Spis treści:
- Jak powstał keczup?
- Skład keczupu ma znaczenie. Jaki skład powinien mieć keczup?
- Na co zwracać uwagę, kupując keczup?
- Jak zrobić domowy keczup?
- Co zrobić, żeby domowy keczup nie był rzadki?
Jak powstał keczup? Co się w nim znajduje i czy w ogóle jest zdrowy? To tylko kilka pytań, które można zadać sobie na jego temat. Przede wszystkim jednak zastanawiamy się, czy koniecznie trzeba go kupować, skoro idealny keczup powinien zawierać wyłącznie pomidory i odrobinę cukru oraz octu. Można go łatwo przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź także: Grillujesz na aluminiowych tackach. Lepiej zrezygnuj. Czym możesz je zastąpić?
Jak powstał keczup?
Zacznijmy od tego, jak powstał keczup. Prawdopodobnie wydaje wam się, że ten przysmak powstał w Ameryce - przecież z tym krajem keczup kojarzy nam się najbardziej. Prawda jest jednak trochę inna. Historia keczupu rozpoczyna się w Chinach. Wtedy jednak sos ten miał niewiele wspólnego z keczupem, który znamy dzisiaj.
W jego skład wchodziły sardynki, orzeszki arachidowe, fasola i zioła. Początkowo sos ten był przeznaczony do przyrządzania rybnych potraw. Zresztą właśnie to oznacza nazwa - koe-chiap to w dialekcie Xiamen „zaprawa do ryb”. Dzięki podróżnikom keczup z Chin przeniósł się do Malezji i Singapuru, a tam trafił w ręce Anglików, którzy w tamtych czasach posiadali te tereny.
Lata mijały, a keczup wreszcie zawitał do Ameryki. Tam, w 1801 roku, ukazał się pierwszy przepis na pomidorowy sos. W tym, że to amerykanie wymyślili keczup, jest zatem maleńkie ziarnko prawdy. Sos, w składzie najbardziej zbliżonym do dzisiejszego, zmodyfikował i podał amerykanom Henry John Heinz.
Skład keczupu ma znaczenie. Jaki skład powinien mieć keczup?
Skład keczupu jest czymś, na co coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę. Wszystko przez wszechobecne konserwanty. Jaki skład powinien mieć keczup, by rzeczywiście był dobry dla naszego organizmu?
Przede wszystkim keczup musi opierać się na pomidorach - przetartych prawdziwych pomidorach. I to w dużej ilości. Im ich więcej na 100 gramów produktu, tym lepiej. Pamiętajcie, że pomidory poddane obróbce, są znacznie zdrowsze od surowych i pozwalają nam przyswoić więcej potasu. Dlatego dobry keczup o składzie bez zapychaczy i chemicznych substancji, będzie świetnym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Najlepiej, by 100 gramów keczupu zawierało co najmniej 150 gramów pomidorów.
W składzie sosu może znajdować się także cukier i ocet spirytusowy, które zapewniają keczupowi odpowiedni smak, ale także dbają o jego dłuższą trwałość. Oprócz tych składników dobry keczup powinien zawierać również różnego rodzaju przyprawy, które dodadzą sosowi smaku. Najczęściej jest to cebula, ziele angielskie, czosnek, pieprz i gorczyca. W przypadku keczupów pikantnych w składzie możecie zauważyć również papryczkę chili, która zawiera w sobie kapsaicynę. Właśnie dzięki niej sos jest pikantny.
Na co zwracać uwagę, kupując keczup?
Prawdopodobnie zastanawiacie się, na co zwracać uwagę, kupując keczup. Oczywiście na skład - to najważniejsze informacje, które dotyczą każdego produktu spożywczego. Zacznijcie od sprawdzenia, z jakiej ilości pomidorów zrobiono keczup. Powinno ich być dużo - to przecież sos warzywny.
Niektóre keczupy kiepskiej jakości zawierają wodę, która zwiększa objętość, ale jednocześnie niekorzystnie wpływa na konsystencję keczupu, a także na jego smak. Rozwodniony sos nie jest tak dobry, jak ten naprawdę gęsty, powstały z mnóstwa pomidorów.
Cukier jest składnikiem jak najbardziej pożądanym w sosie, jednak syrop glukozowo-fruktozowy już nie. To zastępnik cukru, który lepiej omijać. Zwróćcie uwagę również na wszelkiego rodzaju substancje zagęszczające. Mowa o skrobi modyfikowanej czy gumie ksantanowej. Mają one na celu zagęszczenie sosu, który najczęściej zawiera niewielkie ilości pomidorów. Jeśli więc w keczupie znajdują się substancje zagęszczające, nie warto wkładać go do koszyka.
To samo dotyczy sosów z regulatorami kwasowości, wzmacniaczami smaku i konserwantami, takimi jak benzoesan sodu czy sorbinian potasu. Coraz więcej firm decyduje się na to, by rezygnować z konserwantów w swoich produktach. Keczup posiada wtedy krótszą datę przydatności do spożycia, jednak jest znacznie zdrowszy.
Jak zrobić domowy keczup?
Na szczęście odpowiedź na pytanie, jak zrobić domowy keczup, jest naprawdę prosta. Na tyle, że przepisy na keczup są modyfikowane i przerabiane na całego, by sos był idealnie dopasowany do smaku domowników. Mamy dla was dwa przepisy - jeden z nich na keczup pomidorowy, a drugi na keczup z cukinii.
Keczup pomidorowy
Aby go przygotować, potrzebujecie przede wszystkim pomidorów. Pamiętajcie, że z dwóch kilogramów tych warzyw otrzymacie jeden słoiczek keczupu. Będzie pyszny, esencjonalny i bardzo zdrowy. Oprócz tego do sosu dodajcie cebulę, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, trzy łyżeczki cukru, 5 łyżeczek octu i trzy łyżeczki oliwy. Jeśli chcecie, możecie dodać także jedną papryczkę chili, by keczup był pikantny.
Zacznijcie od sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórki. To ważne, gdyż dzięki temu unikniecie nierównomiernej konsystencji i resztek skórki w sosie. Pokrójcie pomidory, włóżcie je do garnka i podgrzewajcie na niewielkim ogniu. W tym czasie pokrójcie cebulę, czosnek i papryczkę, jeśli ją dodajecie. Najlepiej w drobną kosteczkę, gdyż tak pokrojone warzywa szybciej się rozpadną. Gotujcie chwilę, a następnie dodajcie resztę składników, włącznie z solą i pieprzem.
Korzystając z ręcznego blendera, zmiksujcie całość na gładką masę. Następnie zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Keczup powinien dusić się przez około godzinę. W tym czasie pamiętajcie jednak o mieszaniu, by sos nie przywarł. Jeśli po tym czasie nie będzie wystarczająco gęsty, zdejmijcie pokrywkę i gotujcie go przez kilka minut, by stracił trochę wody. Przełóżcie gotowy keczup do słoiczka.
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii to pyszna alternatywa dla osób, które kochają cukinię i bardziej warzywne sosy. Jest pyszny i naprawdę doskonale sprawdzi się do kanapek czy zapiekanek. Potrzebujecie do niego: kilogram cukinii, dwie cebule, trzy ząbki czosnku, cztery łyżki cukru, sześć łyżek octu, odrobinę soli i pieprzu, a także duży słoik koncentratu pomidorowego. Możecie dodać również papryczkę chili.
Cukinię i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście skorzystać również z malaksera. Warzywa umieśćcie w garnku, dodajcie do nich cukier i ocet, a także posiekany drobno czosnek. Gotujcie chwilę bez przykrycia, a następnie zmniejszcie moc palnika i przykryjcie garnek. Dodajcie przecier i wymieszajcie go z resztą składników. Po godzinie keczup powinien być gotowy.
Pikantny keczup z cukinii
Zobacz przepisPikantny keczup z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co zrobić, żeby domowy keczup nie był rzadki?
Być może zastanawiacie się, co zrobić, żeby domowy keczup nie był rzadki. To największa obawa osób, które dopiero zaczynają samodzielnie gotować ten sos. Tak naprawdę wystarczy odpowiednio wygotować wodę, która znajduje się w pomidorach. Lepiej zrezygnować z zagęszczania sosu mąką - to zupełnie niepotrzebne.
Domowy keczup to idealny sposób na to, by dobrze wykorzystać sezon na pyszne pomidory. Jeśli wcześniej go nie robiliście, najwyższy czas zacząć.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Trzy napoje, które nawadniają, oczyszczają i łagodzą stany zapalne. Przepisy od doktora dietetyki »
Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u »
Kalafior na 7 sposobów. Do tych dań nie potrzebujesz mięsa »