemy za dużo mandarynek? Jakie są przeciwskazania do ich jedzenia? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Sprawdź także: Rzadko robimy ten sok. Jest dobry na problemy z pamięcią, nerkami i wzrokiem

Mandarynka – wartości odżywcze

Owoce te, tak jak inne cytrusy zawierają sporo substancji odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Mandarynki są źródłem witaminy C, A, witaminy z grupy B, a także substancje mineralne: magnez, wapń, mangan, cynk i potas. W jej składzie znajduje się również nobiletyna, jeden z flawonoidów, który wspiera proces odchudzania, pomaga zapobiegać cukrzycy i miażdżycy. W tych cytrusach znajdziesz także sporą ilość błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie.

Mandarynki nie zawierają zbyt dużo kalorii, dlatego mogą stanowić element diety redukcyjnej. W jednej sztuce, bez skórki, jest około 35 kcal. Owoce te są także źródłem kwasu foliowego, który szczególnie polecany jest przyszłym mamom.

Mandarynka – właściwości

Te małe pomarańczowe cytrusy należą do tych owoców, po które warto sięgać w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Zawierają sporo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Spożywanie mandarynek będzie, więc sposobem na ochronę organizmu przed przeziębieniami i grypą. Owocom tym przypisuje się także właściwości przeciwnowotworowe.

Mandarynki to cytrusy, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy. W ich składzie znajdują się kwasy cytrynowy i jabłkowy, które biorą udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Wraz z błonnikiem pokarmowym korzystnie wpływają również na układ trawienny, zapobiegając zaparciom i przyśpieszając przemianę materii.

Nobiletyna zawarta w mandarynkach korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Warto wspomnieć również o tym, że mandarynki znajdują się na liście bezpiecznych owoców dla cukrzyków, ponieważ mają dosyć niski indeks glikemiczny.

Dzięki zawartości żelaza, mandarynki są polecane osobom, które chorują na anemię. Natomiast, dzięki witaminie A, owoce te korzystnie wpływają na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami takimi jak zaćma czy jaskr. Pozytywnie oddziałują również na kondycję skóry, chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Mają także wpływ na mocne kości i zęby.

Ile mandarynek można zjeść dziennie?

Okres przedświąteczny to czas, kiedy w naszej diecie coraz częściej zaczynają gościć mandarynki. Niektóre osoby spragnione smaku słodko-kwaśnych owoców nie mogą przestać się nimi zajadać. Warto jednak pamiętać, że chociaż mandarynki są bardzo zdrowe w nadmiarze, tak jak każdy inny produkt, mogą ci zaszkodzić. Co się stanie, gdy zjemy za dużo mandarynek? Zawarte w cytrusach kwasy oraz błonnik mogą zadziałać przeczyszczająco, a mandarynkowa uczta może skończyć się bólem brzucha i biegunką.

Warto pamiętać również o środkach chemicznych, którymi pryskane są owoce. Ma to na celu ochronę mandarynek przed chorobami oraz pasożytami, środki te mogą być jednak bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego, zanim zabierzesz się za obieranie mandarynek, należy je dokładnie umyć.

Zatem ile mandarynek można zjeść w ciągu dnia? Kilka sztuk niewielkich owoców pozwoli nie tylko nacieszyć się pysznym smakiem, ale i dostarczy ci cennych wartości odżywczych. Jeśli lubisz mandarynki, możesz jeść je nawet codziennie.

Kto nie powinien jeść mandarynek?

Mandarynki, chociaż bardzo zdrowe w niektórych przypadkach mogą niekorzystnie zadziałać na organizm. Może istnieć konieczność wykluczenia tych owoców z diety osób, u których występują częste alergie pokarmowe. W szczególności powinny uważać na nie osoby borykające się z problemami ze strony układu pokarmowego. Mogą wzmagać zgagę, a także nasilać nieprzyjemne objawy związane z przerostem flory bakteryjnej jelita cienkiego – SIBO, a także zespołem jelita drażliwego – IBS.

Co można zrobić z mandarynek?

Owoce to dają spore pole do kulinarnych popisów. Mandarynki oczywiście warto jeść na surowo, jednak świetnie sprawdzą się i w różnych daniach i deserach. Możesz zrobić z nich pyszny i orzeźwiający sok, świetnie nadadzą się również do koktajli i smoothie w stylu egzotycznym. Nikogo nie trzeba też przekonywać, że połączenie delikatnego, kremowego sernika z kwaskową, mandarynkową galaretką to deser, któremu trudno się oprzeć.

Mandarynki pysznie smakują również w wytrawnych przepisach. Można użyć ich do zup, np. w stylu azjatyckim na mleku kokosowym lub podkręcić smak klasycznej, dyniowej zupy krem. Cząstki mandarynek doskonale smakować będą w sałatkach, np. z dodatkiem kurczaka i słonego sera. Świetnie sprawdzą się również w przeróżnych sosach i marynatach do mięs.

Sprawdź, jakie dania z mandarynkami w roli głównej udało się przygotować naszym użytkownikom.

 

1. Schab z mandarynkami

 Schab z mandarynkami Zobacz przepis

Schab z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Łosoś w papilotach z mandarynkami

 Łosoś w papilotach z mandarynkami Zobacz przepis

Łosoś w papilotach z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami

 Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami Zobacz przepis

Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciastka "jajko sadzone" z mandarynką

 Ciastka "jajko sadzone" z mandarynką Zobacz przepis

Ciastka "jajko sadzone" z mandarynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tort z migdałową bezą i mandarynkami

 Tort z migdałową bezą i mandarynkami Zobacz przepis

Tort z migdałową bezą i mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Migdałowo-piernikowa owsianka z mandarynkami

 Migdałowo-piernikowa owsianka z mandarynkami Zobacz przepis

Migdałowo-piernikowa owsianka z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z burakiem, mandarynką i fetą

 Sałatka z burakiem, mandarynką i fetą Zobacz przepis

Sałatka z burakiem, mandarynką i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cynamonowe cupcakes z kremem pomarańczowym i mandarynkami

 Cynamonowe cupcakes z kremem pomarańczowym i mandarynkami Zobacz przepis

Cynamonowe cupcakes z kremem pomarańczowym i mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo

 Kurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo Zobacz przepis

Kurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami

 Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami Zobacz przepis

Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Deser lekki jak puch. Mandarynki w śniegu

 Deser lekki jak puch. Mandarynki w śniegu Zobacz przepis

Deser lekki jak puch. Mandarynki w śniegu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostr...

Odsłon: 20794

60 min
38
Desery Babka z pomarańczą

Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.

Odsłon: 94

>60 min
7
>60 min
7
15 min
6
30 min
2
Pieczywo Bajgle

Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pra...

Odsłon: 106

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach

Jak szybko namoczyć śledzie przed wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektó...

38
Informacje Idealne ciasto na pierogi na 4 sposoby. Wychodzi sprężyste i delikatne

Święta to zazwyczaj czas wytężonej pracy. Robienie ciast, marynowanie mięs i lepienie pierogów to czasochłonne zajęcia. Dlatego niektórzy decydują...

12
Informacje Najlepsze sałatki na święta i nie tylko. Odkryj 7 pysznych pomysłów

W wielu domach sałatki zasilają grono wigilijnych potraw. Wśród nich nie brakuje zarówno klasycznych kompozycji, jak i wariantów, po które sięga si...

5
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

342