Fot. 123RF/Picsel
Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w zapisywaniu wyników dotyczących ilości żelaza w szpinaku i zielone listki odeszły do lamusa. W rzeczywistości szpinak w 100 g zawiera około 3,5 mg żelaza, i to żelaza pochodzenia roślinnego, które jest dużo trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak pomimo tego, iż nie jest on tak cennym źródłem żelaza, jak możnaby przypuszczać, szpinak warto spożywać ze względu na wiele innych właściwości.
Czy szpinak jest zdrowy?
Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego: obniża podatność na stres i ma właściwości uspokajające. Pomaga również w zapobieganiu bólom głowy.
Do prawidłowego funkcjonowania oczu potrzebne są karotenoidy, których źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Regularne spożywanie szpinaku pomoże zapobiec takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.
Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy.
Warto jednak pamiętać, że ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który tworzy osady szczawianu wapnia i potasu, spożywanie szpinaku powinno być ograniczone przez osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, zapalenia gastryczne i jelitowe.
Desery ze szpinakiem w roli głównej
Wiele wskazuje na to, że szpinak na dobre wkroczył do codziennej diety Polaków. Wiele osób dodaje go do koktajli i sałatek. Świetnie komponuje się z owocami takimi jak winogrona i truskawki. Można go również dodawać do mięs, ryb, albo wykonując z niego pastę do makaronu. Świetnie smakuje z kurczakiem i czosnkiem. Można go dodawać do zapiekanek i tostów. Warto jednak pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości. Szpinak jest bowiem fantastyczny dodatkiem do deserów, które dzięki niemu zyskują przepiękny, intensywny, zielony kolor.
Jeśli masz ochotę przygotować ciasto ze szpinakiem, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Torcik z arbuzową galaretką
Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Sernik z rosą na zielonym puchu
Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Babka ze szpinakiem i białą czekoladą
Fot. Tastefully na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Ciasto ze szpinakiem i pianką
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!