Spis treści:
- Jak kupić dobre szparagi?
- Jak przygotować szparagi do gotowania?
- W jaki sposób przyrządzać szparagi?
- Jak przechowywać szparagi?
Szparagi to warzywa sezonowe, które w Polsce królują w okresie wiosenno-letnim. Jeszcze kilka lat temu nie cieszyły się one zbyt dużą popularnością, jednak szybko zaczęło się to zmieniać. I nie jest to niczym zaskakującym - nie dość, że stanowią one prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i wyróżniają się ogromną uniwersalnością. Możesz je gotować, grillować, smażyć, piec, a nawet dodawać do sałatek, kanapek i koktajli. W jaki sposób przyrządzać szparagi i z jakimi składnikami je łączyć? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.
Sprawdź także: Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie
Jak kupić dobre szparagi?
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, czy są świeże. Sprawdź, czy nie ma na nich oznak pleśni i czy nie wydziela się z nich nieprzyjemny zapach. Ich główki powinny być jędrne, zamknięte i - w przypadku zielonej odmiany - mocno nasycone kolorem. Skórka natomiast powinna być lśniąca, gładka i wilgotna. Ich końcówki nie powinny być mocno zdrewniałe. Dobrze, aby pędy były w miarę proste i niezbyt grube. Jak kupić dobre szparagi? Jeśli chcesz ułatwić sobie gotowanie, wybierz taki pęczek, w którym wszystkie sztuki są podobnej długości.
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Jeśli dysponujesz ich białą odmianą, musisz zacząć od ich obrania. Usuń z nich włókna przy użyciu obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Obieraj je, zaczynając od główki i kierując się w stronę końcówki. Następnie odetnij tę ostatnią.
Jak przygotować szparagi do gotowania, jeśli wybrałeś zielone? Na szczęście nie musisz ich obierać. Wystarczy, że usuniesz z nich zdrewniałe końcówki, delikatnie je wyginając.
W jaki sposób przyrządzać szparagi?
W jaki sposób przyrządzać szparagi, aby przypadły ci do gustu i szybko ci się nie znudziły? Możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz sprawdzone opcje, dzięki którym poznasz nowe, ciekawe oblicze tych wyjątkowych warzyw.
Szparagi gotowane
Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na szparagi gotowane, np. takie z masłem i bułką tartą. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania warzyw. Umieść je w wysokim garnku i zalej wodą w taki sposób, aby ich główki wystawały ponad jej powierzchnię. W zależności od rodzaju i grubości ich obróbka termiczna powinna trwać od 7 do nawet 15 minut. W trakcie gotowania dodaj do nich odrobinę cukru oraz soli. Odcedź je, przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Pod koniec polej je roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą i oprósz solą.
Szparagi z piekarnika
Lubisz pieczone warzywa? W takim razie spróbuj szparagów z piekarnika, np. takich z serem i czosnkiem. Opłucz szparagi pod bieżącą wodą i usuń z nich zdrewniałe końcówki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, po czym natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posyp startym żółtym serem oraz wiórkami masła. Dopraw całość solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Szparagi pieczone z boczkiem
Zobacz przepisSzparagi pieczone z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szparagi z patelni
W jaki sposób przyrządzać szparagi, jeśli nie w garnku lub piekarniku? Przygotuj je na patelni. W tym wydaniu doskonale sprawdzą się z dodatkiem jajek, czosnku, masła oraz soli i pieprzu. Podsmaż warzywa na maśle i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, po czym przełóż je na talerz. Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone, a następnie ułóż je na szparagach. Dopraw całość solą i pieprzem.
Szparagi grillowane
Planujesz imprezę przy grillu z rodziną lub znajomymi i chciałbyś ich czymś zaskoczyć? Zatem podaj im szparagi, które w wersji grillowanej smakują równie wyśmienicie co te pieczone, smażone i gotowane. Jedyne, co musisz zrobić, to opłukać je pod bieżącą wodą, odłamać ich końce, a następnie nasmarować oliwą. Umieść je na grillu na około osiem minut i co jakiś czas je obracaj. Pod koniec możesz posypać je wiórkami startego masła lub parmezanu.
Szparagi gotowane na parze
Podobnie jak wiele innych warzyw szparagi doskonale nadają się do gotowania na parze. W tym przypadku również możesz serwować je z rozmaitymi dodatkami - świetnie sprawdzi się tutaj np. serek mascarpone, jogurt naturalny, sól ziołowa oraz pieprz. Pierwszym krokiem jest opłukanie szparagów i usunięcie z nich końcówek. Po wykonaniu tych czynności ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i poddaj kilkuminutowej obróbce termicznej. Na koniec przełóż je na talerz i polej sosem z jogurtu, serka, soli ziołowej oraz pieprzu.
Szparagi blanszowane
Masz ochotę na szparagi, ale brakuje ci czasu na gotowanie? Nie pozostaje ci zatem nic innego, jak postawić na szparagi blanszowane. W tym wypadku nie musisz ich gotować, a jedynie zanurzyć we wrzącej i osolonej wodzie na około dwie minuty. Po obróbce termicznej osusz je za pomocą ręcznika papierowego, a następnie umieść na nich kawałki masła, prażone migdały oraz posiekany szczypiorek. Dopraw danie solą i pieprzem wedle uznania.
Szparagi z frytkownicy
Jak przyrządzać szparagi, jeśli nie masz dostępu do piekarnika, a nie lubisz ich w wersji smażonej i gotowanej? Równie dobrze możesz przygotować je we frytkownicy - najlepiej takiej beztłuszczowej. Najpierw opłucz je i usuń z nich końcówki, po czym rozłóż je na talerzu. Aby podkreślić ich smak, dodaj do nich przyprawy - idealnym wyborem będzie oliwa z oliwek wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Polej warzywa przygotowaną miksturą i włóż je do koszyka frytkownicy. Piecz je przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak przechowywać szparagi?
Jak przechowywać szparagi, jeśli nie planujesz ich od razu spożyć? Najlepiej trzymać je w lodówce. Aby przedłużyć ich świeżość, włóż je do wysokiego słoika lub butelki i zalej zimną wodą w taki sposób, aby główki były w niej zanurzone. Pamiętaj, aby ją zmieniać, gdy tylko stanie się mętna.
Dobrym pomysłem będzie także owinięcie ich ręcznikiem papierowym lub wilgotną bawełnianą ściereczką. Szparagi przechowywane w lodówce będą nadawać się do spożycia nawet do siedmiu dni.
Zrobiłeś większe zapasy i nie wiesz, co z nimi zrobić? Wiedz, że możesz je zamrozić. Zanim umieścisz je w zamrażalniku, opłucz je, osusz, usuń z nich końcówki, a następnie ułóż ciasno w pojemniku lub woreczku próżniowym. A jak przechowywać szparagi po ich przyrządzeniu? Również w warunkach chłodniczych, najlepiej w zamkniętym pudełku.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »
Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »