Tradycyjny kotlet schabowy, obok pierogów, żurku i kiełbasy, jest jednym z naszych najważniejszych kulinarnych dóbr narodowych. W końcu danie to pojawia się w niemal każdym polskim domu. I chociaż kotlety nie należą do najbardziej dietetycznych dań, nie można odmówić im bajecznego smaku. Polskie schabowe zostały docenione także przez zagranicznych smakoszy, znalazły się w rankingu 10 najlepszych kotletów na świecie, zorganizowanym przez internetowy portal kulinarny Taste Atlas. Stanowi on połączenie turystycznego przewodnika po restauracjach oraz lokalnych specjałach przeróżnych kuchni świata. Co jakiś czas publikuje także zestawienia najlepszych dań, w których głos mają użytkownicy strony. Tym razem, pod lupę wzięto najlepsze kotlety.

Ranking Taste Atlas. Z kim konkurował polski schabowy?
Jakie kotlety znalazły się w zestawieniu Taste Atlas? Na dziesiątym miejscu wylądował serbski karađorđeva šnicla, czyli kotlet przygotowany z mięsa cielęcego lub wieprzowego, który nadziewany jest... kajmakiem. Następnie panieruje się go i smaży na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Zwieńczeniem dania jest sok z cytryny oraz sos tatarski.
Król polskich stołów, kotlet schabowy, niestety uplasował się dopiero na dziewiątym miejscu. Wyprzedził go między innymi japoński tori katsu, czyli panierowany w panko kotlet z kurczaka, który kroi się na cienkie paski. Serca użytkowników Taste Atlas podbił także cordon bleu (siódme miejsce), czyli szwajcarski kotlet wieprzowy lub cielęcy zawijany w formie rolady z szynką i serem Gruyère.
Szóste miejsce zdobyło katsu karē, japońskie danie z panierowanym kotletem wieprzowym lub drobiowym (tonkatsu), podawane z ryżem i sosem curry. Na piątym miejscu znalazł się ukraiński kurczak kijów, czyli panierowana rolada z kurczaka nadziewana masłem ziołowym. Czwarte miejsce należy natomiast do kuzyna polskiego schabowego, czyli tradycyjnego wiedeńskiego sznycla. Austriacki kotlet podawany jest zazwyczaj z dżemem z borówki brusznicy, kawałkami cytryny i ziemniakami z dodatkiem masła i pietruszki lub frytkami.
Jakie kotlety znalazły się na podium w rankingu Taste Atlas?
Czas przejść do prawdziwych zwycięzców. Zaszczytne trzecie miejsce zdobył pochodzący z Japonii tonkatsu, czyli smażony w głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy. Który często stanowi także dodatek do ramenu czy kanapek. Drugie miejsce należy do milanesa napolitana, argentyńskiego dania z Buenos Aires. Jest to panierowany stek z dodatkiem szynki, mozzarelli i pikantnego sosu pomidorowego. Danie serwowane jest z frytkami.
Natomiast pierwsze miejsce zajął milanesa, który również pochodzi z Argentyny. To panierowany kotlet wołowy, który smażony jest na głębokim oleju. Co ciekawe, pierwowzorem dania był cotoletta alla milanese, czyli danie pochodzące z Mediolanu.
Masz ochotę na idealnego schabowego? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Kotlet schabowy w orzechowej panierce

Kotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety schabowe w piwie

Kotlety schabowe w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet schabowy w majonezie

Kotlet schabowy w majonezie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlet schabowy z marynaty cytrynowej

Kotlet schabowy z marynaty cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety schabowe z pieczarkami

Kotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety schabowe z musztardą

Kotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »