Spis treści:
- Kto powinien uważać na kiszonki?
- Co nam dadzą ogórki kiszone?
- Nie ma to jak kiszona kapusta
- Koreański sekret długiego życia
- Kiszonki z nutą egzotyki
Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszonki są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.
Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.
Sprawdź także: Kiszenie warzyw krok po kroku. Poznaj sprawdzone sposoby naszych babć
Kto powinien uważać na kiszonki?
Mimo iż włączenie kiszonych produktów do diety przynosi nam mnóstwo korzyści, warto zapamiętać, że nawet w wypadku tak zdrowych produktów powinniśmy zachować umiar. Ze względu na wykorzystanie soli, kiszone warzywa zawierają w sobie całkiem sporą ilość sodu. Częste spożywanie dużych ilości tej substancji może być ryzykowne dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia. W ich wypadku, dzienna ilość spożywanych kiszonek powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
Co nam dadzą ogórki kiszone?
Ogórki kiszone pojawiają się na naszych stołach równie często, co kiszona kapusta. Wyjdzie nam to na zdrowie, gdyż produkt ten wzmacnia nasz organizm, a do tego zwiększa jego odporność. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.
Nie ma to jak kiszona kapusta
Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu oraz budują naszą odporność. Ze względu na bardzo niską kaloryczność (ok. 20 kcal w 100 gramach) poleca się ją wszystkim osobom na diecie. Należy pamiętać, że podczas procesu kiszenia witaminy i substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wprowadzić do swojej diety.
Koreański sekret długiego życia
Kimchi to koreańska potrawa, na której punkcie oszalał cały świat. Także w Polsce staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu możemy dostać ją w niektórych sklepach. Jest to pikantna kiszona kapusta chińska z dodatkiem przypraw i warzyw. Popularny magazyn „Health" uznał kimchi za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Wszystko to za sprawą szeregu witamin i pożytecznych bakterii, które znajdziemy w tej potrawie. Nic więc dziwnego, że przeciętny obywatel Korei Południowej w ciągu roku zjada około 18 kilogramów tego przysmaku.
Kiszonki z nutą egzotyki
Kiszone cytryny to produkt, który powoli zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. To nieodłączny składnik wielu dań np. w kuchni arabskiej i marokańskiej. Z powodzeniem możemy dodawać je do sałatek, sosów, dressingów, zup oraz różnego rodzaju potraw mięsnych i rybnych. W ten sposób zapewnimy sobie doskonałe źródło soli mineralnych, witamin oraz substancji odżywczych, które mają zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Co jeszcze możemy kisić?
Wbrew pozorom, kiszone warzywa to nie tylko kapusta i ogórki. W tym wypadku możliwości są właściwie nieograniczone. Do takiego przygotowania doskonale nadają się również pomidory, papryka, marchewki, dynia oraz buraki. Nasi wschodni sąsiedzi równie często kiszą czosnek, który następnie dodają do wielu potraw, a nawet traktują jako samodzielną przekąskę. Kisić możemy również owoce np. jabłka, gruszki i śliwki.
Sprawdź, jakie przepisy na kiszone warzywa i owoce stworzyli nasi użytkownicy.
5. Kiszony koper włoski
Zobacz przepisKiszony koper włoski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego warto przygotować letnie przetwory »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »