Zaskakujące wypieki ze szpinakiem

Polacy coraz chętniej spożywają szpinak, dodając go do koktajli, zapiekanek i sałatek. Ale czy wiedzieliście, że to warzywo doskonale sprawdza się również w deserach?

Fot. 123RF/Picsel

Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w zapisywaniu wyników dotyczących ilości żelaza w szpinaku i zielone listki odeszły do lamusa. W rzeczywistości szpinak w 100 g zawiera około 3,5 mg żelaza, i to żelaza pochodzenia roślinnego, które jest dużo trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak pomimo tego, iż nie jest on tak cennym źródłem żelaza, jak możnaby przypuszczać, szpinak warto spożywać ze względu na wiele innych właściwości.

Czy szpinak jest zdrowy?

Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego: obniża podatność na stres i ma właściwości uspokajające. Pomaga również w zapobieganiu bólom głowy.

Do prawidłowego funkcjonowania oczu potrzebne są karotenoidy, których źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Regularne spożywanie szpinaku pomoże zapobiec takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy.

Warto jednak pamiętać, że ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który tworzy osady szczawianu wapnia i potasu, spożywanie szpinaku powinno być ograniczone przez osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, zapalenia gastryczne i jelitowe.

Reklama

Desery ze szpinakiem w roli głównej

Wiele wskazuje na to, że szpinak na dobre wkroczył do codziennej diety Polaków. Wiele osób dodaje go do koktajli i sałatek. Świetnie komponuje się z owocami takimi jak winogrona i truskawki. Można go również dodawać do mięs, ryb, albo wykonując z niego pastę do makaronu. Świetnie smakuje z kurczakiem i czosnkiem. Można go dodawać do zapiekanek i tostów. Warto jednak pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości. Szpinak jest bowiem fantastyczny dodatkiem do deserów, które dzięki niemu zyskują przepiękny, intensywny, zielony kolor.

Jeśli masz ochotę przygotować ciasto ze szpinakiem, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Torcik z arbuzową galaretką

Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Leśny mech

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Kopiec skrzata

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ciasto arbuz

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Trocik "Arbuz"

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Zielony przekładaniec

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Sernik z rosą na zielonym puchu

Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Fot. Tastefully na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Ciasto ze szpinakiem i pianką

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Leśny mech

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Pstrąg z grilla

Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.

Odsłon: 20

15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Kalmary z grilla

Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...

Odsłon: 18

15 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy

Kiedy znów zakwitną białe bzy, Z brylantowej rosy, z wonnej mgły… Tak niegdy...

Odsłon: 323

>60 min
7
60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym

Pyszna orzeźwiająca rolada smakuje jak brzoskwiniowe lody, dlatego może być i...

Odsłon: 190

60 min
4
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widocz...

0
Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

1