Spis treści:
- Wartości odżywcze soku z winogron
- Na co pomaga sok z winogron?
- Sok z winogron - przeciwwskazania
- Jak zrobić sok z winogron?
- Jak pić sok z winogron?
- Sok z winogron - zastosowanie w kuchni
Już szklanka soku z winogron może pomóc w dostarczeniu organizmu cennych witamin i mikroelementów. Właśnie dlatego warto poznać, co kryje w sobie ten napój, jakie są przeciwwskazania do jego picia i na co tak właściwie on pomaga. Odkryj wszystkie wartości odżywcze i właściwości soku z winogron.
Sprawdź także: Podkręca metabolizm, wzmacnia odporność i pobudza jak kawa. Co to jest switchel?
Wartości odżywcze soku z winogron
Za jedną z głównych zalet picia soku z winogron można uznać to, że napój zawiera całą gamę antyoksydantów. Są to np. garbniki, kwercetyna, katechiny, resweratrol, kwasy fenolowe i proantocyjanidyny. To te związki neutralizują wpływ wolnych rodników na organizm, przez co zapobiegają procesom starzenia się organizmu, wykazują działanie antynowotworowe i chronią przed wieloma poważnymi chorobami.
W soku z winogron znajduje się także wiele niezbędnych dla organizmu witamin, w tym: A, C, E, K i te z grupy B. To również bogate źródło mikroelementów, m.in. wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, cynku, chloru, jodu i boru.
Na co pomaga sok z winogron?
Regularne picie soku z winogron poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim działa korzystnie na pracę ośrodkowego układu nerwowego. Napój poprawia koncentrację, zdolność przyswajania informacji i minimalizuje ryzyko zachorowania na Alzheimera. Co więcej, chroni narząd wzroku i pomaga w bólach migrenowych.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy i witamin powoduje, że cera wydaje się młodsza, zdrowsza, odżywiona i o jednolitym kolorycie. Również w kosmetyce, ekstrakt z winogron, pomaga w uelastycznieniu skóry. Ponadto to dobry składnik podczas diety odchudzającej. Choć, jak inne soki owocowe, zawiera dużo cukru, to antyoksydanty spowalniają proces powstawania komórek tłuszczowych, ograniczają wchłanianie glukozy i tłuszczów oraz hamują apetyt.
Na co pomaga sok z winogron? Reguluje pracę jelit, niweluje zaparcia i pozytywnie wpływa na wchłanianie substancji odżywczych. Jego spożywanie poprawia proces trawienia, chroni nerki i pomaga w podtrzymaniu zdrowej flory mikrobakteryjnej. Co więcej, przeciwutleniacze w soku wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwuczuleniowe. Blokują replikację niektórych wirusów i dezaktywują je - warto pić go więc podczas łagodnych infekcji, ale też profilaktycznie m.in. przed wirusem opryszczki i zapaleniem wątroby typu B.
To również napój wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Antyoksydanty obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i pomagają zwiększyć poziom tego dobrego (HDL). Sok z winogron łagodzi stany zapalne naczyń, pomniejsza lepkość płytek krwi i ciśnienie skurczowe krwi. Wszystko to wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru, miażdżycy czy zawału serca.
Kto powinien pić sok z winogron? Przede wszystkim mogą po niego sięgać nadciśnieniowcy, osoby z chorobami układu krążenia i serca, cierpiący na zaparcia, odchudzający się oraz wszyscy z infekcjami. Profilaktycznie zaleca się go pić wszystkim, którzy chcą wyglądać zdrowo, młodo i zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zobacz: Koktajl z ciemnych winogron
Sok z winogron - przeciwwskazania
Choć napój owocowy zawiera szereg ważnych składników odżywczych, to również jest kaloryczny. Posiada dużo węglowodanów (cukry proste, w tym: glukozę, fruktozę, sacharozę), dlatego przeciwwskazaniem do picia soku z winogron jest cukrzyca i insulinooporność. W przypadku dużej potrzeby napicia się tego soku warto rozcieńczyć go wodą i przygotować napój z młodszych owoców (im dojrzalsze, tym słodsze).
Sok z winogron nie jest polecany także kobietom w trzecim trymestrze ciąży, ponieważ zawarte w winogronach polifenole mogą negatywnie wpłynąć na doprowadzanie krwi do płodu. Powinny z niego zrezygnować również przyszłe mamy, zmagające się z cukrzycą ciążową.
Jak zrobić sok z winogron?
Sok z winogron możesz oczywiście kupić w sklepie, ale warto go przygotować w domu. Co ciekawe, winogrona nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości w procesie przetwarzania na napój czy konfiturę. Jak zrobić sok z winogron na zimę?
Rozpocznij od umycia winogron (średnio 1 kg winogron to 0,8 l soku). Poczekaj, aż ociekną i obierz je z szypułek. Potem włóż do sokowirówki (lub wyciskarki wolnoobrotowej). Odciśnij sok i przelej go do garnka. Zagotuj płyn, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Wyparz dokładnie słoiki lub szklane butelki (wraz z zakrętkami). Jeszcze ciepły sok przelej do słoików/butelek i od razu szczelnie je zakręć. Jeśli planujesz przechowywać sok z winogron przez kilka miesięcy, dodatkowo go zapasteryzuj. Do garnka włóż ściereczkę, postaw ciepłe, szklane naczynia i zalej gorącą wodą. Po zagotowaniu wyciągnij słoiki/butelki, całkowicie wystudź i odstaw do spiżarni. Sok z winogron na zimę już gotowy.
Jak pić sok z winogron?
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, a przez to wysoką kaloryczność soku z winogron, warto go pić w rozsądnych dawkach. Nie przekraczaj 450 ml na dzień, a najlepiej dolewaj do niego jeszcze wodę.
Sok z winogron - zastosowanie w kuchni
Sok z winogron ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak. Dodany do mięsa, zmieni jego strukturę. Wszystko za sprawą kwasu winowego, który zawiera. Często używa się go więc do czerwonego mięsa i dziczyzny. Może posłużyć do marynaty lub sosu.
Napój sprawdzi się też jako baza pysznych kisieli, galaretek, koktajli czy lemoniad. Wykorzystuje się go też w roli barwnika lukru na fioletowo-różowy kolor.
2. Galaretka z winogron
Zobacz przepisGalaretka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »
Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »