Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1508
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420912
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1914
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1508
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420912
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1914
Składniki
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki ,jednoczesnie oddzielic mięso ze ściegnami,boczek bez skóry pokroic na małe kawałki.Skrawki mięsa ścięgnistego skrecic przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnej siatce,pozostałe mięso z łopatki zmielic na siatce o większych oczkach ok 8 mm,natomiast boczek na sredniej ok 5 mm. Chude mięsa włozyc do miski dodać wszystkie przyprawy ,sól i wodę ,wyrabiac rekoma ok 10 min pod koniec wyrabiania dodać skrecony boczek i mieszac do dokładnego połączenia składników .Masą napełniac jelita cienkie wieprzowe,odkręcać na mniejsze kawałki . Kiełbasę najlepiej od razu sparzyć .Przygotowac wodę o temp ok 80 stopC,włozyć kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścic do podniesienia się temp wody ponad 75 stopC.Czas parzenia ok 25 min ,kiełbaska powinna być gotowa.Sprawdzić to mozna termometrem ,wew batonu powinna być temp 68-70 stopC.Ja sprawdzam to uciskając lekko baton ,po 20 min parzenia powinien byc twardy i spręzysty.Mozna ją również upiec w piekarniku np z pieczarkami,albo zamrozić surową .Wtedy parzymy ja w stanie zamrozonym wkładając do wody gotowanej dalej j/w