Najlepsze przepisy na ogórki

Zaskakujące wypieki ze szpinakiem

Polacy coraz chętniej spożywają szpinak, dodając go do koktajli, zapiekanek i sałatek. Ale czy wiedzieliście, że to warzywo doskonale sprawdza się również w deserach?

Fot. 123RF/Picsel

Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w zapisywaniu wyników dotyczących ilości żelaza w szpinaku i zielone listki odeszły do lamusa. W rzeczywistości szpinak w 100 g zawiera około 3,5 mg żelaza, i to żelaza pochodzenia roślinnego, które jest dużo trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak pomimo tego, iż nie jest on tak cennym źródłem żelaza, jak możnaby przypuszczać, szpinak warto spożywać ze względu na wiele innych właściwości.

Czy szpinak jest zdrowy?

Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego: obniża podatność na stres i ma właściwości uspokajające. Pomaga również w zapobieganiu bólom głowy.

Do prawidłowego funkcjonowania oczu potrzebne są karotenoidy, których źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Regularne spożywanie szpinaku pomoże zapobiec takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy.

Warto jednak pamiętać, że ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który tworzy osady szczawianu wapnia i potasu, spożywanie szpinaku powinno być ograniczone przez osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, zapalenia gastryczne i jelitowe.

Reklama

Desery ze szpinakiem w roli głównej

Wiele wskazuje na to, że szpinak na dobre wkroczył do codziennej diety Polaków. Wiele osób dodaje go do koktajli i sałatek. Świetnie komponuje się z owocami takimi jak winogrona i truskawki. Można go również dodawać do mięs, ryb, albo wykonując z niego pastę do makaronu. Świetnie smakuje z kurczakiem i czosnkiem. Można go dodawać do zapiekanek i tostów. Warto jednak pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości. Szpinak jest bowiem fantastyczny dodatkiem do deserów, które dzięki niemu zyskują przepiękny, intensywny, zielony kolor.

Jeśli masz ochotę przygotować ciasto ze szpinakiem, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Torcik z arbuzową galaretką

Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Leśny mech

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Kopiec skrzata

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ciasto arbuz

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Trocik "Arbuz"

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Zielony przekładaniec

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Sernik z rosą na zielonym puchu

Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Fot. Tastefully na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Ciasto ze szpinakiem i pianką

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Leśny mech

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 959

>60 min
12
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 90

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

7
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9