Spis treści:
Jak przygotować wędzoną szynkę w domowych warunkach? Proces ten jest długotrwały i wymagający cierpliwości, jednak możesz być pewien, że warto poświęcić na to swój wolny czas. Jak zamarynować szynkę wieprzową do wędzenia i czym się kierować przy jej przyrządzaniu, aby zachwycała swoim smakiem? Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym wyczarujesz pyszną, soczystą wędzonkę.
Sprawdź także: Jak gotować szynkę? Zrób ją na święta, goście będą pytać o przepis
Jak zrobić szynkę w domu?
Jeśli interesuje cię sztuka wędzenia, musisz pamiętać o kilku kluczowych etapach, takich jak peklowanie, ociekanie, osuszanie, wędzenie i parzenie, które umożliwią ci przyrządzenie mięsa w najlepszy możliwy sposób. Jak zrobić szynkę w domu?
1) Peklowanie szynki
Pierwszy istotny krok to peklowanie. Brzmi tajemniczo? Być może na pierwszy rzut oka ta konkretna czynność wydaje ci się skomplikowana, jednak w rzeczywistości szybko nabierzesz wprawy i z pewnością jej podołasz.
Jak zamarynować szynkę wieprzową do wędzenia? Sięgnij po mięso, które chcesz uwędzić, po czym umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie utrzyj w moździerzu przyprawy potrzebne do peklowania - do tych najistotniejszych należą: sól, peklosól, ziele angielskie, majeranek, ziarna jałowca, wędzona papryka, pieprz ziołowy, czosnek oraz cukier. Część przypraw posłuży ci do nacierania szynki. Drugą część z kolei musisz połączyć z wodą, aby w ten sposób stworzyć solankę. Ważne, aby proporcje wody i mięsa umożliwiały jego całkowite przykrycie w naczyniu.
Jak zrobić solankę? Wystarczy dodać wspomniane przyprawy do gotującej się wody. Gdy płyn ostygnie, umieść w nim szynkę, szczelnie przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Minimalny czas peklowania to 24 godziny. Jeśli przyrządzasz szynkę z wyprzedzeniem czasowym, możesz pozostawić ją w solance nawet na siedem dni.
Jeśli planujesz peklowanie kilkudniowe, pamiętaj o tym, by przynajmniej raz dziennie obrócić szynkę w garnku. Pod koniec możesz wstrzyknąć do niej odrobinę solanki, jednak należy zachować przy tym umiar. Jeżeli zastosujesz tę przeznaczoną do peklowania, może okazać się ona za słona. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie świeżej solanki o mniejszej zawartości soli lub całkowite zrezygnowanie z tego etapu.
2) Ociekanie i osuszanie
Jak wygląda dalsze wędzenie szynki krok po kroku? Kolejnym etapem jest wyjęcie mięsa z solanki i opłukanie go w czystej wodzie. Możesz pozostawić je tak na dwie godziny. Następnie umieść je w czystym naczyniu, umożliwiając mu ociekanie i osuszanie. Dlaczego to takie ważne, aby szynka do wędzenia była sucha? Ponieważ jeśli na tym etapie za bardzo się pospieszysz i umieścisz ją w wędzarni, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wydobywająca się z paleniska sadza ją oblepi.
Wysuszyłeś mięso i nie wiesz, co dalej z nim zrobić? Kolejny krok będzie wymagał od ciebie pewnych manualnych umiejętności. Aby móc zawiesić mięso na haku, musisz je odpowiednio przygotować. Wykorzystaj do tego celu siatkę wędliniarską, która dokładnie otuli szynkę, a następnie obwiąż ją specjalnym sznurkiem. W ten sposób zostanie ona dobrze zabezpieczona, dzięki czemu nie wpadnie do paleniska lub na podłoże. Dodatkowo będzie prezentować się bardziej tradycyjnie i smakowicie.
3) Wędzenie
Skoro już wiesz, jak zamarynować szynkę wieprzową do wędzenia, czas przejść do kulminacyjnego etapu tego procesu. Najpierw musisz skupić się na przygotowaniu wędzarni. Bez względu na to, na jaką finalnie temperaturę wędzenia się zdecydujesz, sam początek tej czynności powinien rozpocząć się od tej najniższej.
Rozgrzej wędzarnię do niskiej temperatury, czyli takiej oscylującej wokół 30-40 stopni. Następnie zawieś w niej szynkę i pozostaw ją tak na cztery godziny. Po tym czasie możesz zwiększyć temperaturę do 60 stopni - pierwszy etap służy bowiem jej podsuszeniu. Po kilku godzinach przychodzi moment na ostatnią zmianę temperatury na około 80 stopni. Dlaczego to tak istotne? Ponieważ w procesie wędzenia szynka nie może pozostawać w środku surowa - jej wewnętrzna temperatura powinna osiągnąć pułap 68 stopni. Wtedy będziesz mieć pewność, że środek jest gotowy do spożycia, a jednocześnie pozostaje soczysty.
Rodzaj ustawień, czas wędzenia, jak i konkretne temperatury zależą od kilku czynników. Zwróć uwagę na to, jaka jest waga mięsa. Znaczenie ma również to, czy korzystasz z tradycyjnej wędzarni, czy raczej z modelu elektrycznego, oraz to, na jakie rezultaty liczysz - mięso bardziej podsuszone czy soczyste. Pamiętaj, że na poziom wędzenia wpływa ilość szynek, które umieszczasz na półkach wędzarniczych lub wieszasz na hakach.
4) Parzenie
Nie zapominaj, że uwędzona szynka musi przejść jeszcze przez ostatni etap parzenia (nie mylić z gotowaniem). Nie wszyscy decydują się na ten krok, jednak jest on zalecany, ponieważ umożliwia wyeliminowanie ewentualnych bakterii czy innych drobnoustrojów, do których usunięcia potrzebna jest wyższa temperatura.
Przykładowo - szynka o wadze jednego kilograma powinna znajdować się przez około 40-50 minut w dużym garnku lub innym naczyniu wraz z wodą o temperaturze wynoszącej 70-90 stopni. Na tym etapie możesz pokusić się o dodanie do niej swoich ulubionych przypraw, np. czosnku i liścia laurowego, jednak nie jest to obowiązkowe. Pamiętaj, że nie należy zbyt długo trzymać wędzonki w wodzie, ponieważ może ona stracić swoją kruchość.
Wyjmij szynkę z naczynia i zanurz ją na chwilę w zimnej wodzie. Na koniec zawieś ją na haku lub pozostaw np. na brytfannie, aby mogła się osuszyć. Gdy całkowicie ostygnie, możesz włożyć ją do lodówki. Niektórzy umieszczają ją w przewiewnym, chłodnym miejscu, dzięki czemu wysycha nieco mocniej, co wydłuża czas jej przydatności do spożycia.
Jak przygotować wędzarnię?
Wędzenie szynki krok po kroku obejmuje nie tylko etapy przyrządzania mięsa, ale także odpowiednie przygotowanie wędzarni. Ważne, aby zastosowane do całego procesu drewno było czyste i pozbawione jakichkolwiek substancji chemicznych, takich jak farby, rozpuszczalniki, kleje, gwoździe itd. Biorąc pod uwagę ten fakt, pozyskuj drewno do wędzenia wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. W tym celu najlepiej sprawuje się buk lub olcha, choć nierzadko znawcy wędzenia sięgają również po to z drzew owocowych. Pamiętaj, że od jego rodzaju zależeć będzie poziom zadymienia, jak i finalny aromat wędzonki.
W tym wszystkim istotne jest także zadbanie o wentylację w komorze przeznaczonej do wędzenia. Dzięki temu można kontrolować poziom zadymienia, jak i umożliwić odparowywanie skraplającej się w środku wody. Ostatni aspekt, na jaki warto zwrócić uwagę, to wybór metody wędzenia - na chłodno, na ciepło lub na gorąco. Jeśli dysponujesz tradycyjną przydomową wędzarnią, kontrolowanie temperatury w jej wnętrzu może okazać się nieco trudne. Dlatego to właśnie od jej rodzaju będzie zależał sposób, w jaki finalnie uwędzisz szynkę.
1. Wędzona szynka wieprzowa
Zobacz przepisWędzona szynka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szynka wędzona i parzona
Zobacz przepisSzynka wędzona i parzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szynka wieprzowa wędzona
Zobacz przepisDomowa szynka wędzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szynka peklowana, parzona, wędzona
Zobacz przepisSzynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wędzona szynka z dzika na patencie
Zobacz przepisWędzona szynka z dzika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wędzona szynka z dzika z kością
Zobacz przepisWędzona szynka z dzika z kością / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wieprzowa szynka wędzona, podpiekana
Zobacz przepisWieprzowa szynka wędzona, podpiekana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni
Zobacz przepisSzynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »
Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »
Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »