Dania główne Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki ,jednoczesnie oddzielic mięso ze ściegnami,boczek bez skóry pokroic na małe kawałki.Skrawki mięsa ścięgnistego skrecic przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnej siatce,pozostałe mięso z łopatki zmielic na siatce o większych oczkach ok 8 mm,natomiast boczek na sredniej ok 5 mm. Chude mięsa włozyc do miski dodać wszystkie przyprawy ,sól i wodę ,wyrabiac rekoma ok 10 min pod koniec wyrabiania dodać skrecony boczek i mieszac do dokładnego połączenia składników .Masą napełniac jelita cienkie wieprzowe,odkręcać na mniejsze kawałki . Kiełbasę najlepiej od razu sparzyć .Przygotowac wodę o temp ok 80 stopC,włozyć kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścic do podniesienia się temp wody ponad 75 stopC.Czas parzenia ok 25 min ,kiełbaska powinna być gotowa.Sprawdzić to mozna termometrem ,wew batonu powinna być temp 68-70 stopC.Ja sprawdzam to uciskając lekko baton ,po 20 min parzenia powinien byc twardy i spręzysty.Mozna ją również upiec w piekarniku np z pieczarkami,albo zamrozić surową .Wtedy parzymy ja w stanie zamrozonym wkładając do wody gotowanej dalej j/w
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 25 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Cienki ,to nie znaczy ,że zły,dla mnie za krótki opis ,ale jeszcze raz przepraszam ,jezeli uraziłam tym bezmyślnym z mojej strony komentarzem.13 Kto głosował? | Odpowiedz

jolic 23 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
próbowałam twojego i jednak zostanę przy swoim.robię już od lat według tego przepisu i jak na razie nie zawodzi mnie,ale otwarta jestem i na inne przepisy bo kocham gotowanie i jest na tym portalu duzo ciekawych przepisów z których korzystam i polecam znajomym13 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
oj,oj ten przepis jest bardzo cienki-zapraszam na mój-28 Kto głosował? | Odpowiedz