Spis treści:
- Zupa grzybowa - z suszonych czy świeżych grzybów?
- Czym doprawić zupę grzybową?
- Czym zagęścić zupę grzybową?
- Wigilijna zupa grzybowa na 7 sposobów
Zupa grzybowa to przysmak, w którym trudno się nie zakochać. Jest ona niezwykle esencjonalna, aromatyczna i bardzo sycąca, dzięki czemu pojawia się w polskich domach przez cały rok, a nie tylko od święta. Zupę tę można upichcić zarówno ze świeżych, jak i suszonych czy mrożonych grzybów. Jej przygotowanie nie jest szczególne skomplikowane, więc poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni kucharze.
Sprawdź także: Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami
W tym roku planujesz zaserwować swoim bliskim zupę grzybową z makaronem, łazankami lub ziemniakami? Sprawdź, na jakie grzyby postawić, jak ją doprawić i czym kierować się przy jej gotowaniu, żeby zachwycić wszystkich gości.
Zupa z suszonych grzybów czy zupa ze świeżych grzybów?
Zupa z suszonych czy ze świeżych grzybów - która opcja jest najlepsza? Przygotowując ten specjał, warto wziąć pod uwagę porę roku, w której ją przyrządzasz. Jak wiadomo, sezon na te leśne przysmaki przypada na okres letnio-jesienny, więc wtedy możesz pokusić się o tę drugą wersję. A jak to wygląda w przypadku suszonych okazów?
Zaletą suszonych grzybów jest to, że są one dostępne przez cały rok. Możesz skorzystać ze zbiorów, które zgromadziłeś samodzielnie, lub sięgnąć po gotowe produkty ze sklepowych półek. Trudno powiedzieć, w jakim wydaniu zupa będzie lepsza - zarówno świeże, jak i suszone grzyby są w stanie podkreślić jej smak i wydobyć z niej to, co najlepsze.
Czy w przepisie na zupę można uwzględnić także mrożone grzyby? Jak najbardziej. Wbrew pozorom nie zawsze są one gorszej jakości i mniej aromatyczne. Ponadto - podobnie jak te suszone - są one dostępne w większości sklepów i to przez cały rok. Ważne, aby przed gotowaniem rozmrozić je w temperaturze pokojowej.
Czym doprawić zupę grzybową?
Zioła i przyprawy to niezbędny element wielu dań, w tym zup. Czym doprawić zupę grzybową, żeby jeszcze bardziej zachwycała swoim smakiem? Opcji jest naprawdę dużo. Świetnie sprawdzi się tutaj estragon, tymianek, bazylia, lubczyk oraz czosnek. To jednak nie wszystko.
Na liście zalecanych dodatków widnieje także cebula, która doskonale komponuje się z większością grzybów. Co więcej, znajdziesz na niej ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki, oregano, majeranek, rozmaryn oraz sól i pieprz. Do wyboru jest naprawdę dużo przypraw.
Czym zagęścić zupę grzybową?
Możesz zrobić to na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszym z nich jest zasmażka, czyli mąka z dodatkiem tłuszczu. Jak ją przygotować? Wystarczy rozgrzać na patelni olej lub masło, wsypać odpowiednią ilość mąki i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to na małym palniku, do momentu, aż zasmażka nabierze złocistego koloru.
Zastanawiasz się, czym jeszcze możesz zagęścić zupę grzybową? Innym sposobem jest użycie mąki wymieszanej z wodą - pamiętaj, że powinna być ona całkowicie pozbawiona grudek. Zdejmij garnek z palnika i dodawaj ją do potrawy, cały czas mieszając. Dobrze sprawdzi się tutaj również gęsta śmietana, która jeszcze bardziej podkreśli smak dania. Aby się nie zwarzyła, warto ją wcześniej zahartować - odlej trochę zupy do oddzielnej miseczki i zaczekaj, aż nieco wystygnie. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i wlej do gotującej się zupy.
Jakie grzyby na zupę?
Jakie okazy na zupę grzybową nadadzą się najlepiej? Do tych najbardziej zalecanych należą borowiki i podgrzybki. Nie dość, że dobrze się suszą, to jeszcze najdłużej zachowują swój smak i aromat. Nie oznacza to oczywiście, że nie możesz użyć innych okazów. Idealnym wyborem będą również kozaki, zajączki, rydze oraz maślaki - jeśli zdecydujesz się na te ostatnie, nie zapomnij obrać ich kapeluszy ze skórki.
Czy zupa grzybowa jest zdrowa?
Mnóstwo osób zadaje sobie pytanie, czy zupa grzybowa jest zdrowa. Powszechnie uważa się, że grzyby mają niewiele wartości odżywczych, ale nie oznacza to, że są ich całkowicie pozbawione. Okazuje się bowiem, że niektóre z nich zawierają kilka cennych witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, a także potas, miedź, żelazo, selen oraz fosfor. Niestety jedna porcja potrawy nie jest w stanie uzupełnić dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki.
Domowa zupa grzybowa przyrządzana jest na bazie warzyw, w tym czosnku, który wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Do tego doskonale rozgrzewa i jest niskokaloryczna - mowa oczywiście o wersji bez zasmażki i z dodatkiem bulionu warzywnego. Warto mieć na uwadze fakt, że zupa ta jest dość ciężkostrawna, dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego.
Wigilijna zupa grzybowa na 7 sposobów
1. Zupa grzybowa z łazankami
W niektórych regionach Polski zupa grzybowa z łazankami podawana jest podczas wigilijnej kolacji zamiast czerwonego barszczu z uszkami. Czym właściwie są łazanki? Jest to rodzaj makaronu w formie kwadracików, który wytwarzany jest z przeschniętego ciasta.
Łazanki możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać ze sklepowych produktów. Jeśli przyrządzisz ich zbyt dużo, na pewno się nie zmarnują - razem z kapustą i grzybami tworzą niezwykle smaczne danie, które możesz zaserwować swoim gościom.
Sama zupa powstaje z zaledwie kilku składników, tj. grzybów, bulionu warzywnego, marchewki, cebuli, czosnku oraz wybranych przypraw i ziół. Możesz zagęścić ją w dowolny sposób, np. zasmażką, mąką z wodą lub śmietaną.
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zobacz przepisWigilijna zupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zupa grzybowa z makaronem
Zupa grzybowa z klasycznym makaronem niewiele różni się od tej z łazankami. W tym przypadku możesz sięgnąć po większość jego rodzajów, w tym kokardki, świderki, nitki oraz rurki. Równie smaczną, choć mniej popularną opcją, jest zupa z lanymi kluseczkami. Jeśli przyrządzisz je w zaciszu własnej kuchni, twoi gości z pewnością będą w siódmym niebie.
Lane kluski wyczarujesz z takich składników jak: mleko, jajko oraz mąka. Wystarczy, że do mleka wbijesz jajko i dokładnie wymieszasz - ważne, aby całkowicie pozbyć się grudek. Następnie dodaj do nich mąkę, cały czas mieszając. Perfekcyjne ciasto powinno być gęste i jednocześnie lejące - wlewa się je łyżką do zupy na ostatnim etapie gotowania.
Zupa grzybowa z makaronem
Zobacz przepisZupa grzybowa z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa grzybowa z ziemniakami
Nie przepadasz za makaronem? Zatem zupa grzybowa z ziemniakami to idealna opcja dla ciebie. Choć jest nieco mniej popularna od tych powyżej, wcale nie odbiega od nich swoim smakiem i zapachem. Przyrządza się ją podobnie jak zupę z makaronem lub łazankami - same ziemniaki wystarczy obrać i pokroić w kostkę. Lubisz zupy wypełnione po brzegi składnikami? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować zupę grzybową z ziemniakami i makaronem.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Zobacz przepisZupa grzybowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa krem z grzybów
Jeśli lubisz gęste zupy, to koniecznie powinieneś spróbować przepis na krem z grzybów. Jego smak dodatkowo podkręcono winem, które wspaniale komponuje się z leśnymi grzybami. Do zupy możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych okazów - za każdym razem wyjdzie wyśmienicie.
5. Zupa grzybowa ze śliwkami
Śliwki i grzyby wykorzystuje się do bigosu, dlaczego więc nie użyć ich razem w zupie? Choć wydaje się to mało intuicyjne, to dodatek suszonych śliwek do zupy grzybowej nada jej wyśmienity słodko-kwaśny smak. Przed dodaniem do garnka spróbuj owoców - jeśli są słodsze, koniecznie zbalansuj je odrobiną soku z cytryny.
Zupa grzybowa ze śliwkami
Zobacz przepisZupa grzybowa ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa grzybowa z kaszą
Kolejnym sposobem na pyszną wigilijną zupę grzybową jest podanie jej z kaszą. To przepis, który szczególnie pokochają dzieci i seniorzy. Zupa jest prosta do zajadania, a jednocześnie bardzo zdrowa. W kaszy - niezależnie czy gryczanej, czy pęczak - znajduje się mnóstwo cennych wartości odżywczych. Między innymi jest tu błonnik, który usprawni trawienie ciężkostrawnych grzybów.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak
Zobacz przepisZupa grzybowa z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa grzybowa z kasztanami
Mało kto spodziewa się dodatku pieczonych kasztanów w zupie grzybowej. Tymczasem nadają one lekko słodkawego, maślano-orzechowego posmaku, który wynosi potrawę na mistrzowski, restauracyjny poziom. Każdy, już po pierwszej łyżce, będzie zastanawiał się nad sekretnym składnikiem.
Zupa grzybowa z kasztanami
Zobacz przepisZupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kultowy przysmak śniadaniowy z PRL-u. Wciąż z chęcią zajadamy, a jest bardzo niezdrowy »
Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli »
Biblijny owoc ratuje serce. Wciąż niedoceniany, szkoda, że tak mało jemy »