Zamień bułkę tartą na coś zdrowszego! Bezkonkurencyjne panierki do kotletów i nie tylko

Schabowy, panierowana pierś z kurczaka, ryba, krewetki, a może kalafior? W panierce niemal każde danie smakuje świetnie. Najczęściej robi się ją z bułki tartej. Warto jednak rozważyć także inne, często zdrowsze opcje, które mogą zaskoczyć cię walorami smakowymi. Sprawdź, jaka panierka jest najzdrowsza i z czego można ją zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Według wielu osób panierowane mięso smakuje najlepiej. Nic dziwnego, w końcu dobrze usmażone  jest soczyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. W tej formie dużo łatwiej przemycić je również do dziecięcego menu. Panierować można również ryby, sery, grzyby, a nawet różne rodzaje warzywa. W czym najlepiej obtoczyć mięso z kurczaka? Jaka panierka pasuje do ryby? Czy panierka z bułki tartej jest zdrowa? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Chleb zmieniający życie. Jak zrobić chleb bez mąki, który bije rekordy popularności?

Do czego stosuje się panierkę?

Tradycyjna panierka to oczywiście mąka, rozbełtane jajko, czasem z dodatkiem mleka, oraz bułka tarta. Najczęściej panierka z bułki tartej kojarzy nam się z kotletami schabowymi oraz tymi z piersi kurczaka. Tak naprawdę w takiej panierce możemy obtoczyć, każdy rodzaj mięsa, czy ryb. Będzie pasować również do warzyw – kalafiora i cukinia, grzybów np. kani, oraz serów, np. panierowanego camemberta. Do ryb często stosuje się także okrojoną wersję panierki, obtaczając ją w samej mące i jajku.

Panierka z bułki tartej – czy jest zdrowa?

Chociaż panierka z bułki tartej jest niezwykle smaczna, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Panierowane dania są o wiele bardziej kaloryczne niż te gotowane, grillowane czy pieczone. Klasyczna panierka sama w sobie nie jest bardzo niezdrowa, niestety z reguły dania obtoczone w bułce tartej są smażone na głębokim tłuszczu. Przez to stają się bardziej kaloryczne. Dla przykładu filet z kurczaka smażony w panierce ma około 375 kcal (140 g). Taka sama pierś z kurczaka z grilla będzie miała około 212 kcal.

Oczywiście nie warto całkowicie odmawiać sobie przyjemności z jedzenia panierowanych dań. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, raz na jakoś czas mogą one znaleźć się w twoim jadłospisie.

Ostrożnie do panierowanych dań powinny podchodzić osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, zbyt wysokim cholesterolem lub są na diecie odchudzającej. Wówczas dużo lepszym wyjściem będzie zastąpienie dań smażonych na głębokim tłuszczu w bułce tartej, tymi gotowanymi na parze lub pieczonymi w piekarniku.

Warto pamiętać również, że panierka nie musi być tylko z bułki tartej. Można zastąpić ją zdrowszymi alternatywami. Co więcej, dania w panierce można również upiec, dzięki czemu nie trzeba dodawać do nich tłuszczu. Sprawi to, że będą bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne.

Jaka panierka jest najzdrowsza?

Najczęściej panierkę robi się z bułki tartej, czyli startego białego pieczywa. Nie jest ono jednak zbyt odżywcze. Klasyczną bułkę tartą można zastąpić na przykład bogatymi w błonnik pokarmowy otrębami lub płatkami owsianymi. Dobrym pomysłem będą również orzechypestki, w których znajdziesz mnóstwo witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów. Co więcej, taka panierka będzie mieć również ciekawe walory smakowe, które podkręcą klasyczne dania.

Co można użyć do panierowania?

Do panierowania świetnie nada się wiele produktów, które skrywają twoje kuchenne półki. Na pewno znajdziesz w nich nasiona, pestki, orzechy lub płatki, np. kukurydziane. Taka panierka wzbogaci smak twoich dań. Oto kilka propozycji, które mogą ci zasmakować.

Panierka z siemienia lnianego

Siemię lniane kryje w sobie szereg prozdrowotnych właściwości. Nie tylko ma cenne witaminy i minerały (witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, wapń, cynk, magnez i fosfor), jest także źródłem błonnika pokarmowego, lignanów i fitosteroli. Siemię lniane działa osłaniająco na przewód pokarmowy, co więcej doskonale poprawia perystaltykę jelit. Regularne spożywanie ziaren lnu zapobiega również miażdżycy. Panierka z siemienia lnianego nie tylko przyjemnie chrupie, ale i jest znacznie zdrowsza od tej z bułki tartej.

Panierka z płatków kukurydzianych

Bardzo popularny zamiennik klasycznej panierki. W płatkach kukurydzianych warto obtoczyć pierś z kurczaka lub rybę. To także świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. W płatkach kukurydzianych znajdziesz: witaminę C, E, D, K, witamin z grupy B, a także substancje mineralne: żelazo, magnez, selen i fosfor.

Panierka z otrębów

W panierce z otrębów warto obtoczyć piersi z kurczaka. Takie danie dostarczy ci dodatkowo błonnika, który świetnie wpływa na prawidłowe trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Co więcej, wprowadzenie otrębów do diety wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Pomaga również obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

Panierka z płatków migdałów

Migdały są źródłem witaminy A, E, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także minerałów: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Nie brakuje w nich również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedzenie migdałów korzystnie wpływa na układ krążenia, w tym pracę serca, a także na układ nerwowy i kondycję skóry. Migdały pomagają wzmacniać odporność organizmu. Panierka z migdałów będzie więc nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.

Panierka z wiórków kokosowych

Wiórki kokosowe świetnie sprawdzą się do panierowania. Pierś z kurczaka w panierce kokosowej nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wiórki kokosowe są źródłem witaminy C, E i tych z grupy B, nie brakuje w nich również magnezu, potasu, wapnia i cynku. Świetnie wpływają na pracę układu nerwowego, kondycję skóry, a także pomogą ci wzmocnić kości i zęby.

Panierka z pestek dyni

Panierkę można zrobić również z pestek dyni. Dostarczy ona witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Pestki dyni w swoim składzie zawierają tryptofan, który wspiera układ nerwowy, między innymi pomaga na bezsenność. Spożywanie pestek dyni działa korzystnie na włosy, paznokcie, zęby, kości oraz skórę. Mają również działanie poprawiające odporność organizmu.

Sezamowa panierka

Mięso panierowane w sezamie będzie pyszne, aromatyczne i chrupiące. Sezam zawiera cenne aminokwasy oraz antyoksydanty, które działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Co więcej, pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi.

Panko

Japońska panierka z białego pieczywa, świetnie sprawdzi się do panierowania mięsa, ryb, a także owoców morza. Bywa używana także jako składnik farszu. Istnieją dwa rodzaje panko, białe oraz tan. To pierwsze produkowane jest z miąższu, natomiast drugie powstaje z całego chleba. Dania panierowane w panko są chrupiące i pyszne. Struktura tej panierki sprawia, że chłonie ona mniej tłuszczu ze smażenia.

Sprawdź, jakie przepisy na panierowane dania przedstawili nasi użytkownicy. 

1. Panierowany kalafior

 Panierowany kalafior Zobacz przepis

Panierowany kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Panierowane żółtka

 Panierowane żółtka Zobacz przepis

Panierowane żółtka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Panierowane cukinie

 Panierowane cukinie Zobacz przepis

Panierowane cukinie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gołąbki panierowane

 Gołąbki panierowane Zobacz przepis

Gołąbki panierowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczarki panierowane

 Pieczarki panierowane Zobacz przepis

Pieczarki panierowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak w panierce

 Kurczak w panierce Zobacz przepis

Kurczak w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Boczniaki w panierce

 Boczniaki w panierce Zobacz przepis

Boczniaki w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Patisony w panierce

 Patisony w panierce Zobacz przepis

Patisony w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ryba w orzeszkowej panierce

 Ryba w orzeszkowej panierce Zobacz przepis

Ryba w orzeszkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Halibut z pistacjową panierką

 Halibut z pistacjową panierką Zobacz przepis

Halibut z pistacjową panierką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4