Fot. 123RF/Picsel
Za przygotowanie potraw na wielkanocny stół zabieramy się zwykle z kilkudniowym wyprzedzeniem. Na tydzień przed świętami warto zrobić domowy zakwas do zupy oraz likiery uświetniające uroczystości. Warto również zadbać o domowe wędliny, które należy zakonserwować z odpowiednim wyprzedzeniem.
Prawdziwe przygotowania, zajmujące wiele godzin w kuchni rozpoczynają się jednak dopiero od Wielkiego Piątku, który w głównej mierze jest poświęcony pieczeniu ciast oraz przygotowaniu posiłków do święconki.

Tradycja święcenia posiłków
Błogosławienie pokarmów jest jednym z najważniejszych obrzędów Wielkiej Soboty. W dawnych czasach odbywało się ono w domach wiernych, które odwiedzał kapłan i święcił potrawy przygotowane na niedzielną ucztę. Z biegiem czasu zwyczaj ten zmodyfikowano i jedzenie zaczęto wynosić poza dom, najczęściej zbierano je w jednym miejscu, np. pod kapliczką. Kapłan obejmował modlitwą wówczas wszystkie dania, które miały zagościć na wielkanocnym stole. Było to związane z przekonaniem, iż podczas uczty w Wielką Niedzielę można było spożywać wyłącznie poświęcone potrawy. W XVIII wieku obyczaj ten przeniesiono do kościoła, a zawartość koszyczka znacznie ograniczono, sprowadzając zwyczaj to symbolicznego pokropienia najważniejszych posiłków obejmujących chleb, wędliny oraz jaja.
Każdy produkt spożywany podczas Wielkiej Niedzieli posiada swoją symbolikę. Pieczywo podczas błogosławieństwa przyrównywane jest do miana Chleba Żywego, mięso to symbol Baranka Paschalnego, jaja natomiast zwiastują nadejście nowego życia związanego ze Zmartwychwstaniem Pana Jezusa.
Oprócz pokarmów wyróżnionych w błogosławieństwie, w koszyczku wielkanocnym możemy odnaleźć postać baranka. Może on występować w roli ciasta, figurki goszczącej na wielkanocnym stole oraz deseru z masy cukrowej lub czekolady. Symbolizuje on obfitość i wystawność wielkanocnej uczty.
Ze słodkich wypieków możemy umieścić również kawałek babki lub jej miniwersję. Wypiek ten to wyraz doskonałości i umiejętności. Przepis na to wielkanocne, drożdżowe ciasto musiała znać każda dobra gospodyni.
Ostatnim elementem, którego nie powinno zabraknąć, jest sól kojarzona z czystością, nieśmiertelnością i świętością. Ma za zadanie chronić przed złem i zepsuciem.
Wypiekanie ciasta
Dawniej za pieczenie babki zabierano się w Wielki Piątek. Przygotowania rozpoczynano od starannego uprzątnięcia domu, pozamykania okien i sprawdzenia, czy wokół nie kręcą się żadni mężczyźni. Cały proces trwał kilka godzin, który przebiegał w bezwzględnej ciszy i spokoju. Wierzono, że nieproszeni goście i zamieszanie wokół wypieku może wpłynąć na złe wyrastanie ciasta, co w konsekwencji wiązało się z upokorzeniem dla gospodyni, która była narażona na drwiny i kompromitację.
Śniadanie wielkanocne
Pierwszy posiłek spożywany podczas Wielkiej Niedzieli charakteryzuje się przepychem. W żaden inny dzień w roku nie zobaczymy o poranku tyle smacznych potraw, począwszy od gęstego żuru lub białego barszczu poprzez domowe wędliny i kiełbasy, faszerowane jajka, aż po sałatki. Nie może zabraknąć również pięknie udekorowanych słodkości. Do tradycyjnych deserów zaliczymy paschę, mazurka oraz babkę. Każdy z tych specjałów niesie ze sobą oddzielną historię. Jeśli szukacie inspiracji lub zależy wam na sprawdzonych wielkanocnych przepisach, zajrzycie do propozycji naszych użytkowników.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. jolic na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie