Najlepsze przepisy na ogórki

Wielkanocne zwyczaje i symbolika

Wielkanoc kojarzy się głównie z pieczeniem babek i mazurków, faszerowaniem jajek, parzeniem białej kiełbasy oraz gotowaniem żurku. Jaka tradycja kryje się za tymi posiłkami i co symbolizują pokarmy spożywane podczas Wielkiej Niedzieli?

Fot. 123RF/Picsel

Za przygotowanie potraw na wielkanocny stół zabieramy się zwykle z kilkudniowym wyprzedzeniem. Na tydzień przed świętami warto zrobić domowy zakwas do zupy oraz likiery uświetniające uroczystości. Warto również zadbać o domowe wędliny, które należy zakonserwować z odpowiednim wyprzedzeniem.

Prawdziwe przygotowania, zajmujące wiele godzin w kuchni rozpoczynają się jednak dopiero od Wielkiego Piątku, który w głównej mierze jest poświęcony pieczeniu ciast oraz przygotowaniu posiłków do święconki.

Tradycja święcenia posiłków

Błogosławienie pokarmów jest jednym z najważniejszych obrzędów Wielkiej Soboty. W dawnych czasach odbywało się ono w domach wiernych, które odwiedzał kapłan i święcił potrawy przygotowane na niedzielną ucztę. Z biegiem czasu zwyczaj ten zmodyfikowano i jedzenie zaczęto wynosić poza dom, najczęściej zbierano je w jednym miejscu, np. pod kapliczką. Kapłan obejmował modlitwą wówczas wszystkie dania, które miały zagościć na wielkanocnym stole. Było to związane z przekonaniem, iż podczas uczty w Wielką Niedzielę można było spożywać wyłącznie poświęcone potrawy. W XVIII wieku obyczaj ten przeniesiono do kościoła, a zawartość koszyczka znacznie ograniczono, sprowadzając zwyczaj to symbolicznego pokropienia najważniejszych posiłków obejmujących chleb, wędliny oraz jaja.

Każdy produkt spożywany podczas Wielkiej Niedzieli posiada swoją symbolikę. Pieczywo podczas błogosławieństwa przyrównywane jest do miana Chleba Żywego, mięso to symbol Baranka Paschalnego, jaja natomiast zwiastują nadejście nowego życia związanego ze Zmartwychwstaniem Pana Jezusa.

Oprócz pokarmów wyróżnionych w błogosławieństwie, w koszyczku wielkanocnym możemy odnaleźć postać baranka. Może on występować w roli ciasta, figurki goszczącej na wielkanocnym stole oraz deseru z masy cukrowej lub czekolady. Symbolizuje on obfitość i wystawność wielkanocnej uczty.

Ze słodkich wypieków możemy umieścić również kawałek babki lub jej miniwersję. Wypiek ten to wyraz doskonałości i umiejętności. Przepis na to wielkanocne, drożdżowe ciasto musiała znać każda dobra gospodyni.

Ostatnim elementem, którego nie powinno zabraknąć, jest sól kojarzona z czystością, nieśmiertelnością i świętością. Ma za zadanie chronić przed złem i zepsuciem.

Reklama

Wypiekanie ciasta

Dawniej za pieczenie babki zabierano się w Wielki Piątek. Przygotowania rozpoczynano od starannego uprzątnięcia domu, pozamykania okien i sprawdzenia, czy wokół nie kręcą się żadni mężczyźni. Cały proces trwał kilka godzin, który przebiegał w bezwzględnej ciszy i spokoju. Wierzono, że nieproszeni goście i zamieszanie wokół wypieku może wpłynąć na złe wyrastanie ciasta, co w konsekwencji wiązało się z upokorzeniem dla gospodyni, która była narażona na drwiny i kompromitację.

Śniadanie wielkanocne

Pierwszy posiłek spożywany podczas Wielkiej Niedzieli charakteryzuje się przepychem. W żaden inny dzień w roku nie zobaczymy o poranku tyle smacznych potraw, począwszy od gęstego żuru lub białego barszczu poprzez domowe wędliny i kiełbasy, faszerowane jajka, aż po sałatki. Nie może zabraknąć również pięknie udekorowanych słodkości. Do tradycyjnych deserów zaliczymy paschę, mazurka oraz babkę. Każdy z tych specjałów niesie ze sobą oddzielną historię. Jeśli szukacie inspiracji lub zależy wam na sprawdzonych wielkanocnych przepisach, zajrzycie do propozycji naszych użytkowników.

 

1. Żur na kiełbasie

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Biała kiełbasa

Fot. jolic na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Jaja faszerowane

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szynka pieczona

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy pasztet

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chrzan

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ćwikła

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pascha

Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Babka

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Mazurek

Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 298

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9